Esamų dvaro nuomininkų dvaro vertybės nedomina

dvaro baldai
Nors kol kas neaišku, koks likimas laukia Gelgaudiškio dvare esančių antikvarinių baldų, pakoreguotose dvaro nuomos konkurso sąlygose jų neliko, nes dabartiniai nuomininkai prašė jų netraukti į sutartį. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Kai praėjusiais metais vasarį buvo pasirašyta sutartis su Gelgaudiškio dvaro nuomininkais, jiems buvo išnuomota tik dalis patalpų. Paskutiniajame tarybos posėdyje ši situacija taisyta ir patvirtintos viešojo nuomos konkurso sąlygos, kuriomis ne tik bus suteikta teisė naudotis kitomis dvaro patalpomis, priklausiniais, bet sąlygose nelieka ir kilnojamųjų vertybių – baldų. Kas su jais bus, kur jie bus talpinami, dar laiko klausimas.
 
Išnuomos, ko neišnuomojo

Kai pernai vasarį buvo pasirašyta sutartis, jose nebuvo tų patalpų, kurias pagal panaudos sutartį valdė Gelgaudiškio bendruomenės centras ir Gelgaudiškio kultūros centras, mat tada nebuvo pasibaigęs panaudos sutarčių laikotarpis. Spalio mėnesį buvo skelbiamas šių patalpų bei kitų statinių ir kilnojamojo turto nuomos konkursas, tačiau nebuvo gauta nė viena paraiška. Rugsėjo pabaigoje savivaldybės posėdžių salėje buvo surengta vieša konsultacija dėl konkurso sąlygų, ji sulaukė tik esamų nuomininkų – UAB „Kartai“ – susidomėjimo. Tuomet aptarta, kad ne tik kai kurios patalpos nebuvo išnuomotos, bet ir dvaro priklausiniai, pavyzdžiui, automobilių stovėjimo aikštelės, parko takai, nuotekų šalinimo, vandentiekio tinklai. Tad retorinis klausimas – kaip šildyti kai kurias patalpas, kai jos priklauso vienam nuomininkui, bet juridiškai jis neturi teisės to daryti, nes lauko šildymo įrenginiai dar tik bus išnuomoti? Kaip patekti į patalpas, jei takas jau ne tavo? O jeigu atsirastų kitas nuomininkas? Žinoma, tai retoriniai klausimai, tik atskleidžiantys vasarį pasirašytos sutarties spragas. Tad gruodžio pabaigoje vykusio tarybos posėdžio metu patvirtintose ir pakoreguotose konkurso sąlygose atsiranda ir kai kurios dvaro rūmų patalpos, ir minėti priklausiniai.

Antikvariniai baldai nuomojami nebus

Tiesa, įdomi ir svarbi detalė – sąlygose neliko kilnojamųjų vertybių – antikvarinių baldų.

„UAB „Kartai“ lapkričio 13 d. atsiuntė raštą, kuriame motyvuotai prašo netraukti į nuomos konkursą kilnojamų vertybių“, – rašoma sprendimo projekte.

Meras Edgaras Pilypaitis viename iš komitetų posėdžių kalbėjo, kad gavusi tokį nuomininkų raštą savivaldybės administracija neturi pagrindo į jį neatsižvelgti. Be to, esą esamų baldų normaliam funkcionavimui trūktų, nuomininkai, kalbėta komitetų posėdžių metu, ketintų gamintis antikvarinių baldų kopijas. Be to, nuomininkai norėjo, kad kilnojamos vertybės apskritai būtų traktuojamos ne kaip vertybės, o tik kaip eilinis nuomojamas turtas, tačiau logikos tame nedaug, nes bėgant metams tokių vertybių kaina tik kyla, o ne menksta. Tiesa, pasak E. Pilypaičio, „šių baldų nuoma susidarė neadekvačiai brangi ir nuomos laikotarpiu nuomininkai už juos būtų sumokėję kone triskart brangiau nei kainavo juos įsigyti“. Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad baldai tarpusavy ne visai dera, nes yra atrinkti iš kitų dvarų. Autentiškiausias yra Franco Koidelio valdymo laikotarpiui priklausęs krėslas. Kitas svarbus ir unikalus eksponatas – arbatinis iš Koidelių vestuvinio serviso su dviejų šeimų herbais. Tiesa, šį eksponatą LRT laidos „Daiktų istorijos“ kūrybinė grupė padovanojo asmeniškai E. Pilypaičiui, tačiau arbatinis eksponuojamas dvare, garbingoje vietoje Koidelio giminės kambaryje – bibliotekoje.

Spręs, ką daryti

Dera tie baldai tarpusavy ar nedera, bet  jie antikvariniai ir yra vertybė, tad būta ne vieno klausimo, koks likimas jų laukia.

„Neramumą kelia, kas bus su tom kilnojamom vertybėm“, – teigė Aušrelė Pukinskienė.

Meras ramino, kad baldai ir buvo, ir lieka savivaldybės balanse.

„Turim bendruomenės centro valdybos narių prašymą, kad savivaldybė neskubėtų šitų baldų išdalinti“, – informavo meras, pridūręs, kad kol nėra įsakmaus prašymo iš dvaro juos išvežti, baldai ten ir liks stovėti, o vėliau kartu su bendruomene bus sprendžiamas jų panaudojimo klausimas.

Beje, nuo 2019 m. sausio 1 d., pasikeitus Turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įsakymui, savivaldybės turtas gali būti išnuomotas ne ilgesniam kaip 10 metų terminui, tad naujai patvirtintose konkurso sąlygose nuomos terminas nustatomas būtent toks. Nuomos kaina per mėnesį – 207, 48 euro. Kai bus atrinktas laimėtojas, nuomos sutartį bei perdavimo-priėmimo aktą pasirašys administracijos direktorius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.