Protesto akcijoje Briuselyje – ir šakiškis

ukininkai briuselyje
Ūkininkas Artūras Martinaitis (dešinėje) Briuselyje vienintelis atstovavo mūsų rajonui ir viliasi, kad žemdirbių balsas bus išgirstas. LŽŪR nuotr.


Mūsų rajono ūkininkai prisidėjo prie visų Lietuvoje rengiamų žemdirbių protesto akcijų: aktyviai laukuose statė žalius kryžius, su traktoriais išvažiavo į gatves, vienas mūsų rajono ūkininkas kartu su kitais mūsų šalies žemdirbiais bei kitų šalių ūkininkais gruodžio 12 d. protestavo Briuselyje (Belgijoje). Žemdirbiai išreiškė nepasitenkinimą dėl mažų tiesioginių išmokų ir reikalavo jų suvienodinimo. Iš Briuselio grįžęs Artūras Martinaitis viliasi, kad žemdirbių balsas bus išgirstas.
 
Protestą Briuselyje organizavo Žemės ūkio rūmai, iš Lietuvos važiavo 27 ūkininkai bei žemdirbiškų organizacijų atstovai. Lietuvos protestuotojų gretose buvo Žemės ūkio rūmų organizacijų atstovai, taip pat ūkininkai iš Šakių, Ukmergės, Rokiškio, Telšių, Biržų, Šilalės, Švenčionių, Kelmės rajonų ir Rietavo sav.

Prie Lietuvos protestuotojų prisijungė Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Latvijos žemdirbių atstovai.

Pasak A. Martinaičio, iš minėtų šalių dalyvavo tik po kelis atstovus, o lietuvaičių apie trisdešimt. Žemdirbiai išreiškė nepasitenkinimą dėl mažų tiesioginių išmokų, daugiau nei 80 eurų atsiliekančių nuo Europos Sąjungos (ES) vidurkio.

A.Martinaitis pasakojo, kad protestuotojai sustojo prie Europos Parlamento pastato, kur vyko Europos Vadovų Tarybos susitikimas, kurio metu buvo svarstomi esminiai ES biudžeto klausimai. Protestuotojai, pasipuošę vienodais marškinėliais, kone tris valandas mojavo vėliavomis, laikė rankose šūkius, kuriuose išsakė savo reikalavimus.

„Mūsų išklausyti atėjo mūsų europarlamentarai, mus aplankė Prezidentas Gitanas Nausėda, kuris padėkojo už pilietiškumą“, – įspūdžiais dalinosi A. Martinaitis.

Pasiteiravus, ko tikisi iš šios protesto akcijos, A. Martinaitis tvirtino, jog tikisi, kad juos pastebėjo ir išgirdo reikalavimus, kad atsižvelgs sprendžiant išmokų klausimus.

Anot A.Martinaičio, ar bus pasiekti kokie pokyčiai, paaiškės tik kitų metų vidury, kai bus svarstomas ES biudžetas 2021–2027 metams.

„Manome, kad išmokų didinimas vyks labai lėtai, iki ES vidurkio bus didinamos vos po 2 proc.  kasmet ir tik iki 2027 m. Lietuvos tiesioginių išmokų vidurkis turėtų pasiekti 204 eurus už hektarą, arba tik 79 proc. ES vidurkio“, – aiškino A. Martinaitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.