Aukšto rango delegacijai rajonas pristatytas iš įvairių kampų

airbag delegacija
UAB „Airbag“ atstovas Jonas Bataitis (centre) svečiams pristatė įmonę, jos vykdomą veiklą, aprodė gamybines patalpas. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį rajonas sulaukė išties aukšto rango delegacijos, kuriai buvo suteikta galimybė savo akimis įsitikinti ir iš pirmų lūpų išgirsti, kaipgi gyvena Rusijos pašonėje esanti savivaldybė, susipažinti su pasieniečiais, aplankyti ūkio, verslo atstovus.

Pasak Seimo nario Giedriaus Surplio, jis seniai puoselėjo viltį atsivežti į mūsų kraštą keletą ambasadorių, kurie pamatytų aktualijas, susipažintų su savivaldos, verslo atstovais. O dabar, karo Ukrainoje akivaizdoje, Rusijos pašonėje esanti savivaldybė svečiams tik dar įdomesnė.

„Džiaugiuosi, kad susidomėjo dviejų šalių – Danijos bei Jungtinės Karalystės – ambasadoriai ir keturi ambasadorių pavaduotojai (Italijos, Estijos, Lenkijos, Rumunijos). <...> Seniai norėjau, kad daugiau Šakių būtų Lietuvoje ir daugiau Lietuvos Šakiuose“, – sakė Seimo narys.

Tad viešnagę nuo Kazlų Rūdos poligono pradėjusi delegacija penktadienio popietę jau buvo Sudarge, kur dalyvavo Melno taikai skirto paminklo atidengime, vėliau apžiūrėjo Sudargo piliakalnius, paminklą Dž. D. Selindžeriui, Griškabūdyje jiems pristatyta išskirtinė ir unikali bažnyčia.

Kadangi Šakių kraštas žemdirbiškas, sako G. Surplys, natūralu, kad svečiams nuspręsta parodyti vieną iš bendrovių – pasirinkta Griškabūdžio ŽŪB, vadovaujama Petro Puskunigio. Katilių kaime įsikūrusiame gyvulininkystės komplekse garbingą delegaciją sutiko ne tik P. Puskunigis ir jo bendrovės atstovai, bet ir kiti krašto žemdirbiai – Raimondas Maksvytis, Almantas Pališkis, Antanas Blockis, Kastytis Krištolaitis, Dalia Litvinienė.

Pristatydamas savo bendrovę P. Puskunigis pasakojo, kad nors tai daugiašakis ūkis, daugiausiai užsiima pieno gamyba, valdo 1 tūkst. 700 ha, turi 93 darbuotojų. Katiliuose esančiame gyvulininkystės komplekse, kuris pradėtas statyti 2017 m., o veiklą pradėjo 2019 m., yra 700 melžiamų karvių. Svečiai turėjo galimybę savo akimis pamatyti šiuolaikišką melžimo karuselę, jiems papasakota, kad inovatyvi įranga leidžia stebėti, kada karvė ėda, kiek miega, ar ji neserga ir pan.

„Mūsų visų kolegų indėlis rajonui didžiulis. Skaičiuoju, vien juridiniai asmenys sumoka daugiau nei 12 mln. eurų mokesčių per metus, tačiau labai stiprūs ir fizinių asmenų, ūkininkų ūkiai. Šakiai be žemės ūkio nelabai ką turi, bet turim pasiguosti, kad per paskutinius penkerius metus mes nei vienas neturėjom jokio susitikimo, jokio ryšio su rajono valdžia“, – teigė P. Puskunigis, svečiams pasiguodęs ir vienomis mažiausių išmokų lietuviams žemdirbiams.

Tačiau Seimo nario siekis buvo parodyti mūsų kraštą ne tik kaip žemdirbišką, bet ir verslų.

„UAB Airbag yra viena progresyviausių įmonių, todėl pasirinkome ją“, – aiškino G. Surplys.

Jį su delegacija sutiko įmonės atstovai Tina Sarapinienė ir Jonas Bataitis, pastarasis noriai vedžiojo po įmonės patalpas ir susidomėjusiems svečiams pasakojo apie darbo specifiką, atsakinėjo į jų klausimus.

„Veiklą pradėjome nuo mažo garažo Šakiuose, dabar turime 122 darbuotojus“, – pristatydamas įmonę kalbėjo J. Bataitis.

Jis pasakojo, kad įmonė odinį automobilių, laivų ar lėktuvų interjerą gali pakeisti taip, kaip klientas pageidauja, ar atkurti originalų gamintojo dizainą. Būna, teigė jis, kad atvažiuoja klientai su išties prabangiais automobiliais ir nori ne įprasto, o išskirtinio automobilio vidaus, ypatingų detalių, tad įmonės darbuotojai pasirengę įgyvendinti įvairiausius pageidavimus. Štai vienas naujesnių projektų – sėdynių siuvimas vandens motociklams. Be transporto interjero detalių remonto, įmonė, kaip jau diktuoja pavadinimas, užsiima ir oro pagalvių, panelių remontu.  

„Meluosiu, jei sakysiu, kad klientai tik iš Europos, nes turime ir Afrikoje, Dubajuje, Azijoje, bet pagrindiniai – geri kaimynai lenkai“, – sakė J. Bataitis.

Jis atviravo, kad įmonėje 95 proc. darbuotojų senbuviai ir kaita ypač maža, yra ir tokių, kurie save išbando kitur, bet grįžta.

„Vadybininkų turime iš toliau, bet daugiausiai dirba iš mūsų regiono“, – atsakydamas į svečių klausimą apie darbuotojus teigė įmonės atstovas.

Tiesa, jis atkreipė dėmesį, kad reikiamų specialistų niekas neruošia, mat darbas išties specifinis, reikalaujantis kruopštumo, siuvant ir sukerpant odą reikia preciziškumo, be to, priklauso ir kokiam automobiliui siuvama – dirbama su skirtingomis siuvimo mašinomis, nes skiriasi dygsniavimas. Įprastai užsakymas, pasak J. Bataičio, įgyvendinamas per dvi savaites, bet jeigu projektas sudėtingesnis, gali trukti ir pusę metų.

„Nuolat vykstame į parodas Dubajuje, Šanchajuje, stebime, kokios tendencijos“, – teigė J. Bataitis, pabrėždamas, kad koja kojon žengiama su inovacijomis, atsižvelgiama į pasaulines tendencijas.

Pasakojimo apie veiklą, gamybos procesus įdėmiai besiklausantys svečiai drąsiai uždavinėjo klausimus, tad G. Surplys džiaugėsi, kad su įmonės pasirinkimu neprašauta, o delegacijos nariai, tikėtina, išsivežė išties neblogą įspūdį apie rajoną.

Viešnagė baigėsi neeilinėje vietoje – Kudirkos Naumiestyje, prie Širvintos tilto, svečiai susitiko ir su valstybinės sienos apsaugos tarnybos atstovais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.