Buvęs policijos pastatas – ir gyvenimui, ir komercinei veiklai

tautvydas j
Pastato savininkas Tautvydas Juškaitis planuoja, kad per metus pastato vidų pavyks įrengti iki dalinės apdailos ir jame galės kurdintis naujakuriai, o kol kas čia vyksta intensyvūs griovimo darbai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Buvusiame policijos komisariato pastate daugiau nei mėnesį vyksta intensyvūs griovimo darbai. Pastato savininkas Tautvydas Juškaitis juokiasi, kad kol kas vaizdas tik baisėja. Vyras pripažįsta pradžioje nemanęs, kad teks tiek daug visko ir gana sudėtingai griauti, išvežti krūvas įvairaus chlamo, medienos, gruzo. Visgi vizijos džiugina ir nuteikia optimistiškai – jau po metų pastatas turėtų atversti visiškai naują gyvavimo puslapį.

Su finansais ir nekilnojamuoju turtu dirbantis T. Juškaitis šiuo metu gyvena tarp gimtųjų Šilgalių (Slavikų sen.), Vilkaviškio ir Kauno, tad jauna šeima vis labiau ėmė galvoti apie nuosavą būstą. Visgi įsivertinus galimybes, pasvarsčius daugybę „už“ ir „prieš“, pernai gegužę už daugiau nei 120 tūkst. eurų aukcione ryžosi įsigyti buvusį policijos komisariato pastatą.

„Norėjosi investuoti pinigus, nes jie nuvertėja. Gero namo, A++ klasės, kaip dabar reikalaujama, be 250 tūkst. nepastatysi, tad paskaičiavau, kad dar pridėjus kokius 400 tūkst. gaunasi ir būstas sau, ir per nuomą grįš grąža. Be to, man nuo vaikystės šis ir gimnazijos pastatas imponuoja. Kadangi domiuosi ir žaviuosi architektūra, taip pat ir istorija, man galimybė seną daiktą pritaikyti moderniems laikams, išlaikant jo autentiką, yra didelis malonumas“, – apie sprendimą įsigyti pastatą sako verslininkas.

Dabar jau parengtas projektas, vizualizacijos. Iš viso suplanuota 13 butų, iš kurių parduodami devyni. Antrame ir trečiame pastato aukšte bus įrengti gyvenamieji butai, o pirmasis pastato aukštas skirtas komercinei veiklai.

„Pirmą aukštą planuojame padaryti kaip įmanoma šviesesnį ir atviresnį ir kaip įmanoma labiau gyvą. Todėl visi langai bus iki žemės ir praktiškai kas antras langas bus stiklinės durys. Antram ir trečiam aukštui pagrindinė užduotis įrengti erdvius ir šviesius butus, kurie būtų šilti ir jaukūs. Vidiniam kiemui pagrindinė užduotis – žaluma. Nors ir priešais pastatą turime parką, kiemą norime padaryti irgi kaip įmanoma žalesnį. Kitaip tariant, siekiame, kad pastatas taptų prestižinis ir analogų Šakiuose neturintis, nes projektuojame ir įrenginėjame jį pagal pasaulines urbanistikos ir architektūros tendencijas“, – sako T. Juškaitis ir atskleidžia, kad būta minčių neįprastai išnaudoti ir areštinę, siūlyta čia įrengti hotelį.

tautvydas j3
Buvusiame policijos komisariato pastate, kuris, kaip sako savininkas, įrenginėjamas pagal pasaulines urbanistikos ir architektūros tendencijas, bus įrengta 13 butų, pirmas pastato aukštas bus skirtas komercinei veiklai (nuotraukoje – pastato vizualizacija).

Dalis senų ir šiuo metu labiau pastatus vaiduoklius primenančių garažų bus nugriauta, dalis restauruota. Beje, bendras patalpų plotas yra daugiau nei 1 tūkst. kv. m, pagalbiniai pastatai – apie 400 kv. m.

Anot jo, skelbimas su parduodamais butais taip pat viršijo lūkesčius.

„Norėjau parduoti bent tris butus, bet per pirmas dvi savaites pardaviau du, dar trys rezervuoti. Dėl pirmo aukšto patalpų jau turime sudarę kelias preliminarias nuomos sutartis. Turėtų įsikurti ekologiškų produktų parduotuvėlė, psichologės kabinetas, tokia kaip arbatinė ir meno galerija, užklausų yra ir daugiau“, – pasakoja T. Juškaitis.

O kokie žmonės renkasi gyvenimą šiame prestižinėje vietoje esančiame pastate? Anot verslininko, butus įsigyja šiuo metu Vilniuje ar Kaune gyvenantys šakiečiai, kurie nori grįžti ir dirba nuotoliniu būdu. Be to, vyras pastebi, kad nors darė analizę, orientavosi į jaunas šeimas ir planavo maždaug 50 kv. m butus, bet, pasirodo, žmonės labiau nori ne ekonominės klasės, o prabangesnio, didesnio būsto ir jį įsigyja kaip pirmąjį nuosavą būstą.

„Rezervuoti visi didesni – 58, taip pat 60 kvadratų, nupirktas 90 kvadratų butas“, – sako pašnekovas ir teigia, kad kai kurie užsakovai patys pagal save nori projektuotis ir įsirenginėti. Jeigu bus, kurie dar įsigis būstą per mėnesį ar pusantro, kol galutinai nepriduotas projektas, lanksčiai į būsimų gyventojų norus žiūri ir pastato savininkas.

Šiuo metu dar svarstoma, kokį šildymą rinktis, tačiau T. Juškaitį nustebino, kad daugelis nori ne dujinio, o miesto šildymo.

Kaip minėta, šiuo metu pastate vyksta intensyvūs griovimo darbai.

„Pradžioje, kai pradėjom viską lupti, šiek tiek gąsdino, nes buvo tokių kambarių, kur buvo penki sluoksniai grindų, aukščiai skiriasi. Tarybiniais laikas buvo įrengtas trečias aukštas, kur kas ką turėjo, tą lipino. Vien jį išvalyt reikėjo 5 tūkst. eurų“, – pasakoja T. Juškaitis ir sako jau nesuskaičiuojantis, kiek medienos ir gruzo iš pastato išvežta ir kiek dar reikės išvežti.

O štai pirmame aukšte buvusį seifą-kambarį darbininkai ardė ir visais įmanomais būdais pjaustė gal keturias dienas.

tautvydas j2
Tautvydas Juškaitis atvirauja: pradžioje nemanęs, kad kai kurie griovimo darbai truks taip ilgai ir bus gana sudėtingi. Paklaustas apie tai, kiek atsieis renovacija, vyras sako žinantis tik tiek, kad viskas kainuos keliskart brangiau, nei skaičiuota pradžioje. D. Pavalkio nuotr.

Anot pašnekovo, nors archyvuose parašyta, kad pastate yra rūsys, kol kas jo nerado. Kaip ir nuo žydų laikų buvusių saugyklų, apie kurias tekę girdėti.

„Griovikai jau galvojo, kur leis pinigus, bet radom tik vieną tų laikų seifą, bet tuščią ir nepaslėptą“, – seno pastato, kuris statytas ir 1928-aisiais, ir 1936-aisiais, ir vėliau, vidaus griovimo darbų subtilybėmis dalijasi pastato savininkas.

Tiesa, trečiame aukšte rado įrengtą slaptą kambariuką, į kurį patekti it filme buvo galima per spintoje esančias duris.

„Nežinau, gal darbo metu pasislėpti nuo darbo“, – juokiasi pašnekovas.

Jeigu viskas vyks pagal planą, iki dalinio įrengimo butus planuojama paruošti per metus, per tą laiką T. Juškaitis norėtų pakeisti ir stogą, kurį planuojama šiek tiek sukelti, o namo fasado šiltinimas liktų vėlesniam laikui.

Paklaustas apie darbų sąmatą pašnekovas tik šypsosi ir sako: šiltinimo medžiagos nuo liepos galo iki dabar pabrango 110 proc., darbų kainos – 25–50 proc.

„Ką tikrai žinau, tai kad pastato renovacija kainuos daugiau negu du kartus daugiau, lyginant su pradine jo kaina“, – skaičiuoja verslininkas.

Tačiau jis džiaugiasi didžiuliu artimųjų, bičiulių palaikymu.

„Jaučiu labai didelį palaikymą, nes skambino vaikystės draugai, patys pasisiūlo, konsultuoja, padeda ieškoti būdų, kaip padaryti geriau. Tai ir Sabina Grincevičiūtė, ir Gabrielius Bublaitis. Palaiko ir Mantas Paketuris, ir Antanas Grigaitis. Tikrai neatsimušu į sieną, kaip būna“, – džiaugiasi grandiozinį projektą užsivedęs kraštietis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.