Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai kas savaitę tikrina, ar parduotuvėse laikomasi karantino reikalavimų – ar yra informacinės priemonės, apsauginės pirštinės, dezinfekciniai skysčiai. D. Pavalkio nuotr.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai kas savaitę tikrina parduotuves ir viešojo maitinimo įmones, kurios veiklą vykdo atviroje erdvėje. Specialistai stebi, ar prekybininkai laikosi karantino reikalavimų, kurie galioja šiuo metu.
VMVT Šakių skyriaus vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Kristina Paškevičienė informavo, kad viešojo maitinimo įstaigose pažeidimų lig šiol nerasta, o prekybos įmonėse pažeidimų pasitaiko nemažai, ypač kaimuose, esančiuose toliau nuo miesto. Anot specialistės, pažeidimai yra įvairūs – kartais trūksta kokio vieno informacinio plakato, o kartais žmonės į parduotuves įleidžiami ir be kaukės. Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai: nėra perspėjančių privalomų užrašų dėl kaukių dėvėjimo, dėl asmens higienos laikymosi, dėl saugaus atstumo laikymosi, dėl rekomendavimo nesilankyti rizikos grupėje esantiems asmenims. Kai kuriose parduotuvėse buvo naudojamos netinkamos, neefektyvios dezinfekcinės priemonės. Rasta prekyviečių, kuriose buvo nevertinta darbuotojų sveikatos būklė, nematuojama darbuotojų kūno temperatūra.
Pasak specialistės, tikrintose viešojo maitinimo įstaigose pažeidimų nenustatyta. VMVT specialistai, radę pažeidimų, nepuola bausti, o priešingai – konsultuoja ir supažindina su galiojančiais Operacijų centro vadovo sprendimais ir rekomendacijomis. VMVT specialistai visiems pažeidėjams nurodo trūkumus pašalinti nedelsiant. Anot K. Paškevičienės, visi prekybininkai taip ir padaro, nes priešingu atveju jiems grėstų sankcijos – piniginės baudos. Apie tai, kad prekybininkas tą pačią dieną pašalino pažeidimus, turi nedelsiant informuoti inspektorę, o dažniausiai informacija perduodama pridedant ir tai patvirtinančią vaizdinę medžiagą, nuotraukas.
„Draugo“ inf.