Skatino bendruomenių projektinę veiklą

bendruomenesRugsėjo 22 dieną bendruomenių centrų atstovai rinkosi į susitikimą su Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininke Guoda Burokiene, kuri pateikė daug naudingų patarimų kaimo bendruomenių projektinės veiklos skatinimo tema. Renginyje dalyvavo ir specialistė kaimo plėtrai Virginija Žliobienė, ji konsultavo kaimo bendruomenės organizacijos ūkinės veiklos apskaitos tvarkymo klausimais.

Nuotr. Bendruomenių centrų atstovai susitiko aptarti projektinę veiklą ir pasikonsultuoti ūkinės veiklos apskaitos tvarkymo klausimais.

Susitikime buvo akcentuoti bendruomeniečių veiklos principai: kolektyviškas  problemų sprendimas, poreikių bei problemų nustatymas pačių bendruomeniečių jėgomis,  žmonių išradingas darbas ir pastangos kelti savo išradingumą ir bendruomenės išteklių papildymas išoriniais ištekliais. Kaip teigė G.Burokienė, bendruomenės interesai svarbesni už atskirų individų interesus, nes planavimas ir sprendimų priėmimas yra bendruomenės atsakomybė, kuri turi būti nukreipta ne iš viršaus, o iš apačios į viršų.
 
Pasak Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkės, pagrindas yra žmonių dalyvavimas bendruomenės veikloje, nes jie geriausiai žino vietos galimybes, poreikius ir problemas. Be to jie turi gebėjimus, žinias, patirtį ir įgūdžius, siekiant bendro tikslo – vizijos, kuri nusako pagrindinę bendruomenių egzistavimo priežastį - misiją.

Abi konsultantės akcentavo planavimo, pasiskirstymo pareigomis, bendruomenės atstovų atsakomybės  svarbą projektinėje veikloje, nes projekto sėkmė labiausiai priklauso nuo planavimo (60%). Pats projekto įgyvendimas sudaro 30% ir tik 10% sėkmingas jo užbaigimas. Jos taip pat pabrėžė socialinių paslaugų poreikį bendruomenėje. Žmonės sensta, didėja nedarbas - daugėja socialiai pažeidžiamų gyventojų grupė. Kaime egzistuoja skurdo ir socialinės atskirties problema, todėl labai svarbu užtikrinti socialinių paslaugų tikslingumą ir kokybiškumą. Lektorės supažindino su Škotijos, Čekijos, Italijos, Suomijos ir Airijos jaunimo projektų pavyzdžiais.

Daug klausimų buvo pateikta V. Žliobienei bendruomeninės organizacijos finansinės apskaitos klausimais, daug kalbėta apie viešųjų pirkimų organizavimo tvarką. Specialistė kaimo plėtros projektams rengti nurodė dokumentus, reglamentuojančius viešuosius pirkimus, akcentavo viešųjų pirkimų etapus bei jų dokumentavimą, aptarė kitų rajonų bendruomenių centrų projektų pavyzdžius, kuriuos galėtų pritaikyti ir mūsų bendruomenės.  

Viešnios ragino bendruomenes kuo skubiau teikti prašymus ir tapti Lietuvos kaimo tinklo narėmis, kad 2011 metais jos galėtų dalyvauti projektų konkurse pagal atskiras kryptis.

Po susitikimo su bendruomenių centrų atstovais G.Burokienė ir V.Žliobienė dalyvavo Šakių bendruomenių centrų asociacijos  tarybos posėdyje, kuriame buvo aptarta Lietuvos kaimo tinklo veikla ir asociacijos bei rajono bendruomenių dalyvavimas joje, deleguojant savo atstovą į Lietuvos kaimo tinklo tarybą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.