Smulkiojo verslo atstovai lengvai pasiduoti neketina

markeviciai restauracija
Šakiečiai Rita ir Andrius Markevičiai džiaugiasi surizikavę ir įkūrę savo verslą, tačiau pripažįsta, kad energetinių išteklių šuolis pristabdė planus įsidarbinti darbuotojų, nors papildomų rankų tikrai reikia. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Pirmadienį Seimo narys Giedrius Surplys lankė smulkiąsias rajono įmones ir domėjosi, kaip joms sekasi tvarkytis su energetine krize. Nors energetinių išteklių kainų šuolį jaučia visi, tačiau Seimo narys džiaugiasi, kad zanavykai nepasiduoda, neužkabina spynų ir ieško išeičių, kaip išgyventi.

Girėnuose įsikūrusi MB „Bumbed“, priklausanti sutuoktiniams Andriui ir Ritai Markevičiams, baldų restauracija užsiima ketverius metus.

„Mes dirbam dviese. Planavom prisiimti darbuotojų, bet gąsdina ateinanti žiema dėl elektros kainų, šildomės taip pat elektra“, – pripažįsta R. Markevičienė ir sako, jog pernai žiemos metu daugiausiai už elektrą per mėnesį mokėdavo apie 400 eurų, tad dabar skaičiuoja, ar užteks tūkstančio.

Be to, atvirauja A. ir R. Markevičiai, tinkamą žmogų rasti nelengva, nes pirmiausiai jam reikia skirti daug laiko, o galiausiai rezultatas netenkina, tenka pačiam persidaryti, tad ir laikas sugaištas, ir medžiagos sugadintos.

Visgi jie nesiskundžia ir sako, jog kaip nors išgyvens, džiaugiasi, kad netrūksta klientų ir pasakodami apie save akcentuoja, kad nesigaili sprendimo kurti savo verslą.

Įsikūrę angare jie susitvarkė porą patalpų veiklai, neseniai įsirengė ir atskirą keliuką, nes patekimas pas juos gana painus. Į Seimo nario G. Surplio klausimą, ar naudojosi kokiomis nors paramomis, šakiečiai net nedvejodami sako, kad viską darė savo lėšomis, nes mano, kad kol bus tvarkomi reikiami dokumentai, per tą laiką, kiek reikia, užsidirbs patys. Štai iki baldų restauracijos jie nuomojo palapines šventėms, o už sutaupytus pinigus įsigijo automobilį baldams vežioti.

„Už kitus mes pranašesni, nes nuvažiuojame pas klientą į vietą, galim pasiimti baldą, su savimi turim visų medžiagų pavyzdžius“, – sako A. Markevičius.

Tiesa, pripažįsta, kad didžioji dalis klientų yra ne šakiečiai, o labiau nuo Jurbarko, Marijampolės, Vilkaviškio krašto, užsakymų sulaukia iš Kauno, Vilniaus, net Klaipėdos.

„Per tuos ketverius metus nebuvo taip, kad nebūtų klientų. Jei norim atostogauti, reikia gerai pasiplanuoti, kad padarytume užsakymus“, – sako sutuoktiniai.

Jie pasakoja, kad gerokai brango ir audiniai, kai kurie, ypač geresnės kokybės lietuviški, net iki 50 proc., tačiau medžiagas, kokiomis nori pervilkti savo baldą, renkasi klientas.

Nors energetinių išteklių kainų šuolis neramina ir „Juškų raugyklėlės“ savininkus Valdą ir Aidą Juškus, tačiau abu sutartinai tvirtina, kad dejavimai nieko nepadės.

„Mes maži, bet maitinam tūkstančius“, – savo veiklą pristatydama sako A. Juškienė ir džiaugiasi, kad įsikurti padėjo ir VVG parama, už projektines lėšas įsigytą įrangą, patalpas šakiečiai aprodo ir Seimo nariui, supažindina su gamybos procesu.

A. Juškienė juokiasi, kad apetitas kyla bevalgant, tad vis dažniau pasvarsto apie dar kokį projektą ir galimybę įsirengti saulės elektrinę. Tiesa, V. Juška prasitaria, kad vienas iš projektų baigtas pernai, tačiau galutinai dokumentai nesutvarkyti ir dabar, nes stringa „popieriniai reikalai“.

„Negalim dejuoti. Ką turim, tą turim“, – sako V. ir A. Juškai.

Šiuo metu „Juškų raugyklėlėje“ dirba septyni darbuotojai, vasarą, kada reikėjo doroti agurkų derlių, darbuotojų buvo gerokai daugiau. Kadangi jie naudoja tik lauke užaugusius agurkus, tad tenka daugiau plauti ir kelias iki galutinės produkcijos šiek tiek išilgėja.

„Mes orientuojamės į kokybę“, – sako šakiečiai.

Darbuotojai pluša išsijuosę ir mums apsilankius – per dieną paruošia apie 2 tonas raugintų kopūstų, o kur dar kita produkcija, kurią pamėgę ne tik mūsų regiono klientai, bet ji žinoma ir pardavinėjama ir didžiuosiuose miestuose, vežama į Angliją. Tačiau kalbėdama apie darbuotojus A. Juškienė irgi prasitaria, kad rasti išties norinčių ir galinčių dirbti nėra lengva.

„Jeigu aš penkis kartus greičiau apeinu ir pasidarau, tai man tokio žmogaus nereikia“, – sako moteris.

G. Surplys kartu su savo patarėju Raimondu Januševičiumi, be minėtų įmonių, taip pat lankėsi „Olderoje“, Lukšių ŽŪB, Kriūkuose įsikūrusioje kepyklėlėje „Kepa kepa“ bei jogos ir keramikos studijoje Gelgaudiškyje.

„Pamačiau puikių iniciatyvų, tik gal jiems trūksta reklamos ir didesnio žinomumo. Smagu, kad nedejuoja, o ieško ir tradicinių, ir netradicinių sprendimų, sprendžia energetikos kainų klausimo šoką“, – po vizitų kalbėjo G. Surplys, pripažinęs, kad prieš aplankydamas smulkiojo verslo atstovus tikėjosi, jog nuotaikos bus gerokai pesimistiškesnės.

„Smagu, kad neatleidžia darbuotojų, neužkabina spynų. Zanavykai tikrai nepasiduoda“, – sakė Seimo narys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.