Be susisiekimo rajono gyventojai palikti nebus

autobusu stotis
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ


Šakių autobusų stotyje vėl sujudimas – po ilgo laiko čia matomas gausesnis būrys keleivių, pilna vaikų, keliaujančių į mokyklas, klegesio. Šią vasarą savivaldybei teko imtis veiksmų ir patikslinti, priderinti kai kuriuos autobusų maršrutus, kad atokiau gyvenantys rajono gyventojai neliktų be viešojo transporto.

Tokių veiksmų prireikė dėl keleto priežasčių – uždaromos mokyklos, mokiniams tenka dažniau keliauti į miestą, privatūs vežėjai prasidėjus pandemijai nutraukė paslaugų teikimą.  
 
Šį mėnesį rajono tarybai teiktas tvirtinti projektas, kuriuo patikslinta sutartis su UAB „Šakių autobusų parkas“ ir sudėlioti būtiniausi autobusų maršrutai, kurie priderinti prie vietos gyventojų, moksleivių poreikių. Šiuo klausimu savivaldybėje buvo sudaryta netgi speciali komisija, kuri turėjo gyventojų poreikius suderinti su vežėjais taip, kad niekieno interesai nenukentėtų, ir išanalizuoti kiekvieno maršruto svarbą. Važinėjant po susitikimus su gyventojais ir teikiant praėjusių metų veiklos ataskaitą rajono merui Edgarui Pilypaičiui ir savivaldybės administracijos direktoriui Dainiui Grincevičiui kartais gyventojams tenka paaiškinti ir mūsų rajone susisiekimo srityje iškilusius iššūkius. „Privatūs vežėjai iš karto nutraukė savo paslaugų teikimą, vos tik prasidėjo karantinas. Privatus verslas nedirba nuostolingai“, – sakė D. Grincevičius susitikimų metu.

Vietinio susisiekimo paslaugas iki karantino rajone teikė trys įmonės: „Samilta“, G. Dovydaičio ir A. Puidoko įmonės.

Gelgaudiškiečiai iš karto pastebėjo, jog jiems tapo keblus susisiekimas su rajono centru  – anksčiau autobusai čia važiuodavo kas valandą. Didžiausia problema, anot gyventojų, jog dabar vaikams pasidarė sudėtinga važinėti į Šakių r. meno mokyklą. Tačiau vietos žmonės jau girdėjo, jog privataus vežėjo įmonė „Samilta“ žada vėl atnaujinti maršrutus į Gelgaudiškį. Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė, minėtos komisijos narė Aušra Slidziauskienė sako, jog kol kas iš privačių vežėjų nėra gavusi informacijos apie maršrutų atnaujinimą, tačiau jie dar turi tam laiko iki spalio 1 d., kada paaiškės, ar jie grįžta į rinką, ar ne.

Kalbėdama apie moksleivių susisiekimą iš Gelgaudiškio, jų važiavimą į Šakių r. meno mokyklą ir atgal, specialistė pabrėžė, kad į šį kraštą pataisytoje sutartyje netgi numatytas vienas papildomas reisas, kad vaikai po pamokų galėtų grįžti iš minėtos mokyklos.

„Pasikeitimų daug nebus – maršrutai visi tie patys, tik laikas truputį tikslinasi, sustojimai šiek tiek tikslinasi. Yra gyventojų prašymai, reikia ir į juos atsižvelgti“, – sako vyriausioji specialistė.

Rajono meras E. Pilypaitis sako, jog susisiekimo klausimas yra išties opus ir aktualus netgi tiems, kurie tuo autobusu nevažinėja, bet gyvena rajone, moka mokesčius.

„Turime susitarti, ko mes norime ir ką finansuojame. Barzdų gyventojai nori vieno jiems svarbaus maršruto, jiems buvo leista išimties tvarka jį turėti. Tačiau juo praėjusį mėnesį pravežti 33 žmonės, jis uždirbo 152 eurus. Kitą dalį teks dengti visų rajono biudžeto mokėtojų lėšomis. Tad jeigu nusprendžiame, kad mums būtinai reikia to maršruto, tada turėsime atsisakyti kažko kito – mažiau gatves šviest, mažiau šaligatvių paklot ar dar kažko“, – sako rajono meras.

Naujai patikslintą autobusų maršrutų sąrašą patvirtino savivaldybės taryba. Dėl to, jog savivaldybė užsimojo patikslinti maršrutų sąrašą, laikinai neatnaujintas ir vežėjų konkursas, kuriame dalyvauja ir UAB „Šakių autobusų parkas“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.