Ūkininkas Linas Pukelis: pradėjau nuo dešimt hektarų

pukelis linas
Naumiestiečio Lino Pukelio ūkis driekiasi per dvi savivaldybes, užima apie 300 ha, o bulvėms skiriama per 100 ha. Tiesa, ūkininkas žada išplėsti plotus, o šiais metais investavo į modernios saugyklos statybas. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Bulvių augintojams pats darbymetis. Vienas didžiausių mūsų rajono bulvių augintojų Linas Pukelis ūkininkauja Kudirkos Naumiesčio apylinkėse. Šiemet sodino apie 112 ha šių daržovių. Su L. Pukeliu kalbamės apie šiųmetį derlių, ūkio perspektyvas.

L. Pukelis dirba 300 ha žemę, iš kurios 112 ha skirta bulvių auginimui, 37 ha burokėliams. Savarankiškai ūkininkauti jis pradėjo prieš 15 metų, nuo 10 ha bulvių. Žemę ūkininkas dirba ir sandėliavimo patalpos įkurtos tiek Kudirkos Naumiestyje, tiek jau Vilkaviškio r. esančiuose Daržininkuose, Kataučiznoje. L. Pukelio ūkyje sukurta 13 darbo vietų.

L. Pukelis pripažįsta, kad užaugo vienoje didžiausių Lietuvoje bulvių augintojų – Kudirkos Naumiestyje įsikūrusioje UAB „Šaka“, kurios įkūrėjas jo tėvas Juozas Pukelis.

„Mačiau pirmus „Šakos“ kūrimosi žingsnius. Vėliau įmonėje dirbau, čia ir pirmą traktorių surinkinėjau ir pirmame traktoriuje sėdėjau. Ūkininkavimas turi patikti, tai ne tik verslas, bet ir mano gyvenimo būdas“, – atvirauja L. Pukelis.

Pernai L. Pukelis nupirko dalį „Šakos“ bendrovės akcijų, todėl sako, kad dabar tenka dirbti ir čia, ir savo ūkyje.

Šios savaitės pradžioje apsilankius L. Pukelio ūkyje kombainas dorojo bulvių derlių. Ūkyje auginama daug ankstyvų veislių bulvių, o `Corinna` veislės bulves šiemet pradėjo kasti apie birželio 20d. Šiuo metu yra nukasęs apie 40 ha bulvių, sako, kad ankstyvų ir vidutinio vėlyvumo bulvių derlius buvo neblogas.

„Šiemet geram bulvių derliui pritrūko drėgmės. Bijau, kad iš vėlyvų veislių bus tik vidutiniškas derlius, bulvės gana smulkios“, – aiškino bulvių augintojas, sėklą įsigyjantis iš „Šakos“.

Ji vylėsi, kad gamtos sąlygos šiemet bus palankios ir bulviakasį bus galima baigti iki lapkričio 1 d. Daug metų daržoves auginantis L. Pukelis sako išgyvenęs pačių įvairiausių metų: prieš trejus dėl lietingo rudens laukuose liko apie 10 ha nenukastų bulvių, šiemet sumažino burokėlių plotus, nes dėl karantino pavasarį nerealizavo pernykščio jų derliaus, teko produkciją išdalinti ar kompostuoti.

L. Pukelio ūkis turi NKP (Nacionalinio kokybės produkto) bei tarptautinį „GLOBALG.A.P.“ sertifikatus. Šie dokumentai įrodo, kad šeimos ūkyje užauginta produkcija yra išskirtinės kokybės.

„GLOBALG.A.P.“ sertifikatą Lietuvoje turi kol kas nedaug ūkių. Šis sertifikatas yra patikinimas, kad maisto produktai yra priimtino saugos ir kokybės lygio, pagaminti atsakingai, paisant darbuotojų sveikatos, saugos ir gerovės bei daugybės kitų reikalavimų“, – pasakojo L. Pukelis.

L. Pukelis yra žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos daržovės“ vienas iš steigėjų ir narių, per šį kooperatyvą ir realizuoja savo produkciją.

„Deja, šiai minutei bulvių supirkimo kaina yra devyni centai už kilogramą, dar nesu tokios kainos matęs. Visoje Europoje šiemet yra gana geras bulvių derlius, nėra produkcijos trūkumo. Lietuviai visada užsiaugina per daug bulvių, o lenkai, didžiausi augintojai Europoje, bulvių pasodino dvigubai“, – sako pašnekovas ir priduria, kad pastaruosius penkerius metus Lietuvoje bulvių plotų mažėjo, o šiemet pirmi metai, kai bulvių plotas vien „Šakoje“ padidėjo100 ha.

Pasiteiravus apie ūkio plėtrą, L. Pukelis sako, kad ketina plėsti bulvių plotus, tiesa, pasak pašnekovo, jau trūksta Šakių rajone dirbamos žemės.

Nors pagrindinis L. Pukelio ūkio pelnas ateina iš daržininkystės, tačiau ūkyje taip pat auginami žieminiai rapsai, javai, žirniai.

Šiųmetis L. Pukelio ūkio bulvių derlius iškart buvo realizuojamas, tik kelios dienos, kai nukasta produkcija keliauja į sandėlį, kol kas esantį Kataučiznos kaime – čia pirmiausiai bulvės išrūšiuojamos, pilamos į didmaišius.

„Pavasarį ankstyvos bulvės iš lauko pas pirkėją patenka per parą, nes kitaip praranda savo prekinę išvaizdą“, – sako ūkininkas ir priduria, kad šiame versle sudėtingiausia produkciją parduoti pelningai.

Naumiestietis Daržininkų kaime stato naują, modernią bulvių saugyklą su šaldymo sistema, čia itin šviežios bulvės turėtų išsilaikyti iki pavasario. Statybos darbus tikimasi užbaigti dar šiemet, beliko sumontuoti ventiliacijos sistemą. L. Pukelis sako, kad saugyklos pastatymas atsieis per milijoną eurų.

„Bulvės bus laikomos dėžėse, reguliuojama tinkama temperatūra, drėgmės lygis, CO2 lygis, oro cirkuliacija bei apšvietimas“, – naujos saugyklos privalumus vardija pašnekovas.

Kol kas L. Pukelis augina tik maistines bulves, apie jų perdirbimą nesvarsto, tik priduria, kad ES parama palengvino įsigyti ūkyje ir naują bei našią techniką.

„Perdirbti savo bulvių produkciją? Lietuvoje yra jau užimta rinka. Mes per maža šalis, kad apsimokėtų perdirbti, be to, reikia milžiniškų lėšų įrangai įsigyti. Kol kas lietuviai mieliau nusiperka bulves, jas patys plauna, skuta nei perka plautas ar šaldytas“, – apie bulvių perdirbimo perspektyvas kalbėjo L. Pukelis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.