Gėlių auginimas – pomėgis nuo vaikystės

zvirblisSenjoras Juozas Žvirblis, kaime gimęs, kaime augęs, nuo vaikystės myli gėles. Galbūt šį pomėgį jis paveldėjo iš mamos, kuri daug gėlių darželyje augindavo. Tai gana neįprastas pomėgis vyrui, nes dažniausiai gėles sodina ir puoselėja moterys. Prie daugiabučio jis augina tokias gražias gėles, kurių atžalų ir sėklų moterys pasiprašyti užsuka. Buvo ir tokių atvejų, kad ryte rasdavo suniokotus gėlynus, nurautas ir išmėtytas gėles. Juozas galvoja, kad tai paprasčiausias pavydas, tik kuo kaltos gėlės, jei žmonės turi problemų.

Nuotr. Gėlių auginimas – neįprastas pomėgis vyrui, nes dažniausiai gėles sodina ir puoselėja moterys.


Net 30 metų Juozas dirbo statybose brigadininku ir visada rodė pavyzdį kitiems. Jis labai gerai prisimena ant sienos kabėjusį plakatą su užrašu: „Tu už švarą nekovoki – imki šluotą ir pašluoki!“. Pasak Juozo, žmonės tada buvo sąmoningesni, nežinia, ar tai plakatų įtaka -  galbūt kitoks laikmetis, kitoks auklėjimas buvo. Jau daug metų jis yra daugiabučio namo komendantas ir pastebėjo, kad dabar ne visi noriai tvarkosi, tarytum laukia, kad ateis kažkas ir sutvarkys. Jaunimą Juozas pagyrė. „Jau nemėto šiukšlių patys ir kitus sudrausmina, o mažiukai atbėgę glosto gėles, neskina, nedrasko“, - džiaugėsi jis. Daugiabutyje gyvena keletas sunkiai vaikštančių moterų – Juozas pradžiugina jas padovanodamas gėlių iš savo gėlyno. „Atrodo, tai smulkmena, tačiau kaip smagu, kai gali suteikti kitam džiaugsmo“, - atviravo jis.
 
Juozas prasitarė, kad jaunystėje pats kūrė eilėraštukus, rašė trumpus straipsniukus, piešė jumoristinius piešinius ir juos publikavo „Draugo“ laikraštyje, o dabar vis mažiau laiko lieka spaudai paskaityti ar televizorių pažiūrėti. Jis rodė senas, jau pageltusias iškarpas iš laikraščių ir džiaugėsi – smagu prisiminti praeities akimirkas.

Paklaustas apie savanorystę, tvarkant ir puošiant aplinką, prižiūrint laiptines, Juozas  nesureikšmina savo darbo, jam tai atrodo visai natūralu. „Namo pareiti turi būti smagu“, - sakė jis. Dar yra tokių žmonių, kurie nesijaučia savanoriais tvarkydami namo aplinką ir plaudami laiptines, žiemos metu valydami sniegą nuo šaligatvio.  „Žmogaus tvarkingumas – artimųjų pavyzdys“, - galvoja Juozas. – „Jei šeimos nariai eina ir tvarko, tai ir vaikai išmoksta nešiukšlinti.“ Jo manymu didelę įtaką jaunimui daro draugai. Ne veltui sakoma, pasakyk, kas tavo draugas, pasakysiu, kas esi tu.

Juozas mano, kad kuo žmogus turi daugiau veiklos, kuo daugiau gali pasitarnauti kitiems, tuo jis yra laimingesnis. Išėjus į pensiją, nereikėtų užsidaryti tarp keturių sienų ar visą dieną žiūrėti televizijos serialus, galvojant, kad gyvenimas nuobodus ir jau nugyventas. Gyvenimą mes susikuriame patys ir turime išmokti džiaugtis kiekviena diena.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.