Gyventojai neskuba ženklinti savo keturkojų augintinių

gyvunu zenklinimas
Keturkojų šeimininkai neskuba ženklinti ir registruoti savo augintinių, nors, pasak specialistų, ši procedūra gyvūnui visiškai neskausminga – po oda įvedama mažutė mikroschema, kuri padeda lengviau identifikuoti, surasti pasiklydusį gyvūną. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nors nuo gegužės įsigaliojo Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos augintinių (šunų, kačių ir šeškų) registravimas ir ženklinimas yra privalomi, deja, aiškėja, kad šis procesas vyksta labai lėtai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Šakių skyriaus specialistai sako, kad rajone situacija taip pat ne geresnė nei visoje šalyje – naminiai gyvūnai ženklinami vangiai.

Visi augintiniai turės būti paženklinti poodinėmis mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registro (GAR) duomenų bazėje. Už gyvūnų paženklinimą ir registravimą sistemoje atsako gyvūno savininkas ar laikytojas. Šią procedūrą atlieka veterinarijos gydytojai, turintys veterinarijos praktikos licenciją. Taip pat yra veterinarijos gydytojų, kurie šią paslaugą gali suteikti ir atvykę į namus. Kaip sako VMVT Šakių skyriaus l.e.p. vedėja-valstybinė veterinarijos inspektorė Emilija Jančarienė, tai ne pramoga, o prievolė, kad visi naminiai gyvūnai būtų suženklinti ir suregistruoti. Katės, šunys ir šeškai, atvesti iki šių metų gegužės 1 d., turi būti paženklinti per metus laiko, bet ne vėliau, kaip iki jų perdavimo kitam savininkui ar laikytojui. Atvesti po gegužės 1 d. augintiniai turi būti paženklinti ir registruoti GAR per keturis mėnesius nuo jų atvedimo. Nepriklausomai nuo veislės ir amžiaus, visi šunys, katės ar šeškai, prieš juos dovanojant ar perduodant kitam savininkui, turi būti paženklinti poodine mikroschema ir registruoti sistemoje.

„Statistikos, kiek suženklinta gyvūnų nei Lietuvos mastu, nei rajone, neturime, kadangi paženklinti gyvūną laikytojas gali ne tik Šakių rajone, bet ir kitų miestų ar rajonų veterinarinėse klinikose. Be to, nežinome tikslaus skaičiaus, kiek yra laikomų naminių gyvūnų rajone, dėl to ir reikalingas augintinių registravimas“, – sako l.e.p. vedėja E. Jančarienė.

Anot inspektorės, norint suženklinti savo augintinį, Šakiuose galima kreiptis į veterinarijos kliniką „Vetmeda“, taip pat į privačius veterinarijos gydytojus, turinčius galiojančią licenciją, tokių rajone yra dešimt, o su privačiais gydytojais galima susitarti, kad jie paženklintų gyvūną atvykę į namus.

„Mano nuomone, didžiausias ženklinimo pliusas – galimybė rasti ir susigrąžinti savo augintinį. Pasitaiko daug atvejų, kai gyvūnas pabėga arba yra pasisavinamas kitų asmenų. Kiekvienoje klinikoje ar pas privatų veterinarijos gydytoją nuskanavus mikroschemą randami tikrojo savininko duomenys ir gyvūnas grąžinamas savininkui. Visi augintiniai yra šeimos nariai, pasiklydus dažnai kelią rasti namo jiems sudėtinga, galima sakyti, kad mikroschema yra gyvūno bilietas namo“, – ragina žmones pagalvoti apie gyvūnų ženklinimą E. Jančarienė.

Ženklinimo ir įregistravimo paslaugos kaina svyruoja nuo 10 iki 30 eurų. Reikia paminėti ir tai, kad Gyvūnų gerovės  ir apsaugos įstatymo pataisos numatė ne tik prievolę paženklinti laikomus naminius keturkojus, bet ir patirtų išlaidų kompensaciją socialiai remtiniems asmenims.

„Įstatyme yra numatyta ir lengvata nepasiturintiems asmenims. Nurodyta, kad būtų kompensuojama trijų augintinių registracija ir ženklinimo paslauga. Tačiau kol kas Šakių rajono savivaldybė tokios priemonės nėra numačiusi ir svarsčiusi. Žadėjo šiuo klausimu pasidomėti, bet nesu gavusi jokių žinių“, – sako, inspektorė ir pabrėžia, kad ženklinimas nėra vien tik pareiga, o gyventojai turi žiūrėti į tai atsakingai, nes Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą pažeidę asmenys atsakys Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka. Tiesa, kol kas apie šio proceso kontrolę kalbų taip pat nėra girdėti.  

Veisėjams, gyvūnų prieglaudų darbuotojams ir nemažai daliai gyventojų ženklinimas – jokia naujiena, mat jau nuo 2016m. gyvūnų ženklinimas ir jų įtraukimas į Gyvūnų augintinių registrą yra privalomas tuomet, kai keičiasi jų savininkai, t. y. kuomet gyvūnas yra parduodamas, dovanojamas ar perduodamas kitiems savininkams. Nauja tik tai, kad nuo šiol tą daryti privalo visi gyvūnų augintojai, net jei nesiruošiama keisti savininko. Kol kas šią prievolę patys gyvūnų augintojai neskuba vykdyti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.