Su traktoriais į gatves – beveik 100 protestuojančių ūkininkų

valiukas protestas
Už vienybę dalyvaujant protesto akcijoje ūkininkams dėkojo Šakių rajono žemdirbių asociacijos vadovas Rimantas Valiukas (priekyje), jam akciją rengiant talkino ūkininkas Mindaugas Martinaitis, kvietęs žemdirbius eiti iki galo. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį antradienį daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių protestuodami ūkininkai su traktoriais išvažiavo į gatves. Mūsų rajono žemdirbiai taip pat prisidėjo prie tęsiamos „Žaliųjų kryžių“ akcijos. Atriedėję iš įvairių ūkių daugiau nei valandą suko ratais atokesnėmis miesto gatvėmis, vėliau per 90 traktorių išsirikiavo Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centro aikštelėje, kurie netilpo, savo techniką išrikiavo V. Kudirkos gatvėje. Žemdirbiai džiaugėsi, kad akcijoje pademonstravo vienybę.
 
Suko ratais

Antradienio rytą mokesčių didinimais ir mažomis produkcijos supirkimo kainomis nepatenkinti rajono ūkininkai, žemės ūkio bendrovių atstovai su traktoriais užtvindė „Circle K“ degalinės aikštę – suvažiavo į protesto akciją.

„Nu ką, vyrai, padarykim tai, kam ruošėmės. Davai ant arklių...“ – nedaugžodžiavo vienas iš protesto akcijos organizatorių, Šakių rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Rimantas Valiukas, kviesdamas saugiai akcijos dalyvius traktoriais judėti Šakių link.

Sugaudė beveik šimto „John Deere“,„Case“, „Holland“, „Belarus“ ir kitų markių traktorių varikliai, įsižiebė traktorių signaliniai švyturėliai, lygiai vienuoliktą valandą kolona pajudėjo keliu Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas, suko į Aušros, J. Basanavičiaus gatves, vėliau pro Šakių viešąją biblioteką iki Šaulių gatvės. Traktorių kolona apie valandą suko ratus šiomis gatvėmis ir aplinkkeliu, taip siekta atkreipti ne tik visuomenės, bet svarbiausia – aukščiausios šalies valdžios dėmesį, kad žemės ūkis gilioje krizėje. Socialiniuose tinkluose pasipylė bene pirmą kartą mūsų rajono istorijoje užfiksuoti tokios protesto akcijos vaizdai – kilometrinė traktorių kolona, vieni pasipuošę trispalvėmis, kiti traktoriai nuklijuoti šūkiais „Lietuva, tavo kaimas miršta!“, dar ant kitų traktorių iškelti žali kryžiai. Vėliau akcijos dalyviai traktorius išrikiavo Jaunimo kūrybos ir sporto centro aikštelėje bei V. Kudirkos gatvėje.

Trejus metus dirbo be pelno

Nuo dešimtos valandos laukdami atvykstančių kitų žemdirbių, vyrai, nors ir gerai nusiteikę, bet neslėpė nerimo dėl žemdirbių ateities. Apie 20 traktorių atvairavo ūkininkai iš Griškabūdžio krašto ir  atviravo, kad atvažiavo metę visus darbus. Gyvulininkystės ūkį turintis griškabūdietis Vytautas Žemaitis tvirtino, kad pajamos iš ūkio nedidėja jau kokie 10 metų, o išlaidos su mokesčiais kyla.

„Kiek mes galim iš savęs atiduoti viską. O šituo protestu, manau, parodysim, kad galime susivienyti“, – sakė jis.

Lukšių seniūnijos ūkininkai, Lukšių žemės ūkio bendrovė taip pat vieningai į gatves išvairavo traktorius. Lukšietis Arvydas Kubilius atvirauja, kad žemdirbiams tikrai blogai, jei tiek šiandien jų suvažiavo. Jis įsitikinęs, kad po šios protesto akcijos valdžia turi pagaliau juos išgirsti. Anot A. Kubiliaus, padėtis tik sunkėja, prie to prisidėjo dar ir pastarieji treji nederlingi metai, todėl tuos paskutinius trejus metus žemdirbiai dirbo be pelno.

„Išmokos, kainos už produkciją mažiausios. O mokesčiai – kas buvo litais, dabar eurais tiek mokame“, – kalbėjo Darius Bilskis, dar vienas Lukšių seniūnijos ūkininkas.

Prie protesto prisidėjo ir daug jaunųjų ūkininkų. Atvažiavę mišrų ūkį turintys šakiečiai Saulius ir Matas Drevininkaičiai tiesiai šviesiai rėžė, kad prie akcijos prisidėjo, nes jau darosi sunku išgyventi: daržovių supirkimo kainos mažos, o mokesčių daug. Jiems pritarė ir kitas jaunas ūkininkas – Mantas Janušaitis, tvirtindamas, kad valdžia tiesiog neįvertina jų darbo, pastangų – ypač smulkių ūkių.

„Jau neturime kur plėstis su grūdinėm kultūrom, todėl pereinam prie daržovių auginimo. Mūsų rajone jau nėra laisvos žemės. O iš 50 ha išgyventi neina. Nuomotis žemės kartais neišgalim, kai kiti pasiūlo didesnę kainą“, – svarstė M. Janušaitis.

Džiaugėsi vienybe

„Šia akcija norime parodyti, kad esame vieningi, kad galime susirinkti ir išreikšti savo nuomonę. Pastaruoju metu tiek iš žiniasklaidos, tiek politikų kalbose girdime, kad kaimas nieko nemoka, taikomos lengvatos. Bet taip nėra. Viską, kas priklauso, mes sumokame, nieko neslepiame, dirbam sąžiningai. Būkim ir toliau vieningi. Miestas prieš kaimą neturi eiti, juk visi dirbame tą pačią žemę, toje pačioje žemėje gyvenam“, – kalbėjo ūkininkas Mindaugas Martinaitis ir paminėjo, kad dabar jau priklauso nuo politikų priimtų sprendimų, jei jie nebus palankūs žemdirbiams – gali tekti šakiečiams važiuoti su technika ir į Vilnių.

„Po tokios protesto akcijos turėtų valdžia atkreipti dėmesį į mūsų  prašymus, iškilusias bėdas. Dalis klausimų dėl mūsų veiklos suvaržymų yra jau paspręsta Seimo komitetuose. Ką pergyvena šiandien žemdirbiai – paskutinių trejų metų negandos, užgulę mokesčiai ir bandymas supriešinti. Atrodo, kad dėl visų bėdų šiandien kalti žemdirbiai“, – kalbėjo Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės vadovas Petras Puskunigis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.