Kavinės ir prekyvietės laikosi koronaviruso prevencijos priemonių

Nustatant vis naujus COVID-19 atvejus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tęsia ir prekybos, ir viešojo maitinimo vietų patikras. Įvertinant augančią koronaviruso riziką, visoje šalyje atliekamų prekybos centrų, turgaviečių, parduotuvių, taip pat ir restoranų, kavinių bei kitų viešojo maitinimo įstaigų patikrinimų metu siekiama nustatyti, kaip laikomasi Operacijų vadovo įpareigojimų šios infekcijos prevencijai. Anot specialistų, rajono verslininkai gan drausmingai laikosi visų reikalavimų ir grubių pažeidimų neaptinkama.

VMVT Marijampolės departamento vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Kristina Paškevičienė sako, kad pastaruoju metu ūkio subjektai pažeidimų stengiasi nedaryti, laikosi reikalavimų.
 
„Kiek pastaruoju metu tikrinam dėl Covid-19 prevencijos priemonių laikymosi, tai didelių pažeidimų nefiksuojam“, – patikina K. Paškevičienė.

Tačiau, anot specialistės, tikrinimų vyksta daug – per beveik pusantro mėnesio VMVT inspektoriai patikrino daugiau nei 600 prekybos vietų ir per 1 tūkst. viešojo maitinimo įmonių, tačiau ši statistika apima visą Lietuvą.

Pasak K. Paškevičienės, patikrinimai vykdyti ne vien darbo laiku, bet ir savaitgaliais, kai pirkėjų ir lankytojų srautai didesni nei įprastai, be to, nemaža dalis patikrų organizuota bendradarbiaujant su vietos savivaldybių administracijų specialistais. Šio laikotarpio patikrų rezultatai parodė, kad daugiausiai pasitaiko, kad darbdaviai vis dar nepakankamai dėmesio skiria darbuotojų sveikatos būklės įvertinimui, pavyzdžiui, nematuojama darbuotojų kūno temperatūra, jiems atvykus į darbo vietą, arba, siekiant išvengti grūsčių, neužtikrinamas privalomas pirkėjų ir lankytojų srautų reguliavimas, atsižvelgiant į parduotuvių plotus. Kartais fiksuojama, kad pirkėjai laukdami eilėje prie kasų nesilaiko saugaus atstumo arba pirkėjui nespėjus susidėti prekių jau pradedamas aptarnauti kitas pirkėjas, taip pat kai kur nepažymėti privalomi atstumai tarp eilėje laukiančiųjų.

Kaip sako VMVT atstovė, patikrinimų metu stebima, ar prekybos ir viešojo maitinimo vietose netrūksta informacijos, kuri atkreiptų lankytojų dėmesį į asmens higienos laikymosi ir kaukių dėvėjimo būtinybę. Taip pat stebima, ar dažnai liečiami paviršiai (ypač pirkėjų krepšeliai, vežimėliai, lankytojų stalai) valomi ir dezinfekuojami pakankamai, ar pirkėjams yra galimybių dezinfekuoti savo rankas ir pasinaudoti vienkartinėmis pirštinėmis.

Kaip teigia K. Paškevičienė, inspektoriai, aptikę pažeidimų, neskuba bausti verslo subjektų, o ragina kuo greičiau juos pašalinti ir atvyksta dar po kurio laiko patikrinti, ar reikalavimai yra įvykdyti.

„Lig šiol visos tikrintos prekybos ir viešojo maitinimo įmonės geranoriškai sureagavo į įspėjimus ir nustatytus pažeidimus pašalino dar patikrinimų metu“, – sako K. Paškevičienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.