„Broliai moliai“ – tarp 22 gražiausių lietuviškų pavadinimų

runiene ugne
Keramikos studijos vadovė Ugnė Runienė džiaugiasi, kad jos įmonės pavadinimas pastebėtas, ji atvirauja, kad ir studijoje sulaukia lankytojų klausimų apie „ Brolių molių“ atsiradimą. Asmeninio archyvo nuotr.

Tarptautinę gimtosios kalbos dieną Kultūros ministerijoje apdovanoti gražius lietuviškus įmonių pavadinimus išsirinkę vadovai. Tarp gražiausiųjų – ir Šakiuose veikianti keramikos dirbinių studija.
 
Valstybinė kalbos inspekcija jau penkioliktus metus rengia Gražiausių įmonių pavadinimų konkursą, kurio tikslas – skatinti verslininkus rinktis lietuviškus, taisyklingus, įdomius, originalius vardus, skelbiama Kultūros ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Pranešama, kad pernai Registrų centre buvo įregistruota daugiau kaip 12 tūkstančių juridinių asmenų pavadinimų. Rinkdama iš šio didelio skaičiaus inspekcijos sudaryta komisija atsisakė pavadinimų, kurie sudaryti su dirbtiniais žodžiais, skaičiais, vietovardžiais ar asmenvardžiais. Tarp nugalėtojų nepateko įmonės, apie kurių veiklą nepavyko rasti reikiamos informacijos.

Valstybinė kalbos inspekcija tarp gražiausių išrinko tokius pavadinimus kaip „Atradimų skrynia“, „Jūra laše“, „Katės akis“, „Namisėda“, „Rimtas dėdė“, „Vėjo pamušalai“, „Vienas namuose“, „Žiniukų mokyklėlė“ „Dailidė genys“ „Antaninis obuolys“, „Bitės batai“, „Šildau šaldau“ ir pan. Tarp  22 gražiausių atrinktas ir keramikos studijos „Broliai moliai“ (vadovė Ugnė Runienė) pavadinimas. Portalo delfi.lt lankytojai gražiausiu išrinko įmonės „Rimtas dėdė“ pavadinimą, čia „Broliai moliai“ liko ketvirti.
Konkurso laureačių įmonių veikla įvairi: reklamos kūrimas, ikimokyklinis ugdymas, mediacijos ir psichoterapijos paslaugos, švenčių organizavimas, prekyba bitininkystės reikmenimis, juvelyrika, keramikos dirbinių studija, medienos gaminiai, vėdinimo sistemų įrengimas, buriavimo kursai ir pan.

„Labai smagu, kad įmonės „Broliai moliai“ pavadinimas pateko tarp gražiausių Lietuvoje. Pats Donatas Smalinskas, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas, džiaugėsi, kad yra besirenkančių lietuviškus ir originalius vardus. Mano nuomone, tai teikia išskirtinumą ir lengva pavadinimą įsidėmėti. Esu girdėjus replikų iš draugų, kad kaip drįstu taip pašiepti savo brolius, tačiau aš juos jau ir kasdienybėje moliais vadinu, bet tik dėl to, kad myliu juos, kaip ir myliu molį. Dažnai iš užsiėmimų lankytojų girdžiu klausimą, kodėl „Broliai moliai“, ir visuomet su šypsena pasakoju istoriją, kaip atsirado studijos pavadinimas“, – sako U. Runienė.

Konkurso laureatus sveikino kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka, verslininkas Ignas Staškevičius, konkurso sumanytojas, buvęs inspekcijos vadovas Donatas Smalinskas.

2019 m. tarp gražiausių buvo atrinktas rajone veiklą vykdančios kūrybos studijos „Virsmas“ pavadinimas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.