Ūkininkų kova dar nebaigta

kaunas ramunas
Ūkininkas Ramūnas Kaunas artimiausiu metu planuoja surinkti ir likusius kryžius iš laukų ir pabrėžia, kad šiandien reikia koncentruotis į svarbesnius dalykus. D. Pavalkio nuotr.


Praėjusį rudenį rajono žemdirbiai prisidėjo prie visoje Lietuvoje nuvilnijusios „Žaliųjų kryžių“ akcijos ir savo laukuose pastatė keliasdešimt kryžių. Nemažai jų tebestovi ir šiandien. Laukuose prasideda pavasariniai darbai, teiraujamės žemdirbių – ką su tais kryžiais darys toliau? Vieni neabejoja, kad jų dar prireiks, kiti – kad šiandien reikia susitelkti į svarbesnius dalykus.
 
Dar praėjusių metų lapkričio 18 d. mūsų rajono ūkininkai vieningai prisidėjo prie „Žaliųjų kryžių“ akcijos ir laukuose pastatė dar devynis kryžius, iki tol kryžius kai kurie ūkininkai statė pavieniui. Tokie protestai buvo rengti prieš valdžios planą didinti mokesčius. Visoje šalyje tokių kryžių iškilo maždaug 10 tūkstančių.

Bene pirmasis tuomet rajone savo laukuose kryžių pastatė Slavikų krašto ūkininkas Ričardas Lekavičius. Pasiteiravus ūkininko, ką rengiasi daryti su kryžiumi, šis tvirtino, kad kol kas kryžius stovi laukuose, tačiau ateityje planuoja kryžių perkelti ir pritvirtinti prie gretimai miškelyje augančio medžio.

„Viskas šiandien į temą gaunasi, tie kryžiai laukuose, ta situacija dėl koronaviruso. Tegul ir išlieka tie kryžiai...“ – svarstė R. Lekavičius.

Neramios mintys dėl šiandieninės situacijos Lietuvoje apėmusios ir ūkininką Ramūną Kauną, kuris pasakojo, kad keletą kryžių jau nuėmė, o artimiausiu metu planuoja surinkti ir likusius. Mišrų ūkį turintis girėniškis tvirtino, kad šiandien reikia susitelkti į svarbesnius dalykus.

„Šiandien galvoje sukasi mintys ne vien apie žemės ūkį, padėtis keičiasi. Atsiranda dar didesnių problemų: kaip reikės dirbti žemės ūkyje, kaip išsaugoti darbininkus, kad neužsikrėstų virusu, juk kai kurių darbų negalėsime atidėlioti: nei karvių nepamelši, nei laukų neapdirbsi nuotoliniu būdu“, – kalbėjo R. Kaunas.

Dar praėjusių metų gruodžio pabaigoje žemdirbių protesto organizacinis štabas rekomendavo ūkininkams nuimti arba sutvarkyti laukuose pastatytus kryžius, ypač pasvirusius, praradusius savo estetinį vaizdą.

Kaip žemdirbiai turėtų pasielgti su kryžiais, žemdirbių protesto akcijos simboliais, teiraujamės Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) administratoriaus Igno Jankausko – LŽŪT buvo viena iš ūkininkų protesto akcijos organizatorių. Anot administratoriaus, kryžiai gali stovėti, juolab kad akcijos niekas neužbaigė. Pašnekovas pasakojo, kad prieš dvi savaites lankėsi Šiaurės Vokietijoje, kur laukuose kryžiai tebestovi, vokiečių ūkininkai jų nenuima, nors panašią akciją jie surengė gerokai anksčiau – pernai rugsėjį.

„Tie kryžiai dar gali stovėti, žemės ūkiui tenkančių iššūkių nemažėja.Vieniems atrodo, kad jau užsibrėžtus tikslus pasiekė, mokesčius sumažino ir galima sėdėti ramiai. Kiti galvoja, kad mūsų kova dar nepabaigta. Todėl manau, kad kryžių mums dar prireiks“, – kalbėjo I. Jankauskas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.