Ambicingi įmonės plėtros planai – investicijos į naujoves

lauksva cnc
Neseniai įmonėje „Lauksva“ sumontuotas naujas plokščių pjovimo centras CNC Morbidelli CX200. Inovatyvios konstrukcijos staklėmis pasiekiamas aukštas produktyvumas leis dar tiksliau išpjauti baldų karkasus. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Įmonės istorija prasidėjo dar 1993 m., kai Loreta ir Saulius Valaičiai sumanė užsiimti individualia veikla – Šakiuose gaminti baldus, o 1995 m. buvo įsteigtas prekinis ženklas „Lauksva“. Kokiomis nuotaikomis verslas gyvena dabar, kokie įmonės įveikiami iššūkiai ir diegiamos naujovės, kalbamės su direktore Loreta Valaitiene.
 
Baldai puikuojasi įvairiose erdvėse

„Lauksvos“ gaminių asortimentą šiandien sudaro ne tik įprasti baldai namams, įstaigoms ar viešosioms erdvėms. Pasak įmonės direktorės L.Valaitienės, pastaruosius septynerius metus dirbama su įvairiausiais projektais: įmonėje pagamintų baldų galima rasti Europos restoranuose, kruiziniuose laivuose – „Lauksva“ išpildo net netikėčiausius užsakovų bei partnerių pageidavimus. Gaminiai iškeliauja į įvairias šalis, o pagrindiniai klientai, anot direktorės, yra Italijoje, Olandijoje bei Vokietijoje.

„Mes gauname iš užsakovo tik norimo baldo piešinuką, kuriame nurodyti matmenys: aukštis, plotis, į kokią erdvę turi tilpti gaminys. Mūsų užduotis – per šešias savaites baldą suprojektuoti, sukirpti, pasiūti, sukalti, viską patikrinti ir nuvežti į kokį kalnų restoraną“, – sako pašnekovė.

„Lauksva“ gamina baldus ir iš natūralaus medžio, odos, stiklo, patys daro metalines konstrukcijas.

„Gautas užsakymas kartais būna tikras iššūkis, tačiau įmonės komanda visada pasiruošusi projektą įgyvendinti tiek kokybės, tiek kiekybės ir laiko prasme, per šešias savaites, mat toks rinkos terminas. Štai gaminome visą aptrauktą baldą, net kojeles. Turi nesimatyti jokių kirpimų ar sujungimų, kaip moteriškas kojines baldui turim apauti. Populiarūs yra akustiniai baldai, italai pamėgo mūsų gaminamus lauko baldus“, – pasakoja įmonės vadovė ir priduria, kad lauko baldams pagaminti naudojami specialus porolonas, gobelenas, taikomas specialus medžio bei metalo apdirbimas.

Anot pašnekovės, baldų laivams gamybai keliami ypač aukšti reikalavimai – jiems turi būti parinktos drėgmei atsparios medžiagos, o dizainas, spalva ir forma pritaikyti prie kiek neįprastų laivo erdvės matmenų.  

„Ypač jūra mus išmokė gaminti, juk laivas nuolat jūros skalaujamas, o dar užsakovai sako: mes plauksim ir ten, kur minus dvidešimt, ir kur plius keturiasdešimt. Turi sudėti viską taip, kad baldas tarnautų“, – apie neįprastus iššūkius kalba L.Valaitienė.

Pasak direktorės, į tarpus tarp projektų gaminami ir standartiniai buitiniai baldai. Įdomu tai, kad buitinių baldų gamyboje naudojama nauja technologija – plunksnų mišinio užpildas. 2019 metais vienas įmonės gaminys puikavosi Milane, tai įrodymas, kad „Lauksva“ gali įtikti net garsiausiems Italijos dizaineriams.

Našumo didinimui naujos staklės

Per pastaruosius dvejus metus augo įmonės užmojai, baldų poreikis, prireikė ir naujų, daug išmanesnių įrenginių.

„Pradėjo riboti ne mūsų kompetencijos, ne gebėjimai, o įranga. Įsigijom stakles CNC Morbidelli CX200, kurios atsiėjo beveik 200 tūkst. eurų. Rugsėjį pasileis ir kitos, skirtos baldų medžio detalių apdirbimui. Iš medžio galima gauti labai ekstravagantiškus gaminius. Mes tą laiptelį dar norime perlipti, kad turėtume labai aukšto lygio produktą su medžiu. Taip, investuojam daug, bet įrenginys turi tarnauti nors 15 metų“, – sako įmonės direktorė.

Plačiau su naujuoju plokščių pjovimo centru CNC Morbidelli CX200, supažindino įmonės konstruktorius Egidijus Gentvila: „Centras susideda iš trijų dalių: du darbiniai stalai ir pati mašina, ko anksčiau mes neturėjome. Ant pagrindinio stalo yra išpjaunamas baldo karkasas, o kitų dviejų stalų funkcijos – ant vieno plokštė uždedama, nuo kito jau išpjauta detalė nuimama. Sumažėja darbo operatoriui, nes pačios programos yra kur kas modernesnės, centras yra greitesnis, senojo centro judėjimo greitis – 15, o naujojo – 70 m/min. Taip pat bus galimybė į centrą įsidėti specifinių įrankių, didės produktyvumas. Centras sugeba paskaičiuoti sąnaudas, atsiranda galimybė sužinoti, kiek dirbo darbuotojas, kada sustojo, centras gali į savo atmintį įtraukti atraižų likutį, taip sumažės medžiagų pirkimo kaštai.“

Pasak pašnekovo, naujas įrenginys prie jo dirbantiems žmonėms daug saugesnis, nes pats sugeba aptikti operatoriaus buvimo vietą, pristabdyti judėjimo greitį, kadangi jame yra sumontuoti apsaugos davikliai – fotoelementai.

„Darbas su naujuoju centru kol kas vyksta sklandžiai. Įmonėje viskas skaitmeninama, kad būtų kuo mažiau rankų darbo. Tobulėja ir mūsų gaminami baldai, tampa išmanūs...“ – šypsosi Egidijus.

Jo darbu įdiegiant naują įrenginį pasidžiaugė ir įmonės vadovė, anot jos, Egidijus išties prisiėmė didžiulį iššūkį.

„Prie projektinio užsakymo dirba visa komanda, CNC konstruktorius ruošia medžiagą išmaniems įrenginiams, vėliau baldai yra surenkami, pakuojami ir išsiunčiami užsakovui. Džiaugiuosi aukšta darbuotojų kompetencija ir noru augti“, – pokalbį optimistiškai užbaigia L.Valaitienė.

lauksva loreta
UAB „Lauksva“ direktorė Loreta Valaitienė atvirauja: inovacijos tiesiog „veža“, ji džiaugiasi suburta puikia, iššūkius mėgstančia komanda, sugebančia įgyvendinti netikėčiausius užsakovų projektus, sukurti išskirtinio dizaino baldus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.