Paukščių gripas slenka rajono link nuo Jurbarko pusės

Kaip informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Marijampolės departamento Šakių skyrius, gegužės 28 d. paukščių gripo virusas nustatytas dviejose Jurbarko naminių paukščių laikymo vietose bei Tauragėje.

Jurbarke šio viruso užkratas rastas Klišių kaime bei dar vienas atvejis – Tauragės seniūnijoje Dapkiškių kaime. Aptikus paukščių gripo virusą ūkiuose buvo nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Į nustatytą priežiūros zoną (10 km spindulį) patenka ir Šakių rajono savivaldybės Kidulių bei Sudargo seniūnijos.
 
Atsižvelgdami į šį atvejį, VMVT Šakių skyriaus inspektoriai įspėja paukščių laikytojus, kad mažus paukščius būtina pirkti tik iš patikimų prekiautojų, o gyvais paukščiais prekiauti gali tik leidimus tam turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai.

„Gyvais paukščiais prekiaujantis pardavėjas turi turėti paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančius dokumentus bei užtikrinti tinkamas jų transportavimo ir laikymo sąlygas. Taip pat, pirkėjui paprašius, turi pateikti dokumentus apie paukščių kilmę, sveikatos būklę ir veislę bei pirkėjui išduoti pirkimo dokumentą – važtaraštį“, – aiškina VMVT Šakių skyriaus vyresnioji specialistė Algina Valaitienė.

Šiuo metu paukščių augintojai turi naminius paukščius laikyti uždarose patalpose arba lauko aikštelėse, stoginėse, įrengtose taip, kad jie negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais. Privaloma laikytis biologinio saugumo priemonių, saugoti paukščius nuo bet kokio kontakto su laukiniais paukščiais, negirdyti jų atvirų telkinių vandeniu, lesalus bei kraiką laikyti laukiniams paukščiams nepasiekiamose vietose. Taip pat dažnai plauti ir dezinfekuoti rūbus, batus ir įrankius, naudojamus atliekant paukščių priežiūros darbus.

Anot VMVT specialistų, labai greitai plintančio paukščių gripo pasekmės gali būti itin skaudžios visiems paukščių augintojams. Ūkyje nustačius paukščių gripo virusą, visi paukščiai, produkcija, kiaušiniai, lesalai, pakratai ir menkavertis inventorius sunaikinami ir taikomi apribojimai, draudžiantys bet kokį gyvulių judėjimą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.