Ne visi turi galimybę jungtis prie centralizuotų nuotekų tinklų

vilkauskas vandenys
„Mūsų įmonės darbuotojai sprendžia, kokios galimybės Lukšiuose, Pergalės  gatvės dalyje, yra įrengti naujus nuotekų tinklus.“,- Kęstutis Vilkauskas D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Lukšių miestelis turbūt vienas iš nedaugelio rajono kampelių, kuriame dar iki Nepriklausomybės atkūrimo gyventojų patogumui buvo rengiama centralizuota nuotekų tinklų sistema. Vėliau tiek nuotekomis, tiek centralizuoto vandens sistemomis ėmė rūpintis UAB „Šakių vandenys“. Bet, pasirodo, vienoje Lukšių gatvėje dalis jos gyventojų vis dar neturi galimybės pasijungti prie centralizuotų tinklų.

Praėjusią savaitę į Lukšius susitikti su Pergalės gatvės dalimi gyventojų skubėjo „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas bei savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis, kuriems saugų susitikimą lauke suorganizavo vietos seniūnas Vytautas Andziulevičius. Buvo aptartas klausimas, ką daryti, kad visi Pergalės gatvės gyventojai turėtų galimybę prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų. Pasirodo, dar nuo seno dalis šios gatvės gyventojų (apie 20 sodybų) kol kas naudojasi vietine, individualia kanalizacija, nors kitapus gatvės gyvenantys kaimynai naudojasi centralizuota nuotekų sistema.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas A. Šlėderis sako, kad šiandien kelti klausimą, kodėl dalyje gatvės nei kolūkių, nei vėlesniais laikais nebuvo įrengti centralizuoti nuotekų tinklai, neapsimoka – tiesiog reikia imti ir ieškoti galimybių, kaip išspręsti tų gyventojų problemą. Tiesa, vedėjas pastebi, kad greitai ši problema neišsispręs, nes vandenų įmonė turės ieškoti sprendimų, kaip tai padaryti, o vėliau, radus išeitį, teks galvoti, iš kur tam paimti pinigų, tačiau šis susitikimas jau buvo pirmas žingsnis problemos sprendimo link.

„Kada ten buvo įrengta tie tinklai, nežino net patys vietos gyventojai. Kodėl buvo dalis gatvės palikta, aplenkta, nėra aišku“, – sako vandenų įmonės direktorius K. Vilkauskas.

Pasak K. Vilkausko, dalyje Pergalės gatvės nėra gyventojams sudaryta sąlygų prisijungti prie nuotekų tinklų, nes jų ten tiesiog nėra, nėra įvadų. Tačiau nuotekų tinklai yra kitoje pusėje gatvės. Direktorius sako, jog gyventojai tų prisijungimo galimybių nori, pageidauja, tad dabar įmonei reikia spręsti, kaip tai padaryti. Problema, kad toje gatvės dalyje, kur nėra kanalizacijos, per daugelį metų atsirado daug kitų komunikacijų tinklų – elektros kabelis, vandentiekio linija, ryšių linija. Kiekvienas komunikacijos įrenginys turi savo apsaugos zonas, tad sugalvoti, kaip šioje vietoje atvesti dar vieną tinklų sistemą, bus nelengva. Anot direktoriaus, šiuo metu vandenų įmonės darbuotojai sprendžia, kokios galimybės toje gatvės dalyje yra įrengti naujus tinklus. K. Vilkauskas pastebi, kad Lukšiuose, ten, kur yra centralizuota nuotekų sistema jau atvesta, prie gyventojų yra įvadai, vartotojai yra prisijungę. Tiesa, iš pradžių buvo problemų A. Tatarės gatvėje, kur nuolydis ėjo į pasiesartį. Ten įmonei teko tobulinti kanalizacijos sistemą, įrengti siurbliukus, kad gatvės gyventojams būtų galima naudotis tinklais.

„Pirmiau atliksim namų darbus, paskui žiūrėsim, kokius sprendimus galime priimti dėl Pergalės gatvės. Bet kad ten reikia išspręsti tą problemą, tai faktas. Reikės ieškoti ir finansavimo šaltinio“, – sako  K. Vilkauskas.

Preliminariais skaičiavimais, vien tai daliai gatvės gyventojų įrengti nuotekų tinklus įmonei gali atsieiti apie 70 tūkst. eurų.

Kaip sako savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas A. Šlėderis, deja, rajone yra ir daugiau vietų, kur yra į gyvenvietes atvesta magistralinė nuotekų trasa, bet gyventojams nėra galimybės prisijungti, nes iki jų įvadai dar neatvesti. Vieną tokių problemų vandenų tiekėjų įmonei pernai pavyko išspręsti Baltrušiuose, kur nuotekų tinklų sistema buvo atvesta nuo greta esančios nuotekų siurblinės į Tyliosios gatvę ir čia buvo sudaryta galimybė prie jos prisijungti septynių sodybų gyventojams.

„Ten viskas buvo paprasčiau – po žeme nebuvo kitų komunikacijų, priešingai, nei Pergalės gatvėje Lukšiuose“, – sako K. Vilkauskas.

Taip pat šiuo metu „Šakių vandenų“ įmonės vadovai suka galvas, kaip prie centralizuotos nuotekų sistemos pajungti ir Kaimelio kaimo (Kidulių sen.) Jaunimo ir Vilties gatvių gyventojus, nes netoli šių gatvių, Nemuno gatvėje, yra įrengti valymo įrenginiai. Tačiau problema ta, anot direktoriaus, kad abi šios gatvės yra ant kalno, tad vėl iškyla techninių kliūčių dėl prisijungimo įrengimų gyventojams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.