Už apsiaustus palmėms lukšiečių įmonė apdovanota simboline „Skruzde“

luksiu tekstile skruzde
Konkurso „Sukurta Šakių krašte“ apdovanojimą atsiėmė (iš kairės) UAB „Lukšių tekstilė“ direktorė Rima Bendorienė, įmonės vadybininkė Dainora Kurčenkovė ir gamybos vadovas Sigitas Bendorius, pripažinę, kad įvertinimas visiškai netikėtas, bet ypač malonus. Tuo labiau, kad šie metai įmonei išties sėkmingi. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors „Lukšių tekstilė“ turi daugiau nei 23-ejų metų dygsniavimo ir siuvimo patirtį, tačiau apsiaustai nuo šalčio palmėms yra visiškai naujas gaminys ne tik įmonės, bet ir Lietuvos rinkoje. Vos rugsėjį apsiaustus šiems augalams pradėjusi siūti „Lukšių tekstilė“ jų jau pasiuvo gerokai per 400 ir tebesiuva iki šiol.

„Čia Dainoros mintis“, – apie įmonės vadybininkę sako direktorė R. Bendorienė. – Aš norėjau dar su kaukėmis, kombinezonais, o ji sakė užtenka tos koronos.“ Įmonę susirado vienas klientas, ieškojęs, kas galėtų pagaminti „drabužius“ palmėms, kad jos Lietuvoje galėtų sėkmingai ne tik augti, bet ir žiemoti. Įmonė greitai išsiaiškino visas subtilybes ir dabar siuva penkių skirtingų dydžių palmių apsiaustus, kuriems dalį karpinių sukerpa staklės, dalis darbo atliekama rankomis.

„Daug metų dirbam šioj srity ir, atrodo, gaminiai vis tie patys ir tie patys – dygsniuotos antklodės, dygsniuotos pagalvės, patalynė, konkursui norėjosi pateikti kažką išskirtinio“, – kalbėjo D. Kurčenkovė.

Nuotoliniu būdu įmonę sveikinęs Seimo narys Giedrius Surplys juokavo, kad Šakiai išties išsiskiria unikalumu ir poniškomis privilegijomis, nes dabar net ir palmėms gali pasiūti aprėdą.

„Esame labai patenkinti. Šiemet tie metai, kai esame lyg skruzdėlyne. Vasarą buvome išėję dviem savaitėms atostogų ir jautėme kaltę, kodėl taip padarėme, nes nespėjome vykdyti užsakymų. Šiais metais nuo 29 kolektyvas padidėjo iki 36 žmonių“, – sėkminga veikla džiaugėsi „Lukšių tekstilės“ direktorė.

Ši įmonė buvo viena iš tų, kuri pirmosios Covid-19 bangos metu atsiliepė į bendrą nerimo šauksmą, staiga perorientavo savo darbą ir ėmėsi veido kaukių bei kombinezonų gamybos, demonstravo socialinį atsakingumą.

„Visąlaik ieškote ir ne tik šakietį, bet ir Lietuvos žmogų išprovokuojate suklusti – ką? Dar tokių dalykų yra?“ – sveikindamas konkurso „Sukurta Šakių krašte 2020“ nugalėtojus kalbėjo meras Edgaras Pilypaitis ir pabrėžė gaminio išskirtinumą.

Būtent tai ir yra tas aspektas, anot mero, kuris veža į priekį tiek pačią įmonę, tiek ir visą kraštą.

Kauno PPA rūmų Šakių atstovybės vadovas Arūnas Tarnauskas džiaugėsi, kad prizą gauna tikri gamybininkai.

„Nes gamyba – valstybės stuburas ir pamatas. Jei nesukurtume pridėtinės vertės, iš paslaugų vargiai valstybė gyventų“, – kalbėjo A. Tarnauskas ir pabrėžė, kad būti mažiems anoks minusas, priešingai, tai pliusas, nes maži, pasak verslininko, labiau lankstūs, greitesni.

palmiu apsiaustas
Apdovanojimas „Lukšių tekstilei“ skirtas už jų naują ir ypač netikėtą gaminį ne tik įmonės, bet ir Lietuvos rinkoje – apsiaustus palmėms. Asmeninio archyvo nuotr.

Iš viso – šeši nominantai

Be UAB „Lukšių tekstilė“, konkurse varžėsi dar penki nominantai. Viena jų – elektroninė UAB „Gulbelė“ parduotuvė. Šiai įmonei komplimentų negailėta dėl greito prisitaikymo prie naujos realybės ir pasiūlymo pirkėjams elektronines parduotuvės paslaugas, prekių pristatymą. Į „Skruzdę“ pretendavo ir UAB „Lauksva“ su savo minkštu kampu „Nata“, kuris pristatytas Litexpo parodoje. Tik per 2019-uosius „Nata“ dizainas išaugino iki 7 proc. visų įmonės buitinių baldų pardavimų, o šiemet pristatytas konkursui „Metų gaminys“. Nors „Skruzdės“ nelaimėjo, tačiau „Lauksvai“ ir „Gulbelei“ už nuolatines iniciatyvas skirti mero padėkos raštai. Tarp nominantų – UAB „Bakūžė LT“, beje, apdovanota apskrities Verslo dienos renginio metu už verslo bendruomenės telkimą. Įmonė viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo gaminti SIP skydus ir iš jų statyti įvairaus tipo pastatus. 2020m. pardavimus „Bakūžė LT“ padidino 30 proc. Dar viena pretendentė – UAB „Mediresta“ su pjuvenų džiovinimo linija bei Šešupės euroregiono turizmo informacijos centras su kraštą reprezentuojančiu šokoladukų rinkiniu „Lauktuvės iš Šakių“.

Šakiai – greitas žvėris

Nuotolinio renginio pradžioje sveikinimo žodžius renginio dalyviams skyrė Kauno PPA rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius ir pasidžiaugė, kad Šakiuose sukurta Verslo taryba, mezgamas dialogas ir bendradarbiavimas su verslu. Jis pasidžiaugė ir A. Tarnausko, kaip atstovės pirmininko, lyderyste, gebėjimu burti bei telkti verslo bendruomenę. Renginyje nuotoliniu būdu dalyvavo ir Seimo nariai Irena Haase bei G. Surplys. Pastarasis atkreipė dėmesį į išskirtinius ir nelengvus metus, dėkojo verslininkams, išsilaikiusiems šiuo neeiliniu laikotarpiu virš vandens ir išlaikiusiems darbo vietas. Šakiuose, pabrėžė Seimo narys, verslininkai buvo aktyvūs visuomenės nariai, net ir sunkmečiu radę būdų remti, mecenuoti, padėti (kaip pavyzdį pateikė festivalį „Beatričės vasaros“).

Tai puikus pavyzdys, sakė G. Surplys, kad Šakių verslas, surėmęs pačius gali išgyventi sunkmetį. Socialinė atsakomybė yra puikus šiuolaikinio verslo pavyzdys.

„Šakiai – tas greitas žvėris, galintis įkibti į atlapus bet kam ir galbūt tik mintyse yra Šakių, nes pagal raumenis, greitį – nacionalinio masto potencialas“, – kalbėjo Seimo narys, jau pirmadienį kvietęs ne tik verslo bendruomenę jungtis į pirmąjį Šakių diskusijų klubą, kuriuo bus siekiama Šakius labiau atliepti nacionalinėje politikoje.

Antroji Covid-19 banga įpročiams įtakos neturėjo

Apie pasaulio ekonomiką po pirmos Covid-19 bangos bei kada atsigavimo galėtų tikėtis Lietuva, kalbėjo SME Finance vyriausiasis ekonomistas Aleksandras Izgorodinas. Jis minėjo, kad pramonė atsigauna, nes atsigauna pasaulinis vartojimas ir pasaulinė paklausa, bet paslaugų sektoriaus atsigavimas gana lėtas.

„Augant Amerikos vartojimui auga Europos pramonės eksportas į Ameriką, o per tai augs ir Lietuvos eksportas į kitas Europos Sąjungos šalis“, – pastebėjo ekonomistas ir pridūrė, kad Kinija su antrąja Covid-19 banga nesusidūrė, gerai susitvarko su virusu, tad įspūdingi ir ekonomikos duomenys.

Kalbėdamas apie Lietuvos ekonominę situaciją A. Izgorodinas pripažino, kad buvo tikėtasi geresnių rodiklių, bet, panašu, kalbėjo jis, kad pramonės ir  mažmeninės prekybos sektoriaus atsigavimas nekompensuoja praradimo tuose sektoriuose, kurie buvo labiausiai paveikti viruso (viešbučiai, turizmas, barai). Taip pat specialistas pabrėžė, kad, įvedus antrąjį karantiną, vartotojai jo neišsigando taip, kaip pirmojo. Iš ekonominės pusės tai gerai, tačiau iš sveikatos pusės itin blogai, nes duomenys rodo, kad nors lapkritį Covid-19 susirgimų buvo ypač daug, tačiau visiškai nepakito žmonių judėjimas į masinius objektus (prekybos ir rekreacijos, maisto ir farmacijos, tranzito objektai, biurai), naudojimasis viešuoju transportu. SME Finance pardavimų projektų vadovas Egidijus Bubelė verslininkus supažindino su Covid-19 skatinimo plano priemonėmis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.