Planuoja žengti pastato išsaugojimo keliu

pastatas is virsaus
Svarstoma, kad savivaldybei priklausantį buvusį policijos pastatą reikėtų išsaugoti, mat jis gana įdomus architektūriniu bei istoriniu požiūriu, byrantis tinkas atidengė ir unikalų užrašą ant pastato sienos. Galimai čia galėtų įsikurti ir Turizmo ir informacijos centras, bet pirmiausia viliamasi rasti galinčių prisidėti partnerių. Šakių r. savivaldybės administracijos nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakiuose Kęstučio ir Birutės gatvių sankryžoje esantis buvęs policijos komisariato pastatas it vaiduoklis stovi miesto centre ir neaišku, kiek dar taip stovės. Tiesa, radosi minčių, kad savivaldybei priklausantį pastatą reikėtų ne privatizuoti, o išsaugoti. Be to, ant pastato sienų atsivėrė architektūriniu ir istoriniu požiūriu vertingų detalių. Vienas iš variantų – čia galėtų įsikurti ir Turizmo ir informacijos centras (TIC), vis dar nerandantis normalios vietos po saule.
 
Traukia į privatizavimą

Jau sunku ir suskaičiuoti, kiek rašyta apie tai, kad TIC turėtų būti perkeltas į erdvesnes bei reprezentatyvesnes patalpas. Vienas iš numatytų variantų buvo V. Steponaičio gatvėje 10 numeriu pažymėtas pastatas, kuriame šiuo metu veikia sėklų parduotuvė. Beje, būtent čia TIC vieta buvo numatyta ir architekto Manto Paketurio parengtoje miesto vizualizacijoje, tačiau sužlugo viltys pritraukti lėšų pagal europinį projektą ir sutvarkyti pastatą, tad praėjusį penktadienį posėdžiavusi savivaldybės taryba nusprendė šį objektą įtraukti į privatizuojamų sąrašą. Beje, anokia tai naujiena, nes, kaip priminė Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, 2011 m. pastatas buvo įtrauktas į šį sąrašą, 2015 m. iš to sąrašo išbrauktas, o dabar vėl nuspręsta įtraukti.

„Tačiau tai, kad jis įtrauktas, nereiškia, kad jis jau parduodamas“, – atkreipė dėmesį vedėja, kuriai pritardamas rajono meras Edgaras Pilypaitis viename iš komiteto posėdžių sakė, jog po įtraukimo į sąrašą kitos procedūros užtrunka išties ilgai, kartais net ne vienerius metus. O jeigu būtų sulaukta patrauklaus pasiūlymo, kalbėjo rajono vadovas, ar galimybių gauti lėšų, visada galima šiuos variantus svarstyti. Tiesa, šiuo siūlymu nebuvo sužavėtas Ūkio ir verslo komiteto pirmininkas Vilhelm Haase, įsitikinęs, kad reikia atsiklausti bendruomenės nuomonės, gal ši turėtų minčių dėl pastato pritaikymo, neskubėti ragino ir tarybos narys Gintautas Lenkas. Visgi valdžios atstovai atkreipė dėmesį, kad šio pastato būklė bene avarinė, antras aukštas be langų, perdanga faktiškai įkritusi. Be to, ko jau ko, bet nuosavų pastatų ir patalpų ploto savivaldybė turi išties daug. Būtent šis rodiklis kaip nemenkas minusas buvo fiksuojamas ir Laisvosios rinkos instituto sudarytame savivaldybių indekse (1 tūkst. gyventojų tenka gerokai daugiau nei 5 tūkst. kv. m).

Architektūriniu požiūriu įdomus

Tad sužlugus mintims TIC įkurdinti V. Steponaičio gatvėje, persikeliame į gretimą Birutės gatvę, kurioje stovi buvęs policijos komisariato pastatas. Beje, taip pat gana apgailėtinos būklės, jau kelias žiemas nešildomas, suskilusiais pamatais, bebyrantis iš lauko ir vidaus, bet nuo pavasario priklausantis savivaldybei. Meras kalbėjo: „Ant savo pečių tikrai negalime pavežti tokio pastato.“ Be to, anot jo, nenusimato ir jokių fondų, iš kurių būtų galima pritraukti finansavimą, tačiau architektūriniu ir istoriniu požiūriu šis pastatas įdomus. Tiesa, pats pastatas susideda iš trijų skirtingų dalių, statytų skirtingais laikotarpiais, o štai neseniai atkreiptas dėmesys, kad bebyrantis tinkas atidengė užrašą „Rabinovo manufaktūra“, o tai leistų manyti, jog tikrai būta tokio žydo Rabinovo, tik iki galo nežinoma, kas konkrečiai tame pastate buvo. Tad savivaldybės architektas Mantas Paketuris informacijos ieškojo internete, prašė su juo susisiekti žmones, turinčius autentiškos informacijos, nuotraukų. Pasirodo, per socialinius tinklus pavyko rasti net kampinio pastato savininko palikuonį.

„Laukiu, kada jis atvyks į Šakius, gal ras nuotraukų, kaip tas pastatas atrodė, kaip buvo įveiklintas, nes yra sakančių, kad antrame aukšte lyg apgyvendinama būdavo, lyg viešbutis. Unikali ne tik kampinė dalis, bet klasicizmo detalių turi ir ta dalis Birutės gatvėje“, – sako architektas.

Beje,  Šakiuose gydytoju dirbęs Vincas Kudirka miestą vadino Žydpile, nes žydai sudarė nemažą dalį gyventojų. Tad siekis išsaugoti pastatą gražus, klausimas kitas – kaip.

Rengiama vizualizacija

Pasirodo, iki naujų metų architektas M. Paketuris turėtų parengti šio pastato bei aplinkos vizualizaciją bei pateikti savo matymą, architektūrinius sprendimus, galimą finansinį skaičiavimą bei matymą, ką galima su šiuo pastatu padaryti. Savivaldybės architektai pastatą jau išnaršė, buvo pakelti net dronai, darytos fotofiksacijos. Nors viskas darbinėje stadijoje, M. Paketuris atskleidžia, kad pirmiausiai vizualizacijoje matysime esamų fasadų su atnaujintų langų ir įėjimų į pastatą schemą, palikus esamą užstatymą vidiniame kieme. Taip pat galimas variantas – išvalyti kiemą su vidiniu kiemeliu galimam kavinės naudojimui ir/ar viešbučio svečiams, automobilių stovėjimo aikštelei.

„Siūlomas ir naujas užstatymas (sena-nauja stiliuje), išlaikant vidinio kiemelio idėją su galimu rytinės pastato dalies modernizavimu paliekant klasikinio stiliaus laukinę sieną“, – aiškina architektas, pripažindamas, kad galimai išvis bus saugomos tik pastato išorinės sienos, o pats vidus statomas naujai.

Kol kas vidaus išplanavimas nėra daromas, nes neaišku, kaip esamos ar projektuojamos patalpos bus įveiklintos. Be to, M. Paketurio pastebėjimu, vidinėse patalpose labai daug sovietinio paveldo.

„Išardžius sovietinę patalpų schemą, paliekant originalią, atsivertų pakankamai erdvios patalpos, tinkamos tiek viešbučiui, tiek verslo inkubatoriui ar ofisams įrengti. Pirmi aukštai galėtų būti panaudoti muziejaus, kavinės ar kitų veiklų įgyvendinimui“, – mintimis dalijasi savivaldybės architektas.

Žinoma, kol kas visa tai tik planai.

Ieškos privačios iniciatyvos

„Mano siūlymas – ieškoti viešos ir privačios partnerystės būdo, kaip tą pastatą įveiklinti. Tada išlaikytume dalį tų patalpų, kurios reikalingos mums, <...> kitoms patalpoms gal skelbti idėjų konkursą, kad ateitų suinteresuotas, galbūt privatus investuotojas, kuris prisidėtų savo dalimi prie pastato sutvarkymo, o vėliau atiduotume teisę eksploatuoti“, – mintimis Finansų ir rajono plėtros posėdžio metu dalijosi meras.

Savoje dalyje valdžia svarstytų galimybę įkurdinti TIC, tik „jis pereitų į kitą egzistencinį būvį“ ir galėtų būti kaip lankytojų centras, galbūt įsikurtų kažkokia ekspozicija ar pan.

Rajono vadovai mano, kad „jeigu pastatas bus paleistas į privatizavimą“, tai turto savininkas niekaip nebūtų įpareigotas turto išsaugoti, todėl ir svarstoma eiti pastato išsaugojimo keliu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.