Nauji reikalavimai bedarbio statusui

darbo_birzaNuo liepos 1 d. įsigaliojus Užimtumo rėmimo įstatymo pakeitimams, pakoreguotas Darbo rinkos stebėsenos sąlygų ir tvarkos aprašas ir kiti poįstatyminiai teisės aktai.

Darbo birža praneša, kad bus labiau kontroliuojama, kaip suteikiamas bedarbio statusas, nedirbančiam asmeniui nesilaikant nustatytų pareigų bus taikomos sankcijos. Tokie pakoregavimai atlikti atsiradus daugiau asmenų, kurie biržose registruojasi, norėdami išvengti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų.

Pakoreguotame apraše numatytos bedarbių prievolės ir sankcijos jų nevykdantiems, atsisakyta bedarbio statuso sustabdymo trims mėnesiams, o jei bedarbis nevykdo pareigų, jo registracija darbo biržoje nutraukiama.

Esant tam tikriems pažeidimams, pakartotinė registracija galima ne anksčiau kaip po 6 mėnesių.
 
Taip pat bedarbio statuso netenka tie asmenys, kurie atsisako darbo biržos siūlomo sveikatos patikrinimo ar nutraukia dalyvavimą aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse.

Lietuvos darbo biržos siūlymu patikslinta sąvoka "nedirbantis asmuo" ir identifikuota nauja darbo ieškančių asmenų grupė. Tai asmenys, kurie dalyvauja psichologinės socialinės reabilitacijos priemonėse, aktyvinimo ir socializacijos projektuose ar programose, kurias vykdo nevyriausybinės organizacijos.

Šiai grupei priskirtiems asmenims pagal įstatymą negalima suteikti bedarbio statuso, o dažnai ir jie patys neketina naudotis darbo biržos paslaugomis.

Siekiant užkirsti kelią nelegalių ir veiklos atžvilgiu abejotinų projektų ir programų plėtotei, apraše akcentuojama, kad nevyriausybinės organizacijos turės pasirašyti bendradarbiavimo sutartis su teritorinėmis darbo biržomis. Nustatyta nemažai atvejų, kai į darbo biržas dažnai kreipiasi asmenys, kurie nėra darbingi, turi sveikatos problemų arba įsipareigojimų šeimai, galinčių riboti jų galimybes dirbti darbą, atitinkantį profesinį pasirengimą.

Nauji minėto aprašo pakeitimai padaryti atsižvelgiant į tai, kad dėl valstybės mokamo privalomojo sveikatos draudimo ir kitų socialinių garantijų asmenims, įregistruotiems teritorinėse darbo biržose, padaugėjo įregistruotų nemotyvuotų ir nesiekiančių legalaus įdarbinimo asmenų.

ELTA ir „Draugo“ inf.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.