Kai gyvūnas tampa žaisliuku...

suniukaiBenamiai, valkataujantys gyvūnai – sena ir skaudi problema. Tikriausiai tie, kuriems teko matyti alkaną, sušalusį ir išsigandusį benamį gyvūnėlį, atsidūrė dviprasmiškoje padėtyje. Padėti norisi, sąžinė neleidžia tiesiog nusisukti ir nueiti, tačiau parsivesti namo taip pat negalima...

Nuotr. Benamiai, valkataujantys šuniukai – sena ir skaudi problema.

Dažnai atsikrato

Gatvėje gyvūnėliai atsiduria labai įvairiai - šunys - pabėga nusiviję katę, naminės katės - iškrenta pro pravirą langą ir pasiklysta atsidūrusios svetimoj aplinkoj. Kartais gyvūnų tiesiog atsikrato neatsakingi žmonės.

Rima Teletnikovienė gyvenanti prie pat pagrindinio kelio (Pilviškiai - Šakiai), pasakoja, kad dažnai tenka susidurti su žmonių ten išmestais ir paliktais bejėgiais gyvūnais. Moteris su gailesčiu pasakoja, kad daugelis tų gyvūnėlių ilgai neišgyvena, nes nesugeba susirasti maisto, o žiemą tiesiog sušąla. Ji pasipiktinusi tokiu neatsakingu ir žiauriu žmonių elgesiu ir sako, jei pamatytų kas tai daro, tikrai imtųsi veiksmų, kad tas beširdis sulauktų bausmės.
 
R. Teletnikovienė mano, kad bene dažniausia tokio žmonių elgesio priežastis – atsibodęs, pasenęs augintinis, retai - sunkios gyvenimo sąlygos „Jei jau gyvūną myli, tai tikrai joks sunkmetis neprivers jo atsikratyti“,- priduria ji. Be to, moteris sako girdėjusi kai kuriuos žmones kalbant, jog šuniuką paima tik tam, kad vaikas turėtų su kuo žaisti, o kai atsibos – išmes jį. Tokie žodžiai ne tik sugraudina, bet ir supykdo bent kiek gailesčio ir žmogiškumo turintį asmenį.

Užmigdyti pigiau

Dar vienas gyvūnėliųo atsikratymo būdas – užmigdymas. „Žinoma, jis pateisinamas tik ligos, senatvės ar nelaimės atveju, kai gyvūnėlis kankinasi“,- sako Šakių veterinarijos vaistinėje dirbantis Kęstutis Domeika. Jis mano, kad tai nors ir dažniausiai neskausminga procedūra, bet labai žiauri ir pats to daryti negalėtų, širdis neleistų.

Tiesa, tai yra  gana brangu. Kaina priklauso ne tik nuo veterinarijos klinikos, bet ir nuo gyvūno dydžio. Nes nuo jo priklauso ir suleidžiamų nuodų kiekis.

Dažniausiai pats šeimininkas pajaučia, kada ateina laikas jo augintiniui pasitraukti iš gyvenimo. Užmigdymas dažnai tampa sterilizavimo alternatyva. Daugelyje klinikų užmigdyti gyvūną yra daug pigiau nei jį kastruoti.

Dažnai taip siūloma pasielgti su valkataujančiais gyvūnais, kadangi benamiai keturkojai, ypač šunys, pridaro nemažai bėdų: pjauna naminius gyvulius, sužeidžia vaikus, braunasi į parduotuves. Ką jau kalbėti apie ligas, kuriomis serga valkataujantis keturkojis.

Bausmės nedidelės

Nenorėdami mokėti pinigų, šeimininkai patys prisigalvoja daug būdų, kaip atsikratyti augintinio. Nors už žiaurų elgesį su gyvūnais Baudžiamajame kodekse numatyti viešieji darbai, baudos, areštas ir net laisvės atėmimas iki vienerių metų, tačiau sunkiai pavyktų rasti asmenį, kalintį dėl to.

Žmogus, kuris žiauriai elgiasi su savo šunimi, gali gauti baudą, o gyvūnas būtų konfiskuotas ir patektų į vadinamuosius gyvūnų globos namus. Tačiau ir tada augintinis turi mažai vilties likti gyvas. Jei greitu laiku (per 3-10dienų) neatsiranda globėjas, jis paprasčiausiai užmigdomas.

Kristina Lenkaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.