Rajono kepėjai duonos gaminių dar nebrangina

kepyklaGintarė MARTINAITIENĖ

Atėjęs ruduo atnešė ne tik vėsesnius ir rudeniškus orus, bet ir didėjančias maisto produktų kainas. Nors javapjūtė dar nesibaigė, pakilusios grūdų kainos lemia produkcijos brangimą. Nors duona ir konditerijos gaminiai dar gaminami iš senų grūdų, miltus daugelis įmonių perka gerokai brangiau. Visgi rajono kepėjai sako, kad bent kol kas kainų kelti neketina, nors ateityje tai bus neišvengiama.

Nuotr. Rajono kepėjai pripažino, kad miltus perka gerokai brangiau, bet bent jau artimiausiu metu savo gaminių branginti neketina.

Perka brangiau, parduoda už tiek pat

Dėl nepalankių klimato sąlygų kyla grūdų kainos. Kol kas duona bei konditerijos gaminiai kepami iš pernykščio derliaus, todėl šiųmetinė derliaus supirkimo kaina tam negalėtų įtakoti. Tačiau yra kitaip. Jau rugpjūčio pabaigoje kai kurie šalies gamintojai sutartinai pakėlė kainas. Dėl to žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius kreipėsi į Konkurencijos tarnybą prašydamas atlikti tyrimą dėl duonos gamintojų galimo nesąžiningumo. Tuo tarpu rajono kepėjai – UAB „Gulbelė“ ir individuali Birutės Drevininkaitienės įmonės „Rugelis“ savo produkcijos kainų dar nepakėlė, nors ir vieni, ir kiti jau perka gerokai brangesnius miltus.
 
Keitė tiekėjus

„Baisu. Nors miltai yra seno derliaus, juos tenka pirkti net 40 proc. brangiau. Gerokai pabrango ir pieno produktai, grietinėlė. Ji maždaug 20 – 30 proc. brangesnė nei anksčiau“, - kalbėjo „Rugelio“ vadovė Birutė Drevininkaitienė. Ji sakė nesuprantanti tokio kainų augimo, nes tam bent jau kol kas lyg ir nebūtų pagrindo. „Juk dar nenaudojame šiųmečio derliaus miltų, bet tikriausiai lietuviams būdinga pasinaudoti esama situacija. Kainos buvo pakeltos vos išgirdus apie grūdų brangimą“, - teigė pašnekovė. Visgi kol kas individuali įmonė „Rugelis“ produkcijos branginti neplanuoja. Šią problemą įmonė bando spręsti kitaip. B. Drevininkaitienė pripažino, kad teko pakeisti pieno tiekėjus, kurie produkciją parduoda už mažesnę kainą, taip pat teks rinktis ir nelietuviškus miltus, kurie, pasak specialistės, yra gerokai pigesni, nors kokybe nenusileidžia iki šiol naudotiems. „Kol kas kainų tikrai nekelsime., sukamės kaip išmanome, bet ateityje tai tikrai neišvengiama“, - kalbėjo B. Drevininkaitienė.

Turi atsargų

Bent jau rugsėjo mėnesį produkcijos branginti neketina ir UAB „Gulbelė“. Bendrovės vadovas Arūnas Tarnauskas kalbėjo, kad jo vadovaujamai įmonei miltus taip pat tenka pirkti gerokai brangiau, nors turi ir atsargų. „Nemanau, kad rugsėjį teks branginti duonos gaminius, bet ateityje tai neišvengiama. Rinka diktuoja sąlygas“, - kalbėjo A. Tarnauskas. Kol kas bus žiūrima į pardavimų kiekį, sunaudojamas sąnaudas. Jis neatmetė ir tokios galimybės, kad galbūt bus mažiau akcijinių prekių. „Jeigu pirkėjas pirktų tik akcijines prekes, o kitų ne, tai antkainiai nepadengtų kaštų ir veikla būtų nuostolinga. Tad žiūrėsime, kaip bus, ir taikysimės“, - teigė UAB „Gulbelė“ vadovas.

Pabrango ir turguose

Didžiuosiuose Lietuvos miestuose jau ir turguose jaučiamas duonos bei konditerinių gaminių pabrangimas. Sostinėje duonos kilogramą parduoda maždaug 30 centų, pyrago - beveik 50 centų brangiau. Lyginant praėjusių ir šių metų miežių ir kviečių kainas Zanavykų turguje, jų šuolis taip pat akivaizdus. Pernai rugsėjo mėnesį už 50 kg kviečių ar miežių buvo prašoma maždaug po 16 Lt, dabar už 50 kg kviečių ir miežių prašoma po 30 Lt. Kitų produktų kainos bent jau kol kas nepakito.

Brangs pienas

Pieno perdirbėjai Lietuvos vartotojus įspėja nusiteikti didesnėms gaminių kainoms - jie teigia, kad pagal dabartines pieno supirkimo kainas pagamintos produkcijos pardavinėti Lietuvoje neapsimoka. Prognozuojama, kad jau šį mėnesį už kai kuriuos pieno produktus gali tekti mokėti net 20 proc. brangiau. Teigiama, jog tarp pienininkų rudenį kils karas dėl žaliavos - grumtis teks dėl išankstinių įsipareigojimų prekybininkams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.