Nenorėdami prarasti lėšų, ėmėsi veiksmų

VVG2 08 02
Gausiai susirinkę Šakių krašto vietos veiklos grupės nariai pritarė 2016–2023 metų vietos plėtros strategijos keitimui. R. Plaušinaitytės nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Trečiadienį visuotinio Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG) narių susirinkimo metu nariams pasiūlyta tam tikrų pakeitimų 2016–2023 metų vietos plėtros strategijoje. Iš 63 narių į susirinkimą atėjo 37, kurie pritarė Šakių krašto VVG pirmininko Juozo Vyto Dainelio išsakytiems pasiūlymams.
 
„Buvo labai daug lėšų numatyta bendruomeniniam verslui ir tos lėšos gana sunkiai yra įsavinamos, trūksta projektinių paraiškų. Mes kalbėjomės ir su Žemės ūkio ministerija, ir su Nacionaline mokėjimo agentūra, kad leistų, baigus teikti bendruomenėms paraiškas, keisti strategiją. Likęs finansavimas būtų perduotas verslui, nes labai nesinorėtų, kad nebūtų iš viso įgyvendinta strategija ir reikėtų grąžinti lėšas“, – paaiškino J. V. Dainelis.

Anot pirmininko, šiame periode skirta 2 mln. 79 tūkst. eurų projektams įgyvendinti, tad būtų gaila, jeigu jų visų nepavyktų įsisavinti rajone, o dar tam tikra dalis lėšų yra numatyta administravimui, bet čia Šakių krašto VVG pavyksta sutaupyti ir išnaudota tik pusė pinigų. Naujai siūloma nariams strategija jau apsvarstyta Šakių krašto VVG valdybos posėdyje.

Posėdžiui sekretoriavusi Alina Baltrušaitienė pristatė, kokia situacija su vietos plėtros strategija yra dabar, tiesa, kai kurie skaičiai dar yra preliminarūs, nes su paskutiniu (šeštuoju) kvietimu pateiktos projektinės paraiškos yra tik atrankos vertinimo etape. Tačiau, pavyzdžiui, iš privataus verslo kūrimui kartu su naujomis darbo vietomis priemonės numatytų 620 tūkst. eurų preliminariai panaudota 568 tūkst. eurų. Pagal šią priemonę buvo planas sukurti 14 darbo vietų ir įgyvendinti 10 projektų, o sukurta – 20,5 darbo vietų ir įgyvendinta 11 projektų. Tačiau su kitomis priemonėmis nėra taip paprasta.

„Bendruomeninio verslo priemonė turbūt yra ne tokia patraukli bendruomenėms, nes pagal vieną priemonę iš 24 proc. numatytų lėšų yra įgyvendinta tiktai 1, 61 proc., o iš planuotų 10 projektų gautas tiktai vienas ir buvo planuota sukurti devynias darbo vietas, tai kol kas yra tik 0,85 darbo vietų sukurta“, – pristatė A. Baltrušaitienė.

Panaši situacija ir su kita priemone, kuria reikėtų skatinti bendruomeninį verslą kaime – iš 10,14 proc. iš šios strategijos šiai priemonei numatytų lėšų panaudota tik 1,92 proc. lėšų.

Pasak A. Baltrušaitienės, būtent iš tų trijų priemonių, kur dar yra nepanaudotų lėšų, būtų sukurta nauja priemonė, panaudojus jų atliekamą finansavimą, tik čia jau turėjo apsispręsti patys nariai, ar jie tam pritaria. Tiesa, pačios priemonės nebus naikinamos, tik sumažinamas faktiškas jų skaičius pagal pateiktus projektus, tad ir lėšos mažėja. A. Baltrušaitienė informavo susirinkusius, kokie pakeitimai yra numatyti skirtingose priemonėse, o su pakeitimais nariai sutiko ir už juos nubalsavo, balsuodami kartu ir už naujai pasiūlytą sukurti atskirą priemonę. Šakių krašto VVG apsisprendė iš trijų priemonių sukurti vieną bendrą ir išplėsti pareiškėjų ratą, kad, kaip pirmininkas ir minėjo, būtų į rajoną pritraukta kuo daugiau lėšų. Pagal naują priemonę projektus gali teikti kaimo bendruomenės, bendruomeninės organizacijos, religinės bendruomenės, biudžetinės įstaigos, viešosios įstaigos (kurių steigėjus sudaro ne mažiau kaip 51 proc. bendruomenės, tų projektų, kurie yra numatyti su darbo vietų kūrimu). Iš naujos priemonės įgyvendinamų projektų finansavimą bus galima skirti ir produktų gamybai, ir perdirbimui, pateikimui vartotojui, prekybai, technologijų diegimui, senų amatų atgaivinimui, plenerų rengimui, netgi laidojimo paslaugoms organizuoti, vaikų dienos centrų paslaugoms, kelių priežiūrai, ekologiškoms šildymo sistemoms ir kitkam. Finansavimas skiriamas būtų tiek verslo pradžiai, tiek plėtrai, o paramos suma gali siekti net 60 tūkst. eurų. Visa suma šiai priemonei yra 849 tūkst. eurų, už kurią reikėtų įgyvendinti 15 projektų ir įkurti 15, 5 darbo vietų. A. Baltrušaitienė pastebi, kad priemonė yra sudaryta taip, kad mažintų rajone socialinę atskirtį, nes rajonas sensta, jaunimo mažai, yra ir kiti veiksniai, todėl labai svarbu, kad pagalba būtų teikiama atskirų grupių asmenims.

Išklausę tiek susirinkimo pirmininko, tiek sekretorės, susipažinę su naujos strategijos vertinimo, atrankos, tinkamumo kriterijais, susirinkimo nariai jai pritarė. Svarbu tai, kad pagal naują priemonę teikdami projektus bendruomeniečiai būtų budrūs: lėšos skirtos tik rajone registruotiems ir čia veiklą vykdantiems asmenims, o ir įdarbinti galima tik rajone priregistruotus, t. y. vietos gyventojus (išskyrus patį Šakių miestą).

Bendrai iš 2016–2023 metų vietos plėtros strategijai įgyvendinti skirtų 2 mln. 79 eurų jau panaudota 1 mln. 124 tūkst. eurų, o iš per visą strategiją planuotų sukurti 36 naujų darbo vietų iki šios savaitės jau sukurta jau beveik 34 vietos. Pirmininkas pasidžiaugė, kad administracijoje darbas vyksta sklandžiai, o visus norinčius pasikonsultuoti ragino nebijoti tą padaryti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.