Žemdirbiams apie ES paramą

ukininkai susirinkimas valiukas
Rajono ūkininkai planuoja atnaujinti kasmėnesinius susirinkimus, kurių metu planuoja aptarti rūpimus klausimus, kviestis lektorius. D. Pavalkio nuotr.


Rugsėjo 6 d. rajono žemdirbiai rinkosi į susirinkimą, kurio metu buvo supažindinti su Europos sąjungos (ES) paramos galimybėmis.
 
Susirinkime viešėjusi Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų kooperacijos ir teisės skyriaus vyr. specialistė Laima Buitkienė pristatė paramos paraiškų priemones, kurios aktualios mūsų krašto žemdirbiams.

Anot specialistės, šiais metais žemdirbiai dar galės teikti nemažai paraiškų paramai gauti. Paraiškos priemonei „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ bus renkamos spalio–lapkričio mėnesiais, priemonei „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ – lapkričio–gruodžio mėn.

„Šiuo metu renkamos paraiškos priemonei „Parama smulkių ūkių subjektų bendradarbiavimui“. Šita priemonė kol kas buvo labai nepopuliari, bet norinčių daugėja, nes ūkininkai pastebi, kad konkurencija yra labai didelė, ir renkasi bendradarbiavimą su kitais ūkininkais. Taip pat nėra labai populiari priemonė  „Parama trumpoms tiekimo grandinėms“. Ši priemonė plačiai reklamuojama, Žemės ūkio ministerija šią priemonę palaiko. Pasikeitė ministras, pasigirsta kalbų – kam tos ūkininkų parduotuvės, kam čia tie vaučeriai? Neaišku, kaip keisis politinė situacija“, – kalbėjo L. Buitkienė ir pridūrė, kad paraiškos yra jau surinktos priemonei „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ ir kad šiemet antras paraiškų rinkimo etapas šiai priemonei nėra numatytas.

Kalbėdama apie paramą investicijoms į žemės ūkio valdas, L. Buitkienė pabrėžė, kad mūsų krašto žemdirbiams, užsiimantiems daugiausiai augalininkyste ir pateikusiems projektą, yra sunku surinkti privalomą balų skaičių. Pristatydama taisykles dėl paramos smulkiesiems ūkininkams, L. Buitkienė priminė, kad yra remiama žemės ūkio produktų gamyba, perdirbimas ir tiekimas rinkai. Paramos dydis iki 15 tūkst. eurų. Supažindindama su veiklos sritimi „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“, L. Buitkienė pabrėžė, kad yra remiama ekonominės ne žemės ūkio veiklos pradžia, paramos dydis iki 40 tūkst. eurų.

„Esmė šitos priemonės yra ta, kad jums suteikiama parama startui. Jūs per paskutinius metus turėtumėte būti nevykdęs jokios ekonominės veiklos: neturėti verslo liudijimo ir pan. Ekonominės veiklos pradžiai galite prašyti, jeigu esate ūkininkas ir, pavyzdžiui, darysite ką iš medžio ar metalo, autoservisą galbūt kursite“, – aiškino specialistė ir priminė, kad, pasinaudojus šios priemonės parama, tektų steigti darbo vietas.

„Tai gali būti ir paslaugų verslas, paslaugas galite teikti ne tik savo rajone, bet visoje šalyje. Jei sugalvosite, pavyzdžiui, saulės elektrines montuoti, nes tų montuotojų trūksta, šiai paslaugai yra niša“, – aiškino L.Buitkienė ir pabrėžė, kad jei bus užsiimama gamyba, ją vykdyti reikės kaimo vietovėje.

Šakių žemdirbių asociacijos vadovas Rimantas Valiukas kvietė rajono ūkininkus atnaujinti anksčiau kas mėnesį vykusius žemdirbių susirinkimus, siūlyti temas, apie kurias būtų kalbama jų metu. Todėl ateityje planuojama tokius susirinkimus rengti kiekvieno mėnesio pirmą penktadienį ir aptarti rūpimus žemdirbiams klausimus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.