baneris leidinys

grybautojaiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šiuo metu grybų mėgėjai trina rankomis galėdami į miškus išvykti pasigrybauti. Apie grybus ir grybavimo paslaptis kalbėjomės su patyrusiais grybautojais broliais Sauliumi ir Raimondu iš Gelgaudiškio. Jie sako, kad šis ruduo bus ypač grybingas.

Nuotr. Iš Gelgaudiškio krašto kilę broliai Saulius ir Raimondas nuo jaunų dienų yra pamėgę grybavimą. Jie prognozuoja, jog šiųmetis ruduo bus ilgas ir derlingas grybais.


Atėjus rudeniui šalies miškai pilni grybų bei grybautojų. Tikriausiai ne vienas grybų mėgėjas pirmąjį šio rudens savaitgalį lankėsi šalies miškuose, kur rinko miško gėrybes – grybus. Vieni tokių grybautojų yra iš Gelgaudiškio krašto kilę broliai Saulius ir Raimondas. Beje, nuo jaunų dienų grybavimą pamėgę broliai dabar šmaikščiai save vadina užkietėjusiais grybautojais. Grybautojais, kurie renka ne bet kokius grybus, o tik grybų karalius – baravykus. Taigi, apie grybavimo paslaptis ir gudrybes šįkart kalbėjomės su save vadinančiais baravykų magnatais Sauliumi ir Raimondu.
 
Prognozuoja grybingus metus

Su broliais besikalbant apie grybus jie teigė, jog prieš keletą metų grybų ir grybautojų būdavę kur kas daugiau nei šiemet. „Prieš kokią dešimtį metų vieną kartą per dieną teko pririnkti apie 160 kg vien tik baravykų“,- gyrėsi Saulius. Žinoma, sėkmingam brolių grybavimui įtakos turi tai, kad jie grybauja nuo penkerių metų. „Aš žinau, kurioje vietoje dygsta grybai. Nueinu ir paimu. 12 litrų kibirą prirenku per valandą laiko. Vietomis baravykų randu iki 60 vienetų“,- kalbėjo Raimondas. Sakoma, Pasaulio kūrėjas grybus sukūręs tam, kad jais pramisti galėtų netinginiai ir vargstantieji. Nuoširdusis Raimondas šią mintį patvirtino teigdamas, kad netinginiai visada gali prisigrybauti ir bent šiek tiek užsidirbti.

Taigi, atėjus tikrajam grybavimo sezonui, užkietėjusių grybautojų teiravomės, koks šis ruduo bus grybautojams? Ar jis bus derlingas grybais? „Šiemet bus grybingi metai. Apie tai galima spręsti iš to, kad šiemet šermukšnių medžiai pilni uogų. Aukštai sukrauti skruzdėlynai, vadinasi, bus šlapi, bet grybingi metai“,- sakė grybų mėgėjas Saulius. Kalbėdamas apie derlingumo prognozes Rolandas pridūrė: „Praėjusi žiema buvo itin snieginga. Pasitvirtino, jeigu žiemą būna labai daug sniego, tai vasarą - labai daug grybų“. Beje, šiemet, jo teigimu, pasigrybauti buvo galima jau iškart po Joninių.

Kaip žinia, grybų dygimui, jų sveikumui didelę reikšmę turi mėnulio fazės. Profesionalių grybautojų teiravomės, kokią, jų pastebėjimu, įtaką grybų dygimui turi mėnulio fazės. „Jeigu mėnulio fazės keičiasi, pristoja dygę grybai. Esant pilnačiai grybai nedygsta. Jaunatis ir delčia geriausias metas grybų dygimui“,- sakė Saulius. Anot jo, sveikiausi, grybai dygsta esant delčiai. Apskritai patys geriausi grybai yra rudenį, vasarą jie dažniausiai būna sukirmiję.

Kai susitikome su grybautojais, jie jau buvo prigrybavę apie 15 kg baravykų. Pasak Sauliaus, šiuo metu kol kas vis dar mažas grybų dygimas. “Fazė pasikeis, pranašauja lietų, tai pasipils grybai. Kas grybauja – prisigrybaus. Nuo bado atsigys žmonės“,- prognozavo Saulius.

Baravykų magnatai

Saulius ir Raimondas renka tik baravykus. „Mes kitokių grybų nepripažįstame. Mes – baravykų magnatai. Tokia dovana, kurios niekas neatims, duota iš Dievo. Baravykas - grybų pulkaunykas. Raudonviršis greitai juoduoja, voveraitės - ne itin skanios, o baravykus gali džiovinti, viską iš jų gali daryti. Baravykas geriausias - grybas“,- įtikinėjo Saulius. Broliai pripažino, jog baravykus renka pardavimui. Nors anksčiau ir jie patys supirkinėdavo šias miško gėrybes. „Dabar niekas negrybauja, žmonės emigravę į užsienį. Grybautojų nelikę. Pats grybautojų bumas buvo prieš kokius septynerius metus, kai dar nebuvo iškirsti miškai. Galima teigti, grybų supirkimo verslas Šakiuose - žlugęs“,- savo mintimis dalijosi Saulius. Anot jo, šiemet grybų supirkėjai labai mažai mokas už grybus. Pavyzdžiui, voveraitės superkamos po keturis litus. Už baravykų kilogramą mokama po 8 – 9 litus. Saulius mano, kad šiemet iš grybų norintys užsidirbti pinigėlį, klestės tik tuo atveju, jeigu grybus parduos žmonėms.

Mokslininkai ištyrė, kad valgomieji grybai mažai kaloringi, nes jų sudėtyje yra labai mažai riebalų, bet gausu baltymų, mineralinių medžiagų ir polisacharidų. Mokslininkų parengtuose tekstuose apie grybų naudą žmogaus sveikatai minima, kad valgomieji grybai stiprina žmogaus imuninę sistemą. Rytų kraštų gyventojai senovėje grybus valgė kaip vaistus, prailginančius žmonių gyvenimą.

Comments are now closed for this entry

85

Reklama


traders-group

Esam Zanavykai


lietuva mes

esam zanavykai

Orai Šakiuose

Jei pageidaujate išsamesnės orų prognozės, paspauskite ant paveikslėlio.

Mūsų draugai

 

srtfondas

gustainiskiu namai

 

   
musu_laikas
 
 

 


Paskutinės naujienos


UAB "Daugtaškis" 2008-2016 Visos teisės saugomos