Maitinimo įstaigos prisitaiko prie karantino sąlygų

maistas isinesti svetaine
Prieš mėnesį Lietuvoje įvedus karantiną ir uždraudus maitinimo įstaigų veiklą, kavinė „Svetainė“ skaudžiai pajuto karantino pasekmes, tačiau įstaiga maistą gamina išsinešimui, ieško būdų išgyventi – planuoja gaminti patiekalų ir Kūčiui stalui. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono maitinimo įstaigos per karantiną stengiasi suktis kaip išmano: vieni pristato maistą į namus, kiti teikia išsinešimo paslaugą, deja, kiti stabdo veiklą. Kalbintų verslininkų nuotaikos ne itin optimistinės, tačiau laikosi įsikibę savo verslo, laukia, kada baigsis karantinas, bei sugrįžtančių klientų.
 
Užsakymai Kūčių stalui

Kavinė „Svetainė“ pietų metu paprastai būdavo pilna žmonių. Tačiau per karantiną pietauti viduje negalima, bet galima paruoštą maistą pasiimti iš maitinimo įstaigos. Įstaigos vadovė Vilija Matulaitienė pripažįsta, kad maitinimo įstaigos pajamos krito per pusę. Dėl vieno susirgimo  neseniai įstaigoje teko dezinfekuoti patalpas, darbuotojus išleisti į prastovas, todėl darbuotojų pamainos keičiasi. Anot pašnekovės, klientų šiek tiek sumažėjo, tačiau daugiausia pelno atnešdavo gedulingų pietų ruošimas, kurių praktiškai neliko. Tokiom progom per karantiną įstaiga maistą ruošė išsinešimui vos keletą kartų ir nedideliam asmenų skaičiui.

„Pandemijos baimė apėmusi visą pasaulį, stengiamės dirbti, nepasiduoti. Laikomės visų reikalavimų, tik prašome žmonių sąmoningumo, neiti į įstaigą, jei jaučia kažkokius peršalimo simptomus“, – kalbėjo V. Matulaitienė.

Pašnekovė viliasi, kad jei situacija nepablogės, „Svetainė“ pasiūlys ir pagamins patiekalų Kūčių stalui, juos gyventojai galės iš anksto užsisakyti ir parsinešti į namus.

Pasitelkia išradingumą

Kavinė „Kiba“ visada tiekė maistą su pristatymu, todėl, pasak UAB „Gulbelė“ direktoriaus Arūno Tarnausko, personalas tam puikiai pasiruošęs. Anot verslininko, kasdien siūlomas naujas „Dienos pasiūlymas“, nemažėja picų ir sušių paklausa, mėgstami ir tradiciniai „Kibos“ virtuvės patiekalai. Cukrainė „Laimė“ taip pat išlieka vieta, kur žmonės užsuka nusipirkti kavos, kruasanų ar salotų, torto bei mažesnių desertų išsinešti.

Nors restorano „Kuchmistrai“ veikla sustabdyta, tačiau gyvenimas palaikomas alternatyviomis priemonėmis. Restorano „Facebook“ paskyroje galima užsisakyti dovanų rinkinius, kuriuos išgyrė ne tik gurmanai, bet ir sveikesne mityba besidomintys restorano gerbėjai. „Kuchmistrai“ jau ruošia kalėdines antis, kad savo orkaitėje baigiant kepti šventinį patiekalą pakviptų visi namai ir šventė būtų tikrai nekasdieniška. Karantininei Kūčių nuotaikai praskaidrinti parengtas tradicinių Kūčių patiekalų meniu, leisiantis paragauti daugelio pamirštų skonių ar tiesiog pakeisiantis nuo svarbių darbų atsitraukti negalinčias rankas.

Anot įstaigos vadovo, maitinimo įstaigos, tiekdamos maistą tik išsinešimui, klientų turi kone dvigubai mažiau, lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu. A. Tarnauskas patikino, kad dedamos visos pastangos, kad netektų atleisti žmonių, maitinimo padaliniuose prastovose yra aštuoni žmonės.

„Antrojo karantino banga tik įsibėgėja. Palyginus su pirmąją, lengviau tik psichologiškai: esame jau apsipratę dirbti tokiomis sąlygomis, apsirūpinę apsaugos priemonėmis, dirbame pamainomis. Karantino sąlygos tik griežtinamos. Atsakingai laikomės saugumo rekomendacijų ir realistiškai vertiname situaciją. Dabar tikrai svarbiausia saugumas, dėl to siūlome paslaugas, kad būtų kuo mažiau kontakto, liktume namie. Rinka keičiasi, keičiamės ir mes, tikimės, į teisingą pusę“, – sako A. Tarnauskas.

Viliasi klientų neprarasti

V. Kudirkos ir V. Grybo gatvių sandūroje įsikūrusiai kavinukei „Pasakos namelis“, pasak direktorės Dalios Vaikšnorienės, karantino metu sunku, žymiai sumažėjo klientų. Moteris pasakojo, kad išsinešti į namus kasdien galima sriubos, porą karštų patiekalų. Anot pašnekovės, kol kas darbuotojų atleisti nereikėjo.

„Nežinom, ar atlaikysim iki galo. Sunkiai surenkam lėšų mokesčiams, atlyginimams. Mes beveik nespėjom atsigauti po pirmojo karantino, o dabar ir vėl. Reikia tikėtis, kad, kai baigsis karantinas, mūsų klientai sugrįš. Viltis miršta paskutinė...“ – kalbėjo užkandinės savininkė ir pridūrė, kad „gaudys visus užsakymus“, kokių tik pageidaus klientai Kalėdų šventėms.

Anot D. Vaikšnorienės, visai paslaugų neteikti per karantiną negalvojo vien dėl savo nuolatinių klientų.

„Jei pavyks nors šiek tiek judant išsilaikyti, tai geriau, nei miegant ir nieko nedarant“, – pokalbio pabaigoje jau šiek tiek optimistiškiau kalbėjo D. Vaikšnorienė.

Kiduliečių ir turistų pamėgta vyninė-kavinė „Vilkenta“ veiklos per karantiną taip pat nestabdo. Užsakymus galima pasiimti iš kavinės arba jie pristatomi į užsakymo vietą. Žinoma, klientų, pasak vadovės Kristinos Vilkenytės, šiek tiek sumažėjo, kai kurie darbuotojai prastovose.

„Per šį karantiną faktas, kad lengviau dirbti, pirmas karantinas davė daug pamokų. Šiuo metu turime daugiau užsakymų išsinešimui, per pirmąjį buvo tik minimaliai. Todėl, kad praktiškai nedirbo įstaigos, paslaugų teikimo įmonės“, – pasakojo K. Vilkenytė ir pridūrė, kad užsakytus pietus dažniausiai veža į Jurbarką, užsako ir vietiniai.  

Restoranai stabdo veiklą

Restoranas „Centras“ Šakiuose karantino metu uždarytas ir paslaugų neteikia.

Paklausta, kokiomis nuotaikomis gyvena, restorano savininkė Kristina Jankauskienė sakė, kad tiesiog priėmė sprendimą, jog maisto išsinešimo paslaugos neteiks. Jos nuomone, greičiausiai norinčių būtų per mažai.

„Darbuotojai prastovose, nuotaikos prastos. Mes nežinom, ar klientai vėl sugrįš. Ateities nežinom, žinom, kaip yra šiandien, o kas bus, kai karantinas baigsis, kada baigsis – Dievai žino“, – svarstė K. Jankauskienė.

Neseniai Šakių centre duris atvėręs restoranas „Meistras Lee“ taip pat nedirba, skirtingai nuo tai pačiai įmonei priklausančio „Pizza Spot“.

„Kadangi „Meistras Lee“ yra restoranas, pagrindinės pajamos buvo iš pardavimų salėje, žmonės ateidavo valgyti dienos pietų, pavakaroti, šventes švęsti. Apribojus veiklą nuo lapkričio 7 d., netekome didelės dalies savo pajamų ir tapo nuostolinga dirbti. O šalia rizikingos veiklos dar prisideda ir rizika darbuotojams dėl įvairių užsikrėtimų ir panašiai. Tokio tipo restoranui išsilaikyti vien iš maisto išsinešimo neįmanoma. Įvertinome situaciją ir nusprendėme Šakiuose turėti vieną gerai veikiantį objektą – piceriją, saugiai dirbant, beveik neturint kontakto su klientu, teikiam išsinešimo paslaugą“, – tokį apsisprendimą dirbti karantino metu aiškino UAB „Atata“ direktorius Tomas Mikalonis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.