Oficialu: dvaro nuomos sutartis nutraukta

gelg dvaras 1
Gintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybės tarybos opozicijai susilaikius, 21 tarybos nariui balsavus už, penktadienį visgi buvo pritarta Gelgaudiškio dvaro sodybos nuomos sutarties, pasirašytos 2019 m. vasario 15 d., nutraukimui prieš terminą.

Kaip buvo kalbėta komitetų posėdžių metu, pats procesas nesudėtingas, nes į dvarą nebuvo investuota, tad pakaks pasirašyti turto perdavimo bei priėmimo dokumentus. Dabar sutarties nutraukimo prieš terminą, kaip buvo nurodyta viename iš raštų, pasikeitus verslo planams, paprašė UAB „Kartai“, tačiau apie tai jau buvo svarsčiusi ir savivaldybės administracija, nes „brendo reikalas revizuoti situaciją ir pasižiūrėti, kas ką vykdo“ ar ko nevykdo.

„Atrodo, jie aplenkė mus ir rugpjūčio pradžioj prasidėjo judesiai, bet ne mums, o Gelgaudiškio kultūros centrui veikla buvo šiek tiek paralyžiuota“, – vasaros įvykius, kai kultūros centro padalinio buvo paprašyta apleisti dvaro patalpas, priminė meras Edgaras Pilypaitis.

Visgi po ne vieno pokalbio ir susirašinėjimo bei klausimų, tai kaipgi nuomininkai užtikrins paveldo objekto lankymą, prieinamumą ir įgyvendins kitas sutarties sąlygas, atsirado nuomininkų prašymas sutartį nutraukti.

Opozicijoje dirbantis tarybos narys Valdas Stankūnas frakcijos vardu siūlė du su dvaro nuomos sutarties nutraukimu susijusius klausimus atidėti iki kito posėdžio, nes teigė, jog yra per daug neaiškumų. Meras kėlė retorinį klausimą, kodėl tokie siūlymai gimsta jau tarybos posėdžio metu, o ne iki jo, tad rekomendavo opozicijos nariams aktyviau lankyti komitetų posėdžius. Didžioji dauguma tarybos narių klausimų atidėjimui nepritarė, sutarčių nutraukimui buvo pritarta (dėl sutarties nutraukimo su UAB „Kartai“ susilaikė visa opozicija, o dėl sutarties nutraukimo su UAB „Tarzanija“ susilaikė vienintelis V. Stankūnas). Tačiau tarybos narys, tiek svarstant klausimą, tiek jau priėmus sprendimus, dėl dvaro turėjo ne vieną klausimą.

„Nuomininkas nori trauktis. Taip, bet priežastis, kodėl jis nori trauktis? Kad brokas neištaisytas, jie negali vykdyti veiklos“, – sakė V. Stankūnas ir tikslinosi, ar darbo brokas dvare ištaisytas, ar ne ir kodėl bei už kokias lėšas, tačiau Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis patikino, kad šie paklausimai nesisiję su sutarties nutraukimo klausimu ir į detales nesileido.

V. Stankūnas pasigedo ir konkretesnio paaiškinimo, kuris buvo žadėtas, tai kas gi įvyko rugpjūtį, bet jo iki šiol visuomenė nesulaukė.

„Iki šiandien negautas joks paaiškinimas nei iš dvaro nuomininkų, nei iš savivaldybės atsakingų darbuotojų. Tik šiandien tylus sutarties nutraukimas“, – sakė jis ir prašė pateikti sutarties kopiją, taip pat sudaryti komisiją ir atsakyti, tai kokie gi veiksmai lėmė, kad sutarties nepavyko įgyvendinti, bei prašė nuo sutarties pasirašymo su nuomininku pateikti privačių renginių dvare datas bei apmokėjimo už tai kopijas.

Tiesa, paklausimo prašymą raštu jis žadėjo pateikti vėliau, tad E. Pilypaitis replikavo, kad bus pažiūrėta, į kuriuos klausimus galima atsakyti, nes juos užduodant būta ne vieno netikslumo, pavyzdžiui, kad sutartis sudaryta su UAB „Kartais“, nors pradžioje ji pasirašyta su „Sunny LT“, tik vėliau nuomininko teisės buvo perleistos minėtai bendrovei. Viešai skelbiama ir pati sutartis.

Meras nuomininkų kreipimąsi dėl sutarties nutraukimo sakė vertinantis kaip geros valios gestą vien tam, kad „būtų nutrauktos bambagyslės su tais žmonėmis, kurie šiandien nepriklausydami nei sprendimų priėmėjams, nei siūlytojams ir netgi tiesiogiai to darbo nedarantys, bet įtakojantys procesą iš šalies“. Apie įtaką darančius ir santykius dirginančius „veikėjus iš šalies“ meras kalbėjo ir kai kuriuose komitetuose, tikslinusiems, apie ką čia kalbama, tepasakęs, kad „tas, kuris sakė, kad atvedė (nuomininkus)“, suprask, buvęs Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius. Anot rajono vadovo, ši situacija rajonui maksimaliai palanki, nes ir sankcijų išvengta, ir viską galima pradėti nuo nulio, jau spalį ar lapkritį dėl dvaro įveiklinimo žadama tarybai pateikti ir konkretesnius pasiūlymus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.