Nors darbai nusikėlė, jau pradedamos skinti pirmosios lietuviškos braškės

raciukaitiene
Dešimt metų Striūpuose braškes auginanti Inga Račiukaitienė jau skina šiltnamyje užaugintas ir prinokusias uogas, pedagoge dirbanti moteris tvirtina: braškynas – daugiau pomėgis. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nors šaltas pavasaris ir pavėlino daržininkų sėją, tačiau kalbinti daržovių augintojai sako, kad šiuo metu oras ypač dėkingas daržovėms augti. Šiuo metu jau pradedamos skinti lietuviškos ankstyvosios braškės, peržiemojusios šiltnamiuose.
 
Braškių derlius ankstyvesnis

Kalbinti rajono daržovių augintojai svarsto, kad lietuviškų ankstyvųjų daržovių derlius gali vėluoti viena kita savaite. Šakietė daržininkė Roma Drevininkaitienė didžiausią plotą skyrė svogūnams, užsodino apie penkis hektarus, svogūnus tiek sėjo sėklas į dirvą, tiek iš sėjinukų. Kitus laukus apsėjo morkomis, burokėliais, praėjusį trečiadienį pradėjo sodinti kopūstus. Daržovių augintoja pasakojo, kad šiemet sumažino daržovių plotus, kadangi pernai metų derliaus nemažai svogūnų, morkų liko nerealizuota, iškeliavo į kompostą.

„Yra buvę metų, kad daržoves pasėdavome vėliau, tik pastaraisiais metais į laukus išeiname labai anksti. Šiuo metu augalams pakanka ir drėgmės, ir šilumos“, – sakė R. Drevininkaitienė.

Striūpuose (Šakių sen.) gyvenanti braškių augintoja Inga Račiukaitienė praėjusį pirmadienį jau pradėjo skinti derlių – šiltnamyje auginamas prisirpusias uogas.

„Šiemet braškių derlius net ankstyvesnis“, – pastebi braškių augintoja.

I. Račiukaitienė pasakojo, kad auginant vaikus atsirado daugiau laisvesnio laiko, norėjosi papildomos veiklos, nutarė pamėginti auginti braškes. Sako pirmuosius daigus parsivežė iš žymios braškių augintojos Lingienės net iš Anykščių, braškių daigus augino keliose lysvėse, patiko, tad pradėjo plėstis. Šiuo metu braškės užsodintos 15 arų plote.

I. Račiukaitienė dirba kūno kultūros mokytoja Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, o braškių auginimas – tik jos pomėgis, besitęsiantis jau dešimt metų. Moteris rodo didžiulį prieš metus per karantiną vyro pastangomis pastatytą šiltnamį, jame nusidriekusios daugiausiai `Rumba` veislės braškių lysvės, ant pakylų tik šiemet užveisti tos pačios veislės šaldytų braškių daigai auga dėželėse, o lauke esančiose lysvėse auginamos `Azija`, `Sonata` braškių veislės, vienų krūmai jau sukrovę žiedus, vėlyvesnės `Malvina` dar ne. Pasak braškių augintojos, kvapniomis ir sveikatai naudingomis braškių uogomis ji mėgaujasi iki liepos vidurio.

„Man skaniausios `Rumba` ir `Sonata` uogos, uogas dažniausiai užšaldau, vaikai jas valgo kaip ledus“, – sako pašnekovė.

Pasak braškių augintojos, jos auginamų uogų praktiškai vežti realizuoti į turgų neprireikia, uogas išgraibsto draugai bei pažįstami, žinia apie ekologiškas Ingos auginamas braškes sklinda iš lūpų į lūpas. Kol kas I. Račiukaitienė šio sezono braškių kainų prognozuoti nedrįsta, sako, kad prieš dešimt metų braškių augintojus buvo galima ant rankų suskaičiuoti, o dabar tarp braškių augintojų atsiradusi nemenka konkurencija.

Vis dėlto I. Račiukaitienė neslepia – šis verslas nėra itin lengvas, darbas braškių lysvėse prasideda nuo ankstyvo pavasario, į ūkį nemažai investuota, braškių lysvėse įrengta laistymo sistema, braškės dengiamos agro plėvėle, lauke auginamų uogų derlius dažniausiai priklauso nuo oro sąlygų, be to, braškes pastaruoju metu puola kurkliai.

Pasiteiravus apie uogininkystės plėtrą, I. Račiukaitienė papasakojo, kad prieš trejus metus pasodino šilauogių plotelį, pernai `Maravillos` aviečių. I. Račiukaitienė su vyru augina tris vaikus, šeima puoselėja ne tik uogininkystę, bet ir gražią sodybą Griškabūdžio gatvėje.

Augina tik bulves

Anot rajone bulves auginančių žemdirbių, daugelis bulviasodį jau baigė. Šakiečio Roberto Drevininkaičio laukuose auga 10 hektarų bulvių. Ūkininkas pasakojo, kad bulviasodis šiemet vėlavo kone trimis savaitėmis, tačiau praeitą savaitgalį visą bulviasodį jam pavyko užbaigti.

„Prieš kelias savaites pasirodęs sniegas smarkiai atvėsino žemę, spėjau pasodinti hektarą ankstyvųjų bulvių, tačiau nemanau, kad  daigai anksčiau pasirodys, bulvė žemėje paprasčiausiai neaugo“, – tvirtino žemdirbys.

Slavikuose ūkininkaujanti Neringa Žilionienė beveik 20 arų ankstyvųjų `Solist` veislės bulvių pasodino prieš pat Velykas, balandžio 3 d., o  pernai – kovo 30 d.

„Kai šiemet bulves sodinom, buvo labai šalta, drėbė šlapdriba, net plėvele bulvių nepavyko uždengti, nes į dirvą įeiti nebuvo įmanoma. Dabar dirva gana sausa, šiuo metu aplinkui lyja, tačiau mes lietaus negaunam“, – pasakoja ūkininkė.

Kartu su vyru šiame krašte ūkininkaujanti jauna moteris sako daržininkystės ūkio tradicijas perėmusi iš tėvų, Slavikų krašto ūkininkų Valuckų. Šiais metais bulvėmis apsodino per 4 ha.

N. Žilionienė pasakojo, kad bulves pradėjo auginti prieš trejus metus, prisimena, kad tėvų ūkyje vienais metais nesisekė su javų auginimu dėl lietingų orų, todėl nusprendė pabandyti auginti bulves. Moteris šypsosi pasakodama, kad anksčiau gyveno Vilniuje, tačiau su vyru nusprendė sugrįžti į Slavikus.

„Pasodinom ankstyvų bulvių, pirmais metais buvo toks didžiulis poreikis, kad bulvių net pristigom. Bulves daugiausiai realizuojam Zanavykų turguje, tik mus kamuoja nežinia dėl jo. Sodinom, auginom, tačiau kol kas neaišku, ar galėsime prekiauti užaugintu derliumi“, – nerimo neslėpė N. Žilionienė ir pridūrė, kad ankstyvųjų bulvių augintojų šiuo metu rajone daug, konkurencija nemaža.

Anot N. Žilionienės, pernai šviežias bulves pradėjo kasti birželio 18d., šiemet, sako, ankstyvųjų bulvių derlius šiek tiek vėluos. Iki šiol bulvės auga po agro plėvele, ūkininkė pasakojo, kad `Solist`  veislės bulvės praktiškai žiedų nekrauna, augina tik gumbą.

„`Solist` veislė ypatingai ankstyva stalo bulvė, tačiau mūsų šeima mėgsta vėlyvesnės veislės `Agila` bulves, kurios gumbas pailgos formos, šiemet šios veislės užsodinom daugiau, šios veislės pirkėjai labai pageidauja“, – tikina bulvių augintoja, kuri nuo vaikystės sukosi tėvų ūkyje, dabar yra aktyvi Slavikų bendruomenės narė, miestelio seniūnaitė, aktyviai prisidedanti prie Slavikų miestelio puoselėjimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.