Nacionalinio miškasodžio nebus, bet miško sodinimo darbai vyksta

miskasodis
Antri metai miškininkai dėl karantino neorganizuoja miško sodinimo šventės, bet miškasodžio darbai vis tiek vyksta – girininkijos pačios organizuojasi darbus ir sodina miškus. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Miškuose šiuo metu vyksta didžiausias metų darbas – sodinamas arba atsodinamas miškas. Miškininkai apgailestauja, kad ir šįmet dėl karantino visuomenės negali pakviesti į Nacionalinį miškasodį ir leisti kiekvienam savo rankomis prisidėti prie miško puoselėjimo sodinant medelius.

Valstybinės miškų urėdijos Šakių regioninio padalinio vadovas Gintaras Bacevičius sako, jog labai gaila, kad šįmet vėl negalėjo pakviesti gyventojų į kasmet miškininkų organizuojamą šventę, nors buvo daug norinčiųjų joje dalyvauti. Tačiau mišką sodinti ir atsodinti reikia, todėl šiuos darbus atlieka patys padalinio darbuotojai – šiuo metu rajono miškuose darbuojasi 66 žmonės.

Pasak Šakių regioninio padalinio miško auginimo specialisto Mindaugo Jankausko, šįmet miškas pradėtas sodinti vėlokai – nuo balandžio 1 dienos, tačiau tam įtakos turėjo vėlyvas pavasaris. Anot specialisto, pagal plotą daugiausiai šįmet naujų miškų bus įveista Klevinių girininkijoje – 6,03 ha, o miško ploto daugiausiai bus atkurta Sutkų girininkijoje – 37,1 ha. Įprastai miškas įveisiamas keliais būdais: želdinimo būdu, kai jis sodinamas, ir žėlinių būdu, kada leidžiama medeliams atželti savaime. Tad rajone šiais metais želdinimo būdu suplanuota užsodinti 217 ha miško, o atžėlimu būdu bus atkuriama 110 ha miško teritorijos. Anot M. Jankausko, ten, kur lig šiol dar nebuvo miško, bus pasodinta 8,09 tūkst. vienetų sodmenų, o atkurti miškui ten, kur jis kažkada augo, bus panaudota 672 tūkst. sodmenų. Miško auginimo specialistas pastebi, kad kartais miškininkams reikia ne tik sodinti naujus miškus, bet ir atsodinti jau sodintus prieš tai, nes kai kurie augalai žūva arba pasirodė neperspektyvūs. Tad šio pavasario sezono metu 1 tūkst. 80 vnt. sodmenų bus skirta naujai įveistiems ar atsodintiems miškams, o atkuriamuosiuose plotuose bus pasodinta daugiau kaip 90 tūkst. sodmenų.

„Kadangi šiais metais pavasaris vėlyvas, vėliau pradėjome sodinti (pavyzdžiui, pernai pradėjome sodinti kovo 18 dieną), tai atitinkamai vėliau ir baigsime, planuojame iki gegužės vidurio užbaigti“, – sako miško auginimo specialistas.

M. Jankauskui taip pat labai gaila, kad dėl karantino neįvyks Nacionalinis miškasodis, nors į regioninį padalinį kreipėsi daug norinčiųjų prisidėti žmonių ir įstaigų.

„Miškasodžio šventinės talkos esmė yra supažindinti visuomenę su vienu iš svarbiausių miškininkystės darbų – miško sodinimu, parodyti, kaip tai daroma, ir suteikti galimybę žmonėms patiems pasodinti mišką. Tačiau čia kiekybė nėra svarbiausiais rodiklis, svarbiausia tai atlikti kokybiškai, bet ir keleto talkininkų darbas, sodinant mišką, yra svari pagalba miškininkams“, – apgailestavo dėl antrus metus nevykstančios šventės M. Jankauskas.

Tarp medžių rūšių, kurias šįmet miško darbuotojai sodina rajono teritorijoje, daugiausiai yra eglių sodinukų – net 319 tūkst. vnt., kiek mažiau bus pasodinta pušų – 256 tūkst. Dar 62 tūkst. vnt. bus pasodinta ąžuolo sodinukų, 81 tūkst. juodalksnio sodinukų, dar šiek tiek klevų ir liepų sodinukų. Iš viso rajono miškuose bus pasodinta 773 tūkst. naujų miško sodmenų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.