Milda Beržanskaitė-Kašėtienė: „Norėjosi ir kovoti dėl tiesos, ir viską mesti...“

milda sviestas
Šakietė Milda Beržanskaitė-Kašėtienė po septynerių metų nusprendė trauktis iš verslo ir rinktis kitą gyvenimo kryptį. Asmeninio archyvo nuotr.


Raminta Majauskaitė

Kelerius metus niekam netrukdęs prekės ženklas „Sviestas sviestuotas“ netikėtai praėjusių metų gruodį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) buvo paskelbtas klaidinančiu vartotojus ir uždraustas. Vėliau, po kelių įmonės bandymų susitarti, įrodyti, jog tai nėra tiesa, VMVT leido laikinai naudoti prekės ženklą, kol bus gautas Europos Komisijos sprendimas. Viena iš įmonės įkūrėjų šakietė Milda Beržanskaitė-Kašėtienė yra nusivylusi tokiais tarnybų sprendimais ir planuoja savo kelio su verslu nebesieti.
 
Milda, kaip darbas su prekės ženklu „Sviestas sviestuotas“ Jus pakeitė?

Su prekės ženklu „Sviestas sviestuotas“ dirbu jau septynerius metus, tai nėra trumpas laiko tarpas. Per šį laiką daug patyriau, daug išmokau, patikėjau, kad galiu būti pastovi ir atiduoti visą save tikslo siekimui, kad galiu užsiimti tuo, apie ką prieš tai net nesvarsčiau – užsiimti verslu. Savo versle sustiprėjau fiziškai, nes jis reikalauja fizinio darbo, išmokau nepasimesti stresinėse situacijose, atlaikyti krizes ir visada ieškoti naujų sprendimų.

Šiuo metu Jūsų įmonė ir toliau gamina riešutų kremus ir jais prekiauja. Tiesa?

Taip, tiesa. Šiuo metu įmonė veikia – šviežiai gaminame riešutų ir saulėgrąžų kremus, prekiaujame jais internetu, bendradarbiaujame su parduotuvėmis ir gamybos įmonėmis. Kadangi VMVT leido laikinai naudoti prekės ženklą, todėl veiklos nestabdėme ir ženklo nekeitėme.

Kokios mintys ir baimės Jus aplankė po VMVT nutarimo dėl įmonės pavadinimo?

Pirmiausiai neišsigandome, nes buvome tikros, jog tai klaida, nesusipratimas – juk visiems aišku, kad „Sviestas sviestuotas“ neklaidina  – tai ne pieno produktas, tai linksmai skambantis posakis. Tačiau, kai supratome, jog tarnyba toliau laikosi savo, pajutome absurdo jausmą, neteisybę, baimę dėl ateities. Norėjosi ir kovoti dėl tiesos, ir viską mesti, nes manėme, jog dvi jaunos merginos prieš užsisėdėjusius biurokratus nepajėgs pakovoti.

Socialinėje erdvėje Jūsų verslo partnerė Dovilė Stonė teigė, kad ieškosite teisybės. Ar ieškojote?

Į mus kreipėsi viena patyrusi teisininkė, norėdama suteikti nemokamą pagalbą. Su ja parengėme kelių puslapių aiškinamąjį raštą, kuriame argumentuotai paaiškinama, kodėl mūsų prekės ženklas yra tinkamas be jokio papildomo Europos Komisijos sprendimo. Tokios nuomonės yra ir daugiau teisės atstovų. Deja, šis raštas liko nesuprastas tarnybos ir į argumentus nebuvo atsižvelgta. Taigi, teisybės ieškojome, bet neradome.

Ar žmonės Jus palaiko?

Žmonių palaikymas pasijautė nuo pat pirmos dienos, kai savo asmeninėje paskyroje pasiguodžiau dėl susiklosčiusios situacijos. Tik dėl to begalinio palaikymo ši problema ir iškilo į paviršių, pasiekė televiziją, dienraščius, Seimo atstovus. Gavome šimtus palaikymo komentarų, keliasdešimt laiškų, nemažai pasiūlymų padėti tiek iš teisininkų, tiek iš kalbininkų. Dėl to esame labai sužavėtos ir dėkingos.

Ar įmonė veiks toliau?

Gegužės mėnesį mūsų veiklą perims nauja įmonė. Mano verslo partnerė Dovilė jau kiek anksčiau nusprendė išbandyti save naujame kelyje ir po truputį traukėsi iš „Sviestas sviestuotas“ gyvenimo, o aš, išvarginta paskutinių įvykių, taip pat susimąsčiau apie pokyčius ir nusprendžiau baigti šią, nors ir be galo įdomią, daug džiaugsmo ir sunkumų suteikusią kelionę.

Tačiau jei Europos Komisija leis naudoti pavadinimą, ką darysite tada?

Tuomet pasidžiaugsiu už kolegas, perimančius mūsų veiklą, kad galės netrukdomai naudoti mūsų linksmąjį prekės ženklą.

Milda, ar planuojate visiškai pasitraukti iš verslo sferos?

Taip, ir aš, ir Dovilė šiuo metu planuojame nebesieti savo gyvenimo su verslu.

Kokias naujas veiklas išbandysite?

Jeigu kalbant apie profesinį kelią, tai prisiminiau savo gabumus matematikoje ir džiaugsmus ieškant sprendimų, todėl nusprendžiau mokytis programavimo.

Iliustruojate tinklaraštį „ŠIAIP TAI“. Kokią dalį Jūsų gyvenimo užima menas?

Menas man svarbus nuo vaikystės. Šakių meno mokykloje grojau smuiku, visada mėgau piešti, užsiėmiau fotografija. Pagyvenusi Kaune ir šiek tiek pakeliavusi po Europą atradau meno galerijų lankymo džiaugsmą, išmokau grožėtis ir suprasti architektūrą. Kaunas tam nuostabi vieta, kur daugybė modernistinių pastatų ir autentiškų interjerų. Savo versle atradau grafinį dizainą, iliustravimą, nes reikėjo nupiešti etiketes. Paskutinius septynerius metus tobulinausi vis kurdama naujus dizainus.

Ką rekomenduotumėte jauniems žmonėms, kurie planuoja kurti savo verslą?

Norėkite, svajokite ir daug stenkitės, o svarbiausia – nenuleiskite rankų po pirmų ar antrų sunkesnių metų. Pastebėjau, kad nemažai jaunų verslų užsidaro pamatę, jog ne viskas iškart pavyksta tobulai. Ir dar, patarčiau rinktis sritį, kuri tikrai domina ir džiugina. Mane pačią šiame versle laikė būtent tai, kad man smagu dirbti, jaučiu tame prasmę ir šimtu procentų tikiu savo produktu.

Raminta Majauskaitė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.