Našlaičių prekeiviams – po 250 eurų baudos

lekeciu turgus
Praėjusį savaitgalį Lekėčių turgavietėje našlaites pardavinėję prekiautojai buvo nubausti, nes sodinukais ir sėklomis turguje prekiauti dar nebuvo galima. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Palengvinus karantino sąlygas smulkiesiems verslininkams, policija praėjusį savaitgalį intensyviai vykdė kontrolę, ar nėra piktnaudžiavimų ir neteisėtos prekybos įvairiose vietose atvejų. Paaiškėjo, kad smulkiesiems verslininkams ne taip lengva susigaudyti kasdien besikeičiančiose draudimų ir leidimų bei reikalavimų pinklėse.

Po to, kai Vyriausybė balandžio 15 d. šiek tiek sušvelnino sąlygas smulkiajam verslui, riba tarp draudimo ir leidimo, kalbant apie prekybą įvairiose prekyvietėse, turgeliuose, pasidarė itin slidi. Žmonės juokauja – jeigu pardavinėji svogūnų sodinukus, turi sakyti, kad jie valgomi, tada baudos išvengsi, nes kol kas turguose buvo leidžiama prekiauti tik maisto produktais. Prekiauti sodinukais, sėklomis ir trąšomis galima ūkyje, užsiimančiame augalų auginimu, specialiai pardavimui įrengtoje vietoje lauke arba specialiai pardavimui įrengtoje lauko aikštelėje, augalais ar trąšomis prekiaujančiose specializuotose parduotuvėse, turinčiose galimybę prekiauti lauko sąlygomis, bei stacionariose prekybos vietose, kurios įrengtos lauke prie specializuotos prekybos parduotuvės, kuri turi būti aptverta ar kitaip atskirta, sudarant galimybę reguliuoti klientų srautą. Joje turi būti įrengta atsiskaitymui už prekes vieta. Trumpai tariant, tokių prekių prekyba galima stacionariose ir specializuotose prekybos vietose. Sodinukų prekyba negalima turgavietėse, mobiliuose turgeliuose, nepritaikytose prekybai viešose vietose.

Šeštadienį Lekėčių turguje daržovėmis prekiavęs pardavėjas turėjo ir našlaičių gėlių daigų, už šias jam ir buvo surašytas protokolas, nes sodinukais turguje prekiauti nevalia. Tame pačiame turguje našlaitėmis prekiavusiai kitai moteriškei taip pat kliuvo nuo pareigūnų, kurie jai irgi surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą. Abu prekybininkai gavo po 250 eurų „premijos“, tad neaišku, ar šį sezoną jiems našlaičių prekyba apskritai atsipirks... Žmonės nesupranta, kodėl, atėjus nusipirkti bulvių, tuo pat metu turguje negalima įsigyti našlaičių ar kitų sodinukų, be to, kas atsakys, ar ta perkama bulvė bus naudojama maistui, ar sėklai. Esant tokioms neaiškioms taisyklėms, prekiautojams tikrai galima ir patiems susipainioti, ir manipuliuoti situacija. Žmonės juokauja, kad tąkart prekiautojams turguje reikėjo atsakyti pareigūnams, jog našlaičių žiedai yra valgomi, ir baudos būtų negavę...

Savaitgalį intensyviai rajone patruliavę policijos pareigūnai rado įvairių pažeidėjų – penki asmenys gavo įspėjimus dėl to, kad nedėvi veido kaukių. Įspėti teko ir veido apsaugos priemonių nedėvėjusią pardavėją. Devynis pažeidimus pareigūnai užfiksavo prekybos vietose – čia žmonės nesilaikė saugaus atstumo prie kasų, parduotuvėje apsipirkinėjo keli tos pačios šeimos asmenys (kai gali tik vienas). Visi šie pažeidėjai gavo pareigūnų įspėjimus ir sudrausminimus. Deja, dviem asmenims teko surašyti administracinių teisės nusižengimų protokolus dėl to, kad viešoje vietoje nedėvėjo nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių. Du administraciniai teisės nusižengimo protokolai, kaip minėta, surašyti Lekėčių turgelyje už tų pačių našlaičių sodinukų prekybą.

Beje, trečiadienį paskelbta, kad karantinas pratęstas iki gegužės 11d., tačiau nuo ketvirtadienio jau leidžiama augalų, skirtų sodinti, sėklų, trąšų prekyba lauko sąlygomis, specialiai tokiai prekybai skirtose prekybos vietose, turgavietėse, taip pat naudojant laikinuosius prekybos įrenginius kitose viešosiose prekybos vietose.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.