Apmokestino sniegą. Kada mokėsime už orą?

sniega_kasaGintarė MARTINAITIENĖ

Šiuo metu sniegas kelia daugiausiai problemų. Neaišku, ar naudodamasi jo gausumu, ar vedama dar kitų kėslų, Valstybinė mokesčių inspekcija nusprendė rinkti mokesčius iš tų, kurie savanoriškai kasa sniegą kiemuose, padeda nuvalyti kelius, takus. Tad kyla klausimas, ar laikas apmokestinti tokius dalykus, kai yra tiesiog neišbrendamų ir neišvažiuojamų vietovių? Ar ne geriau būtų džiaugtis, kad apskritai yra norinčiųjų padėti?

Nuotr. Valstybinė mokesčių inspekcija užsimojo rinkti mokesčius netgi iš tų, kurie savanoriškai kiemuose ar gatvėse kasa sniegą.

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, jog gyventojai, norintys teikti sniego valymo paslaugas savivaldybei ar kitiems asmenims, atsižvelgdami į numatomas veiklos vykdymo aplinkybes, turi pasirinkti veiklos formą: sudaryti darbo, civilinę sutartį, arba įregistruoti individualią veiklą pagal pažymą. Jie aiškina, kad sniego valymo paslaugas gyventojas gali teikti sudarydamas darbo sutartį su užsakovu, o tuo atveju jei atliekama veikla yra vykdoma nesudarius darbo sutarties ir atitinka individualios veiklos sąvoką bei turi individualios veiklos požymius (veiklai būdinga savarankiškumas ir tęstinumas), jis turi pranešti mokesčių administratoriui apie pradedamą vykdyti (vykdomą) individualią veiklą. Tuomet, kai gyventojas pageidauja teikti vienkartinio pobūdžio atlygintiną paslaugą, individualios veiklos registruoti jis neprivalo ir gali sudaryti civilinę paslaugų sutartį.
 
„Gyventojas, pavyzdžiui, ūkininkas, ketinantis savarankiškai, t.y. savo turima technika ir savo resursais (kuras, tepalai, kitos reikiamos priemonės), teikti nenuolatinio pobūdžio, t. y. tik esant poreikiui, pavyzdžiui, po didelės pūgos, paslaugas savivaldybei ar kitiems asmenims, už kurias atlyginama pagal atliktą darbą (t.y. nėra nustatytas pastovus užmokestis), gali pasirinkti, ar registruoti šią veiklą, kaip individualią veiklą, ar vykdyti ją pagal sudaromas civilines (paslaugų) sutartis“, – teigiama Valstybinės mokesčių inspekcijos išplatintame pranešime.

Valstybinė mokesčių inspekcija primena, jog pajamos, gautos vykdant individualią veiklą pagal pažymą yra apmokestinamos 5 proc. pajamų mokesčio tarifu, sudarius darbo sutartį – 15 proc. pajamų mokesčio tarifu ir atitinkamai PSD ir VSD įmokomis, pagal paslaugų sutartį – 15 proc. pajamų mokesčio tarifu.

Ar tai teisingas Mokesčių inspekcijos žingsnis, diskutuotinas klausimas. Ar nevertėtų džiaugtis, jog apskritai atsiranda norinčių ir galinčių nustumdyti kelius? Žinoma, inspektoriai pamatė terpę, iš kurios galima pasipelnyti ir nenukasti ar sunkai išvažiuojami keliai ir kiemai jiems nerūpi. Pakalbintas Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis teigė negalintis vertinti Valstybinės mokesčių inspekcijos sprendimų. „Manau ne aš, o Mokesčių inspekcija turėtų komentuoti šiuos klausimus. Galiu pasakyti tiek, kad kai pamatai, kokie dabar keliai, neturėtų kilti jokių klausimų. Juk ne visa technika dabar pajėgi padėti. Su paprastais traktoriukais jau nieko nepadarysi, o galingos technikos paprasčiausiai nėra, o ir ta, kuri yra, nespėja apsidirbti“, - kalbėjo K. Kuncaitis.

Meras Juozas Bertašius pareiškė, kad be išlygų turi būti valomi visi keliai, o seniūnai raginami tuo pasirūpinti. „Seniūnai turėtų susitarti su ūkininkais ir tais, kurių technika yra pajėgi atlikti reikiamus darbus, o savivaldybė tai apmokės. Jei pagalbą teiks įstaigos, atsiskaitysime su jomis. Tad mes faktiškai apmokame už kurą, o paskui seniūnai turi susitarti, kokiais pagrindais dirbs. Juk yra talkos, savitarpio pagalba ar tiesiog susitarimo reikalas. Mokesčių inspekcija čia įtakos neturi“, - kalbėjo rajonas meras.

Gatvėje sniegą kasęs Antanas, išgirdęs, ko teiraujamės, tik kraipė galvą ir šypsojosi. „Nu rimtai nesąmonė. Noriu ir kasu, noriu ir padedu, o ką mokėti turiu? Tai gal kaip toj Čipolino pasakoj apmokestinkime ir orą?“, - neslėpdamas ironijos kalbėjo pašnekovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.