Užuolaidų priežiūra: ko nepamiršti?

uzuolaidos prieziura
Įsigijus naujas užuolaidas visuomet džiaugiamasi jų funkcionalumu ir gražia, šviežia išvaizda. Tačiau neretam namų savininkui kyla klausimas, kaip jas valyti? Kokie intervalai turi būti tarp valymų? Ar jas išvis reikia valyti? Ir kaip reikėtų tai daryti, norint kuo ilgiau džiaugtis dailiomis užuolaidomis namuose. Todėl dalinamės pagrindinėmis klaidomis, kurių reikėtų vengti valant užuolaidas, kaip valyti skirtingas jas ir papildomais patarimais, kurie padės džiaugtis švariais ir jaukiais namų langais bei, žinoma, užuolaidomis.
 
Kokių klaidų pasitaiko?

Dažnai galvojama, kad jei ir reikia skalbti užuolaidas, ar kitaip jas valyti, tai reikia daryti retai, kartą į metus, ar net rečiau. Tačiau tai nėra tiesa. Norint palaikyti pastovią švarą ir gerą užuolaidų stovį, jas reikia valyti bene kasdien. Ties, tam nereikia kažkokių ypatingų priemonių, ar gebėjimų. Tam prireiks tik drėgno skudurėlio, ar dulkių šluostės. Tai padės užuolaidoms kristi gražiai. Rimtesniu užuolaidų valymu rekomenduojama užsiimti kartą į pusę metų.

Taip pat dažnai pasitaiko klaidų skalbiant užuolaidas. Tai yra labai svarbu, nes netinkamai jas skalbiant ar valant, audinys gali būti pažeistas, užuolaidos sugadintos. To išvengti neretai padeda gamintojo, ar pardavėjo nurodymai ir instrukcijos, todėl jei juos turite, jų labiausiai ir rekomenduojama laikytis. Taip pat, žemiau dalinamės universaliais patarimais, kaip valyti skirtingų medžiagų tipų užuolaidas.

Kaip valyti skirtingų medžiagų užuolaidas?

Užuolaidos gali būti gaminamos iš įvairių medžiagų. Visos jos šiek tiek skiriasi savo priežiūros ypatybėmis:

•    linas. Užuolaidas, pagamintas iš šios medžiagos rekomenduojama skalbti ne aukštesnėje, nei 60 laipsnių temperatūroje. Tai gana tvirta medžiaga, todėl užuolaidas pagamintas iš jo galima balinti. Labai svarbu atkreipti dėmesį į džiovinimą ir nepersistengti. Per daug išdžiovintos užuolaidos gali tapti nelanksčiomis, sukietėti.

•    Medvilnė. Jų skalbimo temperatūra priklauso nuo užuolaidų spalvos: spalvotos turėtų būti skalbiamos ne aukštesnėje, nei 60 laipsnių, baltos – 90, o juodos kuo mažesnėje. Taip išsaugomos spalvos. Tinka ir įvairūs valikliai, tačiau svarbu nepamiršti, kad dažnai naudojami cheminiai pagreitins audinio susidėvėjimą.

•    Poliesteris. Užuolaidoms, pagamintoms iš šios medžiagos geriausiai, kaip ir linui, tiks 60 laipsnių skalbimo temperatūra. Be to, šis audinys itin lengvai džiūsta.

•    Šilkas. Šio natūralaus audinio užuolaidų nerekomenduojama skalbti skalbimo mašinoje. Taip pat rekomenduojama nenaudoti baliklių, jie gali pažeisti delikatų medžiagos paviršių. Tokias užuolaidas geriausia džiovinti natūraliai, nedėti jų į džiovyklę.

•    Tiulis. Tai dar viena jautri ir delikati medžiaga. Jo negalima skalbti aukštesnėje, nei 30-ies laipsnių temperatūroje ir geriausia tai daryti rankomis. Be to, jį džiovinant negalima gręžti, o rekomenduojama palikti išdžiūti natūraliai, joms kabant.

Žinant, kaip skalbti skirtingo tipo užuolaidas jų priežiūra taps lengvesnė, o ir pačiomis medžiagomis bus galima džiaugtis ilgiau. Taip pat, reikėtų prisiminti, kad galutiniam, puikiam vaizdui reikėtų prižiūrėti ne tik užuolaidas, bet ir pačius langus. Juos reikėtų valyti dažniau. Purvini langai gali ne tik trukdyti kurti estetišką vaizdą, bet ir atidarius juos, supurvinti švariai išskalbtas, ar nuvalytas užuolaidas.

Užs.Nr.d-0312

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.