Dėvėtus drabužius renkasi ir vargšai, ir pasiturintys

devetiGiedrė PLEČKAITYTĖ

Turint gerą skonį, dėvėtų drabužių parduotuvėse nebrangiai bei stilingai apsirengti visada įmanoma. Kaip žinia, į „skudurynus“ įsigyti rūbų užklysta tiek vargingai gyvenantys, tiek ir pasiturintys. Panašu, jog šį sunkmetį mūsų krašte vadinamųjų „skudurynų“ prekeiviai jau įveikė.

Nuotr. Nors krizės pasekmes pajuto ir dėvėtų drabužių prekeiviai, bet šių rūbų paklausa labai didelė.

Mažame Šakių mieste apstu įvairių prekyviečių, parduotuvių, kuriuose pardavinėjamos aprangos prekės. Deja, vienos jų, naujais rūbais prekiaujančios parduotuvės, rodos, dar visai neseniai pradėjo veikti, bet , žiūrėk, jau ir užsidaro. Tačiau Šakiuose veikiantys vadinamieji „skudurynai“, panašu, kad išgyvens dar ne vieną sunkmetį.
 
Sunkmetis išgyventas

Tikim, nesuklysim pasakę, jog Šakiuose ilgiausiai veikianti dėvėtų drabužių prekyvietė įsikūrusi nuo seno žinomame universalinės parduotuvės trečiame aukšte. Apie dėvėtų drabužių paklausą, pasiūlą kalbėjomės su čia dirbančiomis moterimis.

Pardavėjos, paklaustos, kokia šiuo metu vyrauja dėvėtų drabužių paklausa, atsakė: „Didelė. Kitaip negali pasakyti“. Žinoma, čia kaip ir kitur, pardavėjų teigimu, prekyba banguoja. Paprastai pirkėjų antplūdis jaučiamas mėnesio gale, kai išmokamos algos, pašalpos. Be abejo, sezoniškumas irgi turi įtakos pirkėjų aktyvumui. „Jeigu būna gražūs vasariniai rūbai, tai juos ir žiemą gerai perka. Gauname gražių suknelių ir palaidinių, kurias šaltuoju metų laiku perka puikai“,- pridūrė viena iš kalbėjusių pardavėjų.

Per Lietuvą slenkantis sunkmečio šleifas, žinoma, labiausiai palietė vidutiniškai bei sunkiai gyvenančių žmonių sluoksnį. Tad nenuostabu, jog jo metu mažesnis perkamumas jautėsi turguose bei dėvėtų drabužių parduotuvėse. Kaip teigė dėvėtų drabužių pardavėja, sunkmetis ypač jautėsi pernai metais. „Galvojom, negalėsim nei už vietas susimokėti. Šiemet padėtis pagerėjo. Žmonės daugiau perka“,- sakė pardavėjos.

Perka pagal kišenę

Tikriausiai, Šakiuose „skudurynai“ yra vienintelė vieta, kur galima rasti įvairių garsių firmų ar dizainerių vardu pažymėtų rūbų. Pardavėjos vieną po kito beria žinomas firmas, vardus: „Nike“, „Adidas“, „Louis Vuitton“, „Mango“. Iš Airijos, Anglijos, Škotijos atvežamos prekės būna įvairios kokybės, tačiau blogesni drabužiai, pardavėjų tikinimu, pirkėjams nepateikiami.

Pasak prekiautojų, apsipirkti dėvėtų drabužių ateina gydytojai, mokytojai, valdininkai ir iš pažiūros vargingiau gyvenantys žmonės. „Pas mus pigiau nei Vilniuje, Klaipėdoje ar Kaune. Todėl žmonės iš šių miestų atvyksta ir apsiperka pas mus. Dažniausiai jie perka labai daug. Pavyzdžiui, viena šeima iš Jurbarko, atvykusi apipirkti vaikiškų rūbelių, už viską sumokėjo net 300 litų, bet tokių pirkėjų pasitaiko retai“,- pasakojo pardavėja.

Minėtoje dėvėtų rūbų prekyvietėje dažnai apsiperkanti Eglė teigė, jog stilingai ir, žinoma, nebrangiai čia tikrai įmanoma apsirengti. „Jeigu žmogus moka atsirinkti, kas jam tinka, tai – šaunu. Čia yra firminių drabužių. Netgi visai naujų su etiketėmis. Sakau, kitas naujais rūbais nemoka pasipuošti, o kitas dėvėtais apsirengia taip, kad net pavydu. Manau, jog geriausia nusipirkti keletą naujų ir keletą dėvėtų drabužių, taip bus pigiau“,- kalbėjo Eglė.    

Dėvėtų rūbų pardavėjos tikino, kad čia apsilankę pirkėjai apsiperka tik pagal savo kišenę. „Kiek žmogus sau skiria pinigų? Ateina su 20 litų kišenėje, tai nusiperka ir už tokią sumą. Jaunos merginos už kokybišką, geresnį rūbą sumoka ir iki 100 litų“,- sakė pardavėja. „Skuduryne“ kainos svyruoja nuo pusės iki kelių šimtų litų. Rūbo kainą pardavėjos pirkėjams nustato pagal jo kokybę bei madingumą.

Tačiau ilgapirščių ir čia pasitaiko labai daug. „Gana dažnai pagaunam vagišius. Jeigu vagia, tai dažniausiai naujas, geras ir vertingas prekes“,- sakė pardavėja.

Pagalba mažylių tėveliams

Mažylius auginančios mamos ypač džiaugiasi šiomis parduotuvėmis. Kaip žinia, Lietuvoje nauji vaikiški drabužėliai labai brangūs. „Vaikai greitai auga. Džiaugiuosi, jog yra galimybė nupirkti kokybiškų ir nebrangių vaikiškų drabužių dėvėtų rūbų parduotuvėse. Turguje ar parduotuvėje vaikiški drabužiai man yra per brangūs. Manau, ne kiekvieno lietuvio kišenei kasdien vaiką rengti tik naujais rūbais“,- kalbėjo dvejų mažamečių vaikų mama Vilma. Pasak su mumis bendravusios pardavėjos, be jokios abejonės vaikiški darbužiai yra labai paklausūs. „Bodžiukai“ kainuoja nuo vieno iki kelių litų. Jie labai gražūs ir nepalyginsi su esančių parduotuvėje kokybe“,- pridūrė pardavėja.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.