Apskaita už laiptinių dezinfekavimą gyventojams atrodo neteisėta

variakojis
Šakių miesto J. Basanavičiaus gatvės 16-ojo namo gyventojas Romualdas Variakojis sako, kad su tokiu įžūliu, galimai suklastotu, tarifų ir kainos nustatymu už laiptinių dezinfekavimą, kaip tai daro UAB „Šakių komunalinis ūkis“, jis susiduria pirmą kartą. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Daugiabučių namų gyventojai vis dar negali atsigauti po to, kai sulaukė pirmųjų sąskaitų iš administratoriaus UAB „Šakių komunalinis ūkis“ už atliktą namų laiptinių, koridorių dezinfekciją. Gyventojai sako, kad, pagal buto plotą apskaičiavę sąskaitas už laiptinių dezinfekciją, administratoriai atliko galimai neteisėtus veiksmus.

Praėjusį antradienį  straipsnyje „Sąskaitos už laiptinių dezinfekciją gyventojams „rauna stogą“ rašėme, jog gyventojai piktinasi, kad jiems reikia mokėti dideles sąskaitas už daugiabučių namų laiptinių administravimą. UAB „Šakių komunalinis ūkis“ jau du kartus atliko dezinfekciją, tačiau kol kas sąskaitas gyventojai gavo tik už kovo gale suteiktą  paslaugą, nors balandžio viduryje laiptinės buvo dezinfekuotos antrą kartą, tad sąskaitos gyventojus pasieks gegužę. Tiesa, nuo balandžio 17 d. patys gyventojai galės spręsti, ar nori dizinfekcijos, nes savivaldybė pakeitė įsakymą ir laiptinių dezinfekcija yra rekomenduojama, bet ne privaloma. Tiesa, tik ne tais atvejais, jeigu name būtų nustatytas koronaviruso atvejis.

Vidutiniškai vienam butui priskaičiuota suma (priklausomai nuo namo dydžio ir kt. veiksnių) už dezinfekavimą svyruoja nuo 4 iki 8 eurų. Minėtame straipsnyje rašėme, kaip aiškino pats įmonės direktorius Raimondas Rauckis, kuris sako, kad dezinfekavimo paslaugos kainą sudaro sunaudoto dezinfekcinio skysčio kaina ir darbuotojų įkainis, o kiekvienam namui kvadrato įkainis apskaičiuojamas atskirai, bendro tarifo nėra.

„Jeigu namas yra penkiaaukštis ir turi tris laiptines tai dauginame 3 iš 75 ir gauname bendrą sumą (pridedamas ir PVM mokestis), iš šios sumos daliname namo kvadratūros sumą ir gauname vieno kv. m kainą, išdaliname viską butams pagal jų plotą, todėl kiekvienam butui mokestis yra skirtingas“, – aiškino R. Rauckis.

Tačiau gyventojai vis tiek nerimsta ir klausia, kokiu pagrindu įmonė sąskaitą pateikia pagal buto plotą, jei dezinfekuota laiptinė. Pasak gyventojų, tokiu atveju suma yra tris, keturis kartus didesnė, negu būtų skaičiuota už laiptinių plotus ir po to išdalinta butų savininkams.

Šakių miesto J. Basanavičiaus g. 16-ojo namo gyventojas Romualdas Variakojis sako, kad pagal jo paties atliktus laiptinės ploto išmatavimus ir padauginus juos iš to tarifo, kurį jų laiptinės gyventojams įrašė į atsiųstas sąskaitas patys administratoriai, gautųsi visai kita suma, o ją išdalinus butų gyventojams už dezinfekciją reikėtų mokėti keliskart mažiau. R. Variakojis sako apskaičiavęs, kad jo butui reikėtų mokėti 1,18 euro, o iš administratorių sulaukė 7,52 euro sąskaitos. Tiesa, tik už pirmą kartą suteiktą paslaugą. Be to, įkainis, anot gyventojo, taip pat turėtų būti patvirtintas savivaldybės tarybos, nes tai savivaldybės įmonė. R. Variakojis sako, kad jų namo gyventojai bandė domėtis, kokiu pagrindu už dezinfekciją gyventojams mokestis skaičiuojamas pagal butų, o ne laiptinių plotus, tačiau aiškaus atsakymo nesulaukė, buvo minimas tik Civilinis kodeksas.

„Aš manau, kad šis dokumentas, kurį mes gavome kaip sąskaitą iš įmonės ir turime apmokėti, yra suklastotas, nes neaišku, kuo ji remiasi tokią apskaitą taikydama mums, gyventojams“, – sako R. Variakojis.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis sako taip pat yra sulaukęs gyventojų skundų, kodėl apskaičiuojamos sąskaitos ne pagal laiptinių, o butų plotus ir domėjosi, kuo vadovaujantis UAB „Šakių komunalinis ūkis“ vykdo tokią apskaitą.

„Jie vadovaujasi Civilinio kodekso 4-osios dalies 82-o straipsnio trečiuoju punktu, kuris skelbia, kad butų savininkai privalo proporcingai savo turto daliai apmokėti išlaidas namui, statiniui išlaikyti ir išsaugoti. Ir septintuoju punktu, kuris skelbia, kad „Buto savininkui priklausanti bendrosios dalinės nuosavybės dalis yra lygi jam nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykiui“, t.y. laiptinių ir butų plotas pagal šį punktą yra proporcingas“, – aiškino R. Juškaitis.

Anot pavaduotojo, įmonė remiasi Civiliniu kodeksu apskaičiuodama kainą už laiptinių dezinfekciją, kaip ir už kitas paslaugas, kurias įmonė suteikia gyventojams, prižiūrėdama jų pastatus, laiptines, kitas bendrąsias patalpas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.