Patvirtintos įmonių strategijos: kokios nuotaikos ir veiklos gairės?

povilaitis grincevicius
UAB „Šakių autobusų parkas“ direktorius Tomas Povilaitis (dešinėje) pripažino, kad kaip per pandemiją įmonė pradėjo vėžintis linksmaisiais kalneliais, taip jais ir toliau vėžinasi. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybės tarybos nariai pritarė visų keturių valdomų uždarųjų akcinių bendrovių 2023–2026 m. veiklos strategijoms, tad žvilgtelkime, kokias veiklos gaires ateičiai brėžia „Šakių laidotuvių namai“, „Šakių autobusų parkas“, „Šakių vandenys“ bei „Šakių šilumos tinklai“.
 
Veikla banguota

Kaip Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdžio metu kalbėjo UAB „Šakių laidotuvių namai“ direktorė Aurelija Grinkevičienė, įmonės veikla gana banguota, neišvengiamos įtakos turi ir tokias pačias paslaugas pradėjusi teikti nauja įmonė.

„Kol nebuvo konkurentų, atliktų paslaugų skaičius nuo rajone mirusių buvo perkopęs ir 70 proc.“, – teigė A. Grinkevičienė pridurdama, kad buvę mėnesių, jog pašarvojama tik 14 mirusiųjų, bet kitą gali būti ir apie 40 ar netoli 30-ies.

Visgi ji pastebi, kad apskritai mirtingumas stabilizavosi, nes „dėl koronos skaičiai buvo aukštesni“.

Kalbėdama apie ateities planus, vadovė užsiminė, kad nori atsinaujinti kai kurias patalpas, įsigyti reikiamos įrangos, bet pirmiausiai viskas atsiremia į pinigus. Darbus koreguoja ir tai, kad nenorima uždaryti vienos ar kitos salės.

„Keitėme lubas, tai įmonė atvažiavo darbo pabaigoje ir viską padarė per naktį, bet kas čia dirbs naktimis...“ – svarstė A. Grinkevičienė ir pripažino, kad nėra pamainos ir maitinimo paslaugai teikti, kuri ypač prieš karantiną buvo gana populiari.

„Ateina ir sako, kad aš pas kaimyną balių paruošiau, galiu ir gedulingus, bet neatitinka reikalavimų, neturi kvalifikacijos, čia netinka „paskaičiuosiu iš akies“, kai ką atbaido, kad ir savaitgaliais gali reikėti dirbti, nes čia nesuplanuosi ir nepasirinksi“, – darbo subtilybėmis dalijosi įstaigos vadovė.

Iki šiol – linksmaisiais kalneliais

Kad įmonė dirba sudėtingomis sąlygomis, pripažino ir UAB „Šakių autobusų parkas“ direktorius Tomas Povilaitis.

„Kaip per pandemiją pradėjome vėžintis linksmaisiais kalneliais, taip mes jais ir toliau vėžinamės“, – sakė įmonės vadovas ir pripažino, kad vienas iš opių klausimų, jog yra grėsmė netekti tolimojo susisiekimo maršrutų, nes „parengti labai stambūs paketai ir smulkūs vežėjai į šią rinką patekti negali“. Šis klausimas į vieną ar kitą pusę turėtų išsispręsti iki balandžio.

„Planuose transporto priemonių įsigijimas, greičiausiai su neįgaliojo vietomis, nes nuo pernai lapkričio priimta, kad viešojo transporto priemonėse turi būti įrengtos neįgaliojo vietos ir gali neiti kitokių priemonių net užregistruoti. Tai sudėtinga, nes jų rinkoje nėra daug, reikia ilgai laukti, o ir išbrangsta pati priemonė“, – kalbėjo T. Povilaitis ir supažindindamas su kitais stambesniais darbais išskyrė ir siekį gauti paramą saulės elektrinei įsirengti, galbūt dėl to pavyktų sumažinti elektros sąnaudas, ateityje gal atsirastų ir transporto priemonių, kurioms būtų reikalinga saulės energija.

„Aišku, autobusų stoties renovacija, vyksta projektavimo darbai, savo lėšomis to tikrai nepadarysime, bet tikimės, kad ateityje tikrai pasikeis autobusų stoties veidas“, – ateities užmojus vardijo „Šakių autobusų parko“ vadovas ir teigė, jog smulkesnių, tokių kaip dirbtuvių stogo keitimas ar fasado atnaujinimas, net neišskiria, nes pagal galimybes į priekį stengiamasi judėti nuolat.

Laukia teigiamų žinių dėl paramos

Apie įmonės veiklą kalbėdamas UAB „Šakių vandenys“ direktorius Kęstutis Vilkauskas informavo, kad 80 proc. savivaldybės gyventojų naudojasi geriamojo vandens paslaugomis, kitą įmonės veiklos dalį sudaro nuotekų tvarkymas.

„Turime 86 vandenvietes ir daugiau nei 100 vandens gręžinių. Deja, iš dviejų trečdalių tiekiamas vanduo neatitinka nustatytų geriamojo vandens higienos normų“, – pažymėjo K. Vilkauskas ir pridūrė, kad neatitikimai nedaro poveikio žmonių sveikatai, bet kokybės standarto neatitinka, nes viršijamas geležies kiekis vandenyje.

Siekdama gerinti tokią situaciją įmonė strateginiame veiklos plane nusimatė įrengti 12 vandens valymo įrenginių, dėl to 1 tūkst. 500 gyventojų būtų sudarytos sąlygos gauti geresnės kokybės vandenį. Šakių mieste, iš kur ir yra pagrindinės pajamos, darbai irgi planuojami, mat norima pakeisti šuliniuose esančias sklendes, kad avarijų atvejais būtų geriau valdomas vandens tiekimo nutraukimas gyventojams. Taip pat reikalinga remonto darbus atlikti valymo įrenginiuose Šakiuose bei Lukšiuose.
Ypač aktualus ir įmonę skaudžiai palietęs klausimas – energijos kainų šuolis, tad numatytas saulės elektrinių įrengimas vandens valymo įrenginių teritorijose Šakiuose bei Kudirkos Naumiestyje. Namų darbai, siekiant šio tikslo, sakė K. Vilkauskas, atlikti.

„Laukiam džiugių žinių dėl galimos paramos ir einame su investiciniu projektu, tikimės, kad bus palaimintas“, – kalbėjo jis.

Pjauna šaką, ant kurios sėdi

UAB „Šakių šilumos tinklai“ vadovas Raimondas Rauckis pripažino, kad yra vargo su senais įrenginiais, tad naujojoje strategijoje, sakė vadovas, „prisiplanavom daug ir optimistiškai, bet be finansinės pagalbos greičiausiai nieko neįveiskim“.

„Planai labiau patikimumo didinimui, nes, pavyzdžiui, Šakiuose rezervo neturim biokurui, nes jeigu gedimas, privalome pasileisti dujas, ko vengiame. Be to, nuo pastatymo niekas neatnaujinta, tik smulkios detalės, tad reikalingos investicijos <...>. Todėl darome žingsnius, nusipirkom geros būklės katilą iš „Kauno energijos“, – kalbėjo R. Rauckis ir tęsė, kad planuose ir Gelgaudiškio katilinės atnaujinimas.

R. Rauckis prabilo ir apie kitą renovacijos pusę, mat išties pernai renovacijos klausimu buvo pasistūmėta, tačiau iškart sumažėjo šilumos gamyba ir realizavimas.

„Pjaunam šaką, ant kurios sėdim“, – sakė jis ir teigė, kad „neturim naujų vartotojų, kurie kompensuotų sumažėjimus ir tai iškart jaučiasi ant finansinės padėties“.

„Daugiau namų susirenovuos ir neturėsime naujų vartotojų, tai kils šilumos kaina, nes įrangos kaštai išlieka tie patys <...>. Jeigu vartotojų būtų daugiau, būtų galima eiti ir į kainos mažėjimą“, – sakė R. Rauckis.

Ne pirmą kartą garsiai prabylama ir apie Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centrą (JKSC), kurio administracija „arogantiškai atstūmė pasiūlymą“ dėl jungimosi prie centralizuotai teikiamos šilumos, nors esą „trasa yra už sienos“. Anot mero Edgaro Pilypaičio, prie šios problemos tikrai bus grįžta, vadovei bus pavesta išsiaiškinti visas galimas prisijungimo sąlygas.

Savivaldybės tarybos posėdžio metu visų minėtų įstaigų veiklos strateginiams planams pritarta vienbalsiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.