Bulvių šiemet nepritrūks

bulves2
Rudeninis bulviakasis dar tik prasidėjo, ūkininkai tikina, kad derlius neblogas, nors kai kurie bulvių gumbų po krūmu randa mažiau, bet didelių, tiesa, kartais ir nekokybiškų. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Bulves auginantys rajono ūkininkai sako, jog bulviakasio pradžia liudija, kad šiųmetis bulvių derlius neblogas. Tikslūs skaičiai paaiškės pasibaigus rudeniniam bulviakasiui.

Sodina patikrintas bulvių veisles

Kudirkos Naumiesčio ūkininkas Mindaugas Valaitis sako, kad ankstyvųjų veislių bulvių kasimas prasidėjo birželio mėnesį ir tvirtina, kad metai buvo neblogi, nes mūsų regione retkarčiais palydavo.

„Ankstyvas derlius užaugo gana neblogas, tik buvo sunkiau bulves realizuoti“, – tvirtina ūkininkas. Jis pasakojo, kad sodino ypač ankstyvas bulvių veisles – `Viviana`, `Corinna` ir kitas.

Šiuo metu M. Valaičio ūkyje Kudirkos Naumiestyje kasamosios burzgia iki vėlumos. Kasamos vidutinio ankstyvumo bulvės.

„Buvo momentas, kai labai trūko drėgmės ir atrodė, kad ankstyvųjų veislių derlius bus menkesnis, bet palijo. Todėl po bulvių krūmu derlius tikrai neblogas, yra ir stambių, ir vidutinių“, – sako M. Valaitis.

Pasak jo, iš vieno hektaro prikasa apie 40–50 tonų. M. Valaičio teigimu, ūkyje liko nukasti vėlyvų veislių bulves (`Laura`, `Jelly`), tad bulviakasis tęsis visą rugsėjį, net iki spalio pusės. Ūkininkas paminėjo, kad šiemet padidino bulvių plotus (iš viso augina apie 100 ha).

Ne vienerius metus bulvių versle besisukantis M. Valaitis vėlyvųjų veislių bulves sandėliuoja ir realizuos žiemą bei pavasarį. Beje, ūkininkas pripažįsta, kad šiuo metu bulvių kaina yra šiek tiek kritusi, nes rinka užpildyta smulkiųjų bulvių augintojų. Šiuo metu bulvių kaina – 20–25 centai už kg.

„Derlius, lyginant su praėjusiais metais, yra geresnis, nors ir šiemet buvo sausra, bet jei mūsų regione iškrisdavo iki 30 mm, tai Dzūkijoje vos 3. Bulvių kokybė atrodo taip pat gera“, – taip apie šių metų bulviakasį kalba M. Valaitis.

Naumiestietis sodina penkių veislių bulves, kurios, anot pašnekovo, yra jau patikrintos – atsparios ir derlingos.

Veislės ir kokybė

Vieno stambiausių bulvininkystės ir sėklininkystės ūkio „Šaka“ direktorius Juozas Pukelis taip pat tvirtina, kad šiųmetis derlius neblogas. O tikslūs skaičiai paaiškės po netrukus prasidėsiančio rudeninio bulviakasio.

„Skirtingos veislės, skirtingi laukai, sunku ką nors pasakyti. Geriau derėjo vėlyvesnės bulvių veislės – `Otolija`, `Levantina`. Lyginant su praėjusiais metais, šiemet derlius yra geresnis“, – tvirtina „Šakos“ vadovas.

J. Pukelis neslepia, kad šiųmečiai orai visgi paveikė bulvių kokybę: dėl užsitęsusios sausros prasideda ankstyvas bulvių brendimas, o jam dar nesibaigus, gavus drėgmės, gumbai pradeda augti iš naujo. Tuomet susidaro išauga, kuri dėl taisyklingos formos ir beveik vienodo dydžio su gumbu vadinama antriniu gumbu. Pasak pašnekovo, kai bulvės staiga gavo didelį kiekį drėgmės, gumbų audiniuose atsirado įtrūkimų.

„Derlius lyginant su pernykščiu geresnis, bet, aišku, penkių metų vidurkio dar nesiekia“, – reziumavo J. Pukelis.

Bulvės stambios, bet mažiau

„Sausra savo dalį pasiėmė. Bulvės užaugo stambesnės, bet po krūmu randu mažiau. Dėl sausros bulvės užmezgė daug mažiau gumbų, o dirvai gavus drėgmės jos užaugo didelės“, – sako sintautiškis ūkininkas Juozapas Juška, auginantis apie 20 ha bulvių.

Ūkininkas tvirtina, kad rudeninio bulviakasio dar pilnai nepradėjo, nes dėl karšto oro bulvės sandėlyje gali pradėti gesti. Kalbėdamas apie ūkyje sodinamas bulvių veisles, J. Juška sako, kad augina ir labiau vertina senas veisles, tokias kaip `Laura` ir `Vineta`.

„Dar naują veislę atradau – `Agila`, kurios gumbas pailgos formos. Šios veislės pirkėjai labai pageidauja. Galbūt norėčiau auginti tokias veisles, kurių gausus derlius, atsparios, bet auginu, kurių yra didžiausia paklausa“, – tikina bulvių augintojas.

Ūkininkas Virginijus Tirlikas, ūkininkaujantis Lukšių seniūnijos Liepalotų kaime, sako, kad nukastos ankstyvųjų veislių bulvės jau sėkmingai realizuotos. O ir kaina tenkino – pradžioje buvo iki 60 centų už kg.

„Labai geri metai, labai geras derlius. Auginam `Solist`, `Agila`, `Jelly`, `Laura` bulvių veisles. Šiemet lenkai, italai, vengrai prašo bulvių“, – pasakoja liepalotiškis. Šiuo metu ūkyje taip pat kasamos tik vidutinio ankstyvumo bulvės, dėl karštų orų rudeninio bulviakasio dar nepradėjo, planuoja nuo rugsėjo vidurio.

Žemės ūkio ministerijos Augalininkystės ir agrarinės aplinkosaugos skyriaus duomenimis, bulvių derlius Lietuvoje šiemet bus 25–30 proc. mažesnis nei vidurkis. Kai kuriems ūkininkams jis gali būti net 40–50 proc. mažesnis, bet atrodo, kad mūsų rajono bulvių augintojai bulvių prikas kaip įprastai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.