Mūsų kraštuose vis labiau mėgiami ir auginami moliūgai. Šiemet jų derlius daržuose tikrai įspūdingas užderėjo. Išaugo tokių didelių storulių, kad drūtas vyras nuo žemės pakelti negali. Teresė Martišienė iš Sintautų tokio moliūgo gražuolio nuotrauką atsiuntė mums į redakciją, kad visi skaitytojai galėtų pasidžiaugti.
Nuotr. Teresė Martišienė iš Sintautų užaugino didžiulį 53,5 kilogramo sveriantį moliūgą.
Pasak jos, tokį didžiulį, 53,5 kilogramo sveriantį moliūgą, kurio apimtis net 2 metrai ir 7 centimetrai, jai pavyko užauginti pirmą kartą. „Matyt, vieta patiko“, - pasakoja Teresė. – „Pasodinau patvoryje tarp eglaičių – tai visą tvorą užrietė.“ Iš tiesų, moliūgų nauda trejopa - jie valgomi, dekoratyvūs, o po vešlia lapija galima paslėpti komposto krūvą arba netvarkingą sodo kampelį.
Nuotr. Teresė Martišienė iš Sintautų užaugino didžiulį 53,5 kilogramo sveriantį moliūgą.
Pasak jos, tokį didžiulį, 53,5 kilogramo sveriantį moliūgą, kurio apimtis net 2 metrai ir 7 centimetrai, jai pavyko užauginti pirmą kartą. „Matyt, vieta patiko“, - pasakoja Teresė. – „Pasodinau patvoryje tarp eglaičių – tai visą tvorą užrietė.“ Iš tiesų, moliūgų nauda trejopa - jie valgomi, dekoratyvūs, o po vešlia lapija galima paslėpti komposto krūvą arba netvarkingą sodo kampelį.
Moliūgai skanus ir vertingas maistas. Iš jų galima pagaminti daugybę puikių patiekalų. Sintautietė iš moliūgų ruošia įvairias žalias salotas ir troškintas mišraines, o šiemet jų dėjo ir virdama slyvų uogienę. Tikrai gardi išėjo. Garsūs kulinarai rekomenduoja iš šios daržovės minkštimo ruošti tyrę, kuri tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų. Tam reikia moliūgų minkštimą supjaustyti kubeliais ir virti uždengus dangčiu ant silpnos ugnies nedideliame kiekyje vandens, kol jis visiškai išgaruos. Po to tyrę sutrinkite, įberkite žiupsnelį cukraus ir druskos. Tokia tyrė — garnyrų ir savarankiškų patiekalų pagrindas. Tokią, tyrę galima dėti į manų, ryžių ar avižų košę, ji tinka ir prie bulvių. Skoniui pagerinti galima įdėti keptų svogūnų, smulkiai supjaustytų salierų, petražolių, česnako, pomidorų padažo arba muskato riešutą. Pasak Teresės, jos draugė kepa moliūgą elektrinėje orkaitėje. Sako, labai skanus patiekalas. Išskobia moliūgo vidų, prideda į jį bulvių, morkų, maltos mėsytės, prieskonių ir kepa. Teresė irgi labai norėtų pamėginti, tik sako, kad orkaitės tokios geros neturi.
Kaip teigia medikai, moliūgai – tai vertingas dietinis ir gydomasis produktas, kuriame gausu askorbino rūgšies ir karotino. Pagal geležies kiekį jie tarp daržovių — čempionai. Moliūguose yra B, C, E, D, PP vitaminų grupės, taip pat reto vitamino T, kuris pagreitina apykaitos procesus organizme. Moliūgų ląsteliena nepluoštinė, gerai suverda ir lengvai organizmo pasisavinama. Todėl patiekalai iš šios daržovės rekomenduojami gydomajai ir profilaktinei mitybai. Moliūgų sudėtyje yra nemažai vario, geležies, fosforo druskų, skatinančių kraujo gamybą, todėl patiekalai iš moliūgų rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, ateroskleroze. Ši daržovė taip pat naudinga susirgus kepenų, inkstų ligomis, reguliuoja virškinimą, padeda išvengti širdies kraujagyslių ligų ir hipertonijos. Moliūguose taip pat yra daug pektino, kuris šalina cholesteriną.
Tad auginkite visi ir valgykite į sveikatą, nes moliūgai – ir maistas, ir vaistas. O Teresė ateinančiais metais žada daugiau moliūgų pasėti – gal pavyks šių metų rekordą pagerinti ir dar didesnį milžiną užauginti.
„Draugo“ inf.