Į miškų kelius šįmet taip pat investuota daugiau

misko keliai
Šįmet miškininkai džiaugiasi sutvarkę daugiau miško kelių negu ankstesniais metais. VMU nuotr.


Valstybinių miškų urėdija didina miško kelių remonto ir tiesimo darbų apimtis – vien šiais metais suremontuos beveik 11 tūkst. km kelių Lietuvoje. Šakių regioninis padalinys taip pat kasmet atlieka tiek paprastuosius kelių remonto darbus, tiek įrengia naujus kelius miškuose.
 
Šakių regioninio padalinio vyriausiasis miškininkas Simonas Šilingas sako, kad šįmet Europos Sąjungos projektinių lėšų nebuvo panaudota rajono miško keliams taisyti, tačiau kelių remonto darbai atlikti iš Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos lėšų bei tam kasmet nuo 100 iki 300 tūkst. eurų skiria pats regioninis padalinys. Keliams remontuoti iš minėtos programos šįmet panaudota net 117 tūkst. eurų, o už juos dviejose girininkijose sutvarkyta netgi 20,5 km ilgio miško kelių. Trys keliai sutvarkyti Lekėčių girininkijoje ir dar du miško keliai sutvarkyti Klevinių girininkijoje. Iš paties padalinio lėšų šiemet remontas buvo atliktas 15 km atskirose miško kelių atkarpose. Paprasta kelių priežiūra, profiliavimo darbai buvo vykdyti 360 km miškų kelių.

Valstybinių miškų urėdija šiais metais giriasi itin įspūdingais skaičiais – vien iki šių metų pabaigos Lietuvoje žadama suremontuoti net 1 tūkst. 100 km miškų kelių, dar 9 tūkst. 600 km miško kelių bus atlikti priežiūros darbai. Rekonstrukcija ar kapitalinis remontas atliktas 7,23 km, nutiesta naujų kelių 11,82 km. Bendrai investicijos ir išlaidos miško keliams šiais metais viršija 10 mln. eurų.

Valstybinė miškų urėdija skelbia, kad per šiuos metus atlikta daugiau nei dvigubai kelių remonto, tiesimo ir tvarkymo darbų nei praėjusiais metais. Ypatingas dėmesys skirtas ir atliekamų darbų kokybei – kelių projektavimo ir kelių tvarkymo darbų priežiūrą nuo šiol vykdo atestuoti specialistai. Todėl didėja ne tik kelių remonto ir naujų kelių tiesimo apimtis, bet ir kyla reikalavimai darbų kokybei.

Daugiausia remonto darbų atliekama pavasarį, kai pagerėja oro sąlygos ir keliai tampa sausi. Miško kelių remonto darbų dalį atlieka VĮ Valstybinių miškų urėdijos darbuotojai, kitą dalį – rangovai. O atlikti sudėtingesnius darbus (vykdyti kapitalinį remontą, miško kelių tiesimą, rekonstravimą) pasitelkiami tik rangovai, kurie laimi viešųjų pirkimų konkursą.

VĮ Valstybinių miškų urėdija prižiūri 36,6 tūkst. km miško kelių. Vidinės miškotvarkos projekto duomenimis, Šakių regioninio padalinio teritorijoje visų nuosavybės formų miškuose 1 tūkst. 96 km kelių: iš jų 800 km kelių, kurie ir priklauso regioniniam padaliniui, o likusieji keliai yra arba einantys per privačius, arba Valstybinius miškus. Anot S. Šilingo, svarbu yra tai, kad iš Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos lėšų tvarkomi yra visi keliai, netgi jeigu jie eina per privačius miškus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.