Prasidėjo cukrinių runkelių derliaus dorojimas

valaitis cukriniai
Ilgus metus cukrinius runkelius auginantis Juozas Valaitis pradėjęs doroti derlių tvirtina:  runkeliai neblogai užaugo, vidutinis derlingumas – 75 tonos iš hektaro, tačiau kol kas ūkininko netenkina cukringumas. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau nuo rugsėjo vidurio rajono žemdirbiai pradėjo doroti cukrinių runkelių, tiesa, tik ekologiškų, derlių. O praėjusią savaitę šią kultūrą pradėjo nuiminėti ir kiti ūkininkai. Nors derliaus nuėmimo darbai tik prasidėjo, tačiau cukrinių rinkelių augintojai tvirtina, kad nepalankios vasaros oro sąlygos greičiausiai turės įtakos ir derlingumui, ir cukringumui, tačiau tikslesni duomenys pasimatys nuėmus visą derlių.

Mūsų rajone ekologiškus cukrinius runkelius augina tik UAB „Auga Grūduva“, įsikūrusi Gotlybiškiuose, jos vadovas Remigijus Kromelis pasakojo, jog šiemet imti cukrinius runkelius pradėjo rugsėjo 15 d., o baigė doroti ir išvežė į Kėdainių cukraus fabriką rugsėjo 21 d. Šiemet bendrovė augino 137 ha cukrinių runkelių plotą.

„Kasėm maždaug po 55 tonas runkelių iš hektaro, pernai derlius buvo mažesnis – 53 tonos. Nors šiemet oro sąlygos cukriniams runkeliams augti buvo sudėtingos, tačiau šakniavaisiai užaugo gražūs. Greičiausiai lietingesnis oras antroje vasaros pusėje padėjo runkeliams intensyviau augti“, – tikino R. Kromelis, pridurdamas, kad ekologiškiems runkeliams auginti nėra naudojami jokie cheminiai preparatai, tik organinės trąšos. Pasak įmonės vadovo, kovojant su piktžolėmis akėjama, purenami tarpueiliai, o runkelių ravėjimas reikalauja ir nemažai rankų darbo.

Naują perdirbimo sezoną nuo rugsėjo vidurio pradėjo ir bendrovė „Nordic Sugar Kėdainiai“, į fabriką pradėti vežti būtent ekologiški cukriniai runkeliai.

„Ekologiškų cukrinių runkelių derlius nebuvo rekordinis. Norėjosi, kad būtų geresnis ir tikėjomės, kad bus geresnis. Labai sunkiai kai kuriuose ūkiuose sekėsi kovoti su piktžolėmis. Pavasaris buvo šaltas, vasarą – stichiniai karščiai ir mažai drėgmės neleido pasėliams įprastai augti ir vystytis. Iš pirmųjų cukrinių runkelių derliaus cukringumas siekia apie 16 proc.“, – sakė AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris.

Kalbėdamas tiek apie ekologiškai, tiek apie įprastai runkelius auginančius ūkininkus, pašnekovas tvirtino, jog fabrikui cukrinius runkelius augina dažniausiai tie patys augintojai. S. Mozeris pastebi, kad mažėja smulkių augintojų.

„Šakių krašte turime keliolika augintojų, kurie užaugina tikrai įspūdingą derlių. Šakių derliai yra ženkliai didesni nei vidutiniai į fabriką atvežamų iš kitų regionų ūkininkų. Jei vidutiniškai augintojai kasa iš hektaro po 60–65 tonas, labai dažnai šakiečiai kasa iki 80 tonų. Tiesa, Šakių krašto ūkininkams yra didesni pervežimo kaštai“, – svarstė pašnekovas ir pridūrė, jog fabrikas šiemet planuoja supirkti apie 800 tūkst. tonų cukrinių runkelių.

Spėriai darbuotis laukuose nuimant šakniavaisius pradėjo ir Naudžių kaime ūkininkaujantis Benius Mockeliūnas, per du šeimos ūkius apie 80 ha plote auginantis įprastus runkelius. Pasak pašnekovo, derlių imti pradėjo rugsėjo 28 d.

„Šiemet kasam apie 75 tonas iš hektaro, 15 tonų mažiau nei pernai. Cukringumas 16,45 proc., tai yra labai mažas cukringumas, labai seniai tokio neturėjom. Manau, tam turėjo įtakos vasarinė kaitra, o kartu ir vandens perteklius, nes stipri liūtis nusiaubė mūsų laukus. O dėl šakniavaisių auginimo perspektyvos – svarstom atsisakyti cukrinių runkelių auginimo, jei nekils supirkimo kaina. Pernai gavom po 26 eurus už toną šakniavaisių“, – sakė B. Mockeliūnas.

Spalio 1 d. apsilankius Pranskabūdžio k. (Žvirgždaičių sen.) laukuose pas cukrinius runkelius doroti pradėjusį ilgametį jų augintoją Juozą Valaitį, šis pirmiausiai žvyravo lauko keliuką, pylė skaldą, kad įvažiuotų technika ir keliukas nebūtų gadinamas. Šiemet ūkininkas augina 130 ha šakniavaisių, iš hektaro kasa po 75 tonas, praėjusį penktadienį į Kėdainių fabriką jau buvo išvežęs apie tūkstantį tonų šakniavaisių. Džiugu, kuomet vyksta darbymetis, ūkininko technika nušluoja ir dumblu pasidengusį asfaltuotą kelią. J. Valaičiui ūkyje padeda ir rengiasi ūkį perimti sūnus Ramūnas.

„Derlius šiemet vidutiniškas. Daug didelių šakniavaisių galbūt todėl, kad sudygo retai. Cukringumas šiemet mažesnis, pernai šiuo metu siekė apie 18 proc. Šiemet augančius daigus sukapojo kruša, cukrinių runkelių derlių apdraudžiau. Ir dar. Kai palygini runkelių supirkimo kainas ir šiųmetes kviečių bei rapso, apima nusivylimas, 25 eurai už toną cukrinių runkelių“, – stebėjosi J. Valaitis.

Kiti kalbinti rajono cukrinių runkelių augintojai cukrinių runkelių derlių žada pradėti doroti šią savaitę. Kooperatyvo „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ nariai šakniavaisius tiekia į Marijampolėje veikiantį cukraus fabriką, o auginimo sutartis jie sudarė ne tiesiogiai su cukraus fabriku, o su bendrove „Žvalguva“. Pasak kooperatyvo valdybos pirmininko Almanto Pališkio, kooperatyvą „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ vienija 83 nariai.

„Žvalguva“ už pernai metus atsiskaitė su cukrinių runkelių augintojais laiku. Sutartis dėl naujo derliaus supirkimo su „Žvalguva“ sudarėm dar pavasarį, tikimės, kad  ir šis sezonas bus palankus augintojams“, – kalbėjo A. Pališkis.

Rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus duomenimis, šiemet rajone deklaruota 1 tūkst. 611 ha cukrinių runkelių (pernai – 1 tūkst. 673 ha).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.