Patirties sėmėsi iš kolegų agronomų

agronomai bakas
Pasak Jono Bako (antras iš dešinės), nuo užsitęsusių pavasarinių šalnų šiek tiek nukentėjo jau žydintys žieminiai rapsai. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę rajone viešėjo Lietuvos agronomų sąjungos valdybos nariai, nusprendę surengti išvažiuojamąjį posėdį pas kolegas Zanavykijoje. Viešnagės metu ne tik susipažino su mūsų krašto istorija lankydamiesi Kudirkos Naumiestyje pas kolegą, Bulvės muziejaus įkūrėją Joną Valaitį, bet ir apsilankė Lukšių žemės ūkio bendrovėje (ŽŪB), kuri yra viena pažangiausių šalyje.

Beveik trisdešimt Lietuvos agronomų sąjungos valdybos narių gegužės 19d. lankėsi pas kolegas, Šakių rajono agronomų asociaciją, kuriai vadovauja Mindaugas Bastys. Viešnagė prasidėjo Kudirkos Naumiestyje, kur ilgamečio agronomo, Bulvės muziejaus įkūrėjo J. Valaičio palydėti stabtelėjo prie pasodinto Lietuvos agronomų ąžuolo, uždegė žvakutes, padėjo gėlių ant Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos kapo, aplankė Bulvės muziejų.

Vėliau svečiai atvyko į Lukšių ŽŪB. Juos pasitikęs ilgametis agronomas Jonas Bakas informavo, kad bendrovė dirba 3200 ha žemės, kasmet yra sėjama 1100 žieminių kviečių, 500–600 ha žieminių rapsų, 400–500 ha salyklinių miežių, 300–400 kukurūzų bei kitų kultūrų. Lukšių ŽŪB plėtoja dvi kryptis – augalininkystę ir gyvulininkystę. Laikoma apie 1050 melžiamų karvių. Bendrovėje dirba 105 darbuotojai.

„Kai kur taikom bearimę žemdirbystę. Pernai kukurūzų derlius nenuvylė, gavom 10,5 tonos iš hektaro. Kviečių kuliam apie aštuonias tonas, rapsų – apie keturias tonas“, – ūkio pasiekimais dalijosi J. Bakas.

Vėliau pasižvalgyta ir po bendrovės žieminių kviečių veislių bandymų laukus, kur J. Bakas ir agronomas Algimantas Daugėla pristatė net šešių veislių savybes. Kaip paminėjo J. Bakas, `Etana` veislės žieminių kviečių sėjama daugiausiai, apie 700 ha.

„Auginam dar `Sailor` apie 200 ha, o štai `Skagen` veislės kviečių jau du metai kaip atsisakėm. Nežinau, gal aš nemokėjau šios veislės auginti... O štai `Asory` veislės pasėliai greičiausiai pažeisti šalnų, lapai parudavę“, – pastebi J. Bakas.

Lietuvos agronomų sąjungos valdybos nariai turėjo progos apžiūrėti ir kitus Lukšių ŽŪB puoselėjamus laukus, stabtelėjo vietoje, kur auginami net trijų rūšių rapsai.

Pasak J. Bako, nuo užsitęsusių pavasarinių šalnų šiek tiek nukentėjo jau žydintys žieminiai rapsai.

„Kažkiek rapsų derlius bus menkesnis. Tam turėjo įtakos ne tik pavasarinės šalnos, trukusios apie dešimt dienų, bet ir tai, kad per žieminių rapsų sėją rudenį buvo gana sausa, todėl šie sunkiai sudygo, ypač molingose žemėse“, – sako J. Bakas.

Vėliau vykusiame Lietuvos agronomų sąjungos valdybos posėdyje Šakių skyriaus pirmininkas M. Bastys pasidžiaugė kolegų apsilankymu rajone, kalbėjo apie agronomų svarbą, pripažino, kad turime į ką lygiuotis – būtent į Lukšių ŽŪB.

Lietuvos agronomų sąjungos pirmininkas dr. Edvardas Makelis brėžė organizacijos veiklos planus šiems metams: diskutuota, kaip paminėti Agronomo dieną, siūlė dar šiais metais apsilankyti ir pasisemti patirties ūkiuose, kurie taiko bearimę žemdirbystę, bei pasikvietus NMA atstovus padiskutuoti žemdirbiams aktualiais ypač ekoschemų klausimais.

Įžvalgomis pasidalino ir Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Bandymų stoties direktorius prof. habil. dr. Rimantas Velička, sakydamas, kad Šakių rajonas yra kaip ūkininkavimo pavyzdys, kur plačiai diegiami tiksliojo ūkininkavimo principai, o Lukšių ŽŪB – Lietuvos ūkio ateities etalonas, kadangi yra mišrus augalininkystės ir gyvulininkystės ūkis.

„Jeigu mes grįšime prie mišraus ūkininkavimo, kur gyvulininkystė bus vedančioji šaka, tai ir bus tvaraus ūkininkavimo sprendimas. Kad ir po mūsų vaikai ir anūkai turėtų derlingą dirvožemį ir turėtų kur ūkininkauti. Stebėjausi šiandien klausydamasis, kad bendrovėje tūkstantis karvių ir jokio verkimo dėl pieno kainų. Susitvarko žmonės, – kalbėjo profesorius R. Velička. –Šiandien lankydamasis jūsų krašte mačiau ypatingą čia gyvenančių ir dirbančių žmonių nusiteikimą ir meilę savo kraštui, žemdirbiškai profesijai. Ir mūsų akademijos rūpestis yra, kad studentas išeitų ne vien kaip specialistas, išeitų kaip asmenybė.“

VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto dekanė doc. dr. Aida Adamavičienė pasidžiaugė, kad šiuo metu daugiau nei 50 agronomijos fakulteto studentų atlieka profesinės veiklos praktikas, džiaugėsi bendradarbiavimu su Lukšių ŽŪB.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.