Žaliaskarės brangesnės, bet ne mažiau paklausios

kaledinai keniai
Pardavėjai pastebi tendenciją, kad žmonės vis dažniau renkasi kėnius. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau nuo gruodžio pradžios skubame ieškoti eglučių, kuriomis puošiame namus bei kiemus. Kalbinti prekybininkai sako, jog, augant transporto ir darbo kaštams, pakilo ir eglučių kainos, tačiau jokia pandemija nesudrumstė jų paklausos. Taigi kokios šiemet eglučių kainos ir kurios žaliaskarės mėgstamiausios.

Šakiuose šalia prekybos centro „Maxima“ kalėdinėmis eglutėmis jau septinti metai prekiaujantis sintautiškis Vitalijus Duoba sako prekybą šįmet pradėjęs nuo gruodžio 3 dienos. Siūlo įsigyti kėnių, sidabrinių bei miško eglučių tiek vazonuose, tiek kirstinių nuo 1 m iki maždaug 2,5 m aukščio. Pasak pašnekovo, eglučių kaina 15–30 eurų. V. Duoba atskleidžia, kad kėniai atkeliavę iš Danijos, dauguma eglučių ne iš miško, bet iš medelyno.

„Eglučių kainos paaugo apie 10 proc., tai nulėmė brangstantis transportavimas, darbuotojų darbas“, – sako pašnekovas ir atskleidžia, kad per sezoną parduoda iki 200 žaliaskarių, jo klientai ne tik pavieniai gyventojai, bet ir organizacijos. Be to, įsigytą eglutę Šakių mieste jis nemokamai pristato į namus.

Vos per kelią prekiaujantis Rimantas iš Jurbarko pasakojo, jog pats eglučių pardavimo pikas jau buvo. Sako, kad populiariausi yra 180 cm kėniai, tokį kėnį galima įsigyti už 30 eurų, sidabrinę eglę – už 16 eurų.

„Būna pirkimo pikas prekybos pradžioje, o po to – jau paskutinę savaitę prieš šventes. Eglutėms šiemet žmonės netaupo, nors pasideri dėl kainos“, – sako jurbarkiškis.

Abu kalbinti prekybininkai tikino, kad pats parduodamiausias kalėdinis medelis šį sezoną išlieka kėnis, patogus, kad nemeta spyglių taip, kaip lietuviškos eglutės. Tačiau pirkėjai renkasi ir miškines eglutes, nes jos labiau kvepia. Tiesa, dažniausiai perkamos prieš pat Kalėdas.

Kalbinta šakietė tvirtino, kad perka kėnį, mat stovi ilgiau, sako šiemet už panašų kėnį kaip pernai sumokėjusi penkiais eurais daugiau. Nė vienas iš kalbintų pardavėjų kol kas neužsiima eglučių nuoma.

Miškininkai kalėdiniais medeliais pasirengę prekiauti tik kitą savaitę, kaip patikslino Valstybinių miškų urėdijos Šakių regioninio padalinio vadovas Povilas Steponavičius, miško eglutėmis prie Šakių miškų urėdijos Giedručių kaime bus prekiaujama gruodžio 20–23 dienomis. Anot jo, šiemet Kalėdų medelių kainos urėdijų medelynuose ir prekybos vietose išlieka tokios pat, kokios buvo prieš metus. Paprastoji eglutė iš miško 0,5–3 m kainuoja nuo 2 iki 13 eurų, 3–4 m – 17 eurų.

Vakar miškininkai visoje Lietuvoje nemokamai dalino eglišakes, kviesdami prisidėti prie tvaraus miško išteklių naudojimo. Šakių miškininkai taip pat prisijungė prie tradicinės akcijos „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Kaip pasakojo P. Steponavičius, kasmet rajono miškininkai suruošdavo 800–900 eglišakių, o išdalindavo iki 600–700, todėl šiais metais Šilagirio girininkija suruošė panašų kiekį eglių šakų, kurias vakar ir dalino gyventojams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.