Tvarkyti žemės reikalus šalies gyventojams bus paprasčiau

starkeviciusLietuvos kaimo gyvenamosiose vietovėse dar negrąžinta 81,7 tūkst. ha žemės, miestuose - 13,6 tūkst. ha žemės. Nuosavybės teisėms atkurti reikia apie 30 mln. litų.

Nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojus naujiems Žemės įstatymo pakeitimams, valstybinę žeme visoje šalyje - kaimo gyvenamosiose vietovėse ir miestuose tvarko Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos. Žemės tvarkymo ir administravimo funkcijos šiai valstybės institucijai atiteko panaikinus apskričių viršininkų administracijas.

Nuotr. "Pertvarkymo tikslas - sumažinti biurokratizmą, būti arčiau žmogaus, sutrumpinti žemės reikalų sprendimo terminus",- pertvarkymų esmę apibrėžė žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Iki šiol visus su žeme susijusius sprendimus priimdavo apskričių viršininkai.
 
Pasak ministro K. Starkevičiaus, dažnai tai būdavo tik formalumas, nes iš esmės dokumentai būdavo rengiami žemėtvarkos skyriuose. Dabar visa atsakomybė, įgaliojimai ir sprendimo teisė atitenka žemutinei grandžiai - rajonų žemėtvarkininkams. Būtent jie priims sprendimus dėl žemės privatizavimo ar įteisinimo naudotis. "Vežti dokumentų į apskričių centrus, o juo labiau į Vilnių, žmonėms nebereikės", - apskričių reformos naudą žmogui pabrėžia ministras.

Administravimo pokyčių teigiamus aspektus akcentuoja ir NŽT direktorius Kazys Maksvytis.

"Apskrities viršininkas pagal galiojusius terminus turėjo teisę po dokumentų pateikimo dar mėnesį juos nagrinėti. Dabar nebereikia iš žemėtvarkos skyrių vežti bylų į apskrities centrą, sumažėja ir išlaidos", - tvirtino jis.

Taip pertvarkius žemės administravimo sistemą 2011 m. tikimasi sutaupyti 17 mln. litų. Žemės ūkio ministras K. Starkevičius akcentuoja, kad optimizuojant veiklą paslaugų kokybė neturi nukentėti.

Pertvarkytai sistemai teks susidoroti su nemažais iššūkiais. Iki liepos 1 d. apskrityse yra susikaupę daugiau kaip 14,6 tūkst. vien tik privačios žemės sklypų kadastrinių (geodezinių) matavimų bylų, kurias reikia patikrinti bei priimti sprendimus.

Taip pat žemėtvarkos skyriams iš viso pateikta 8,6 tūkst. žemės reformos žemėtvarkos darbų kadastro duomenų bylų, kurias reikia patikrinti bei priimti sprendimus.

Tai bylos dėl žemės grąžinimo, dėl asmeninio ūkio žemės įteisinimo bei dėl valstybinės žemės ūkio paskirties žemės pardavimo. Sutvarkyti šiuos žemės tvarkymo dokumentus - pirmos svarbos uždavinys. NŽT keliama užduotis šį atsilikimą įveikti iki spalio mėnesio.

ELTA ir „Draugo“ inf.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.