Be sveikos bandos statuso neparduosi galvijų, o ateityje ir pieno

masiulisGiedrė PLEČKAITYTĖ

Vasario 4 dieną rajono žemdirbių susirinkime dalyvavęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų sveikatos ir gerovės skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Marius Masiulis ūkininkams, auginantiems galvijus, išsamiai kalbėjo apie būtinybę turėti oficialų sveikos bandos statusą. Šiuo metu, jei neturi oficialaus sveikos bandos statuso, negali eksportuoti galvijų į užsienį, o greitu laiku negalėsi parduoti ir pieno.

Nuotr. Ūkininkų susirinkime apie sveikos bandos statusą kalbėjo VMVT Gyvūnų sveikatos ir gerovės skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Marius Masiulis.

Rajone nėra sveikų bandų

Iki šiol nė vienas rajono ūkininkas, auginantis galvijus, neturi sveikos bandos statuso. Kaip teigė Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Juozas Žemaitis, šiuo metu sveikos bandos statuso rajone siekia 73 bandos, kuriose auginami daugiau nei aštuoni tūkst. galvijų.
 
Rajono ūkininkų susirinkime dalyvavęs VMVT Gyvūnų sveikatos ir gerovės skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis M. Masiulis kalbėjo, jog galvijų augintojams pagrindinis Europos šalių keliamas reikalavimas – oficialiai sveikos bandos statusas dėl galvijų tuberkuliozės, bruceliozės, leukozės. Šio statuso neturintys ūkininkai negali eksportuoti galvijų.

Reiklauja sveikos bandos statuso

Kaip teigė Šakiuose viešėjęs M. Masiulis, iš Turkijos gautas pagrindinis reikalavimas buvo tas, kad eksportuojami į šią šalį galvijai privalo būti gimę Lietuvoje. „Tai reiškia, kad išvežamas veršelis, telyčia, buliukas privalo būti lietuviškos kilmės. Kitas turkų keliamas reikalavimas yra tai, kad visi gyvuliai būtų gimę po draudimo įsigaliojimo šerti gyvulius gyvūninės kilmės baltymais“,- teigė M. Masiulis. Lietuvoje toks draudimas įsigaliojo nuo 2001 metų, tad visi eksportuojami galvijai turi būti gimę po 2001 metų. Be to, yra reiklaujama, kad visi išvežami galvijai turėtų oficialiai sveikos bandos statusą. „Banda gauna oficialiai sveikos bandos statusą, tada, kai per metus atliekami du tuberkuliozės tyrimai“, - teigė M. Masiulis. Veterinarijos specialistas patikino, kad šiuo metu VMVT yra lanksti ir pasiryžusi padėti ūkininkui, tad sveikos bandos statusą, atlikus reikiamus tyrimus, galima gauti ir per septynis mėnesius. Žinoma, įgijus sveikos bandos statusą, jo išlaikymui, pasak M. Masiulio, reikės atlikti vieną tuberkuliozės tyrimą ir tris bruzeliozės tyrimus iš pieno arba du bruzeliozės tyrimus iš kraujo.

Reikia laikytis keliamų reiklavimų

Kaip teigė M. Masiulis, nuo šių metų, reaguodami į Europos šalių, trečiųjų šalių pastabas, VMVT sugriežtino veterinarinę kontrolę. „Jeigu parašyta, kad oficialiai turi būti sveika banda, tai vadinasi, ji turi būti. - kalbėjo M. Masiulis, - Mūsų tikslas užtikrinti, kad būtų įvykdyti tų šalių reikalavimai“. Kaip teigė specialistas, neįvykdę kitų šalių reikalavimų mes užsidarysime savyje.

Šalyje sveikų bandų statuso įsigyjimo procesas įsisukęs ir šioje programoje turėtų dalyvauti daugiau nei 45 tūkst. bandų. Pernai šis statusas buvo suteiktas daugiau nei 7 tūkst. bandų.

Žinoma, sveikos bandos statusas nemažų keblumų kelia tūlam galvijų augintojui. VMVT atstovas M. Masiulis kalbėjo, jog tarnyba buvo apkaltinta susitarimu su perdirbėjais, mėsos supirkėjais. „Aš galėčiau paneigti, nes tai ne mūsų išgalvotas reikalavimas. Gyvename Europos Sąjungos erdvėje ir turime vykdyti europinius teisės aktus. Mūsų tikslas kaip galima greičiau paimti kuo daugiau bandų, atlikti tyrimus. Kadangi šiuo metu mes apmokame už tuberkuliną, už mėgintuvėlį, augintojui kainuoja tik veterinarijos gydytojo paslauga“, - teigė M. Masiulis.

Reikalinga ir pienininkams

Pabaigoje M. Masiulis, kalbėdamas apie būtinumą turėti sveikos bandos statusą, priminė, kad jis bus reikalingas ir pieno gamintojams. Veterinarijos tarnybos specialistas įspėjo neišsigąsti, kai vieną dieną iš pieno gamintojų, neturinčių sveikos bandos statuso, nebus superkamas pienas. Mat 90 proc. pieno produktų iš Lietuvos eksportuojama į Rusiją, tad reikalavimai ir šioje srityje keliami ne menki.

Šakių VMTV viršininko J. Žemaičio įsitikinimu, poreikis įsigyti sveikos bandos statusą turėtų dar labiau išaugti. „Dabar sujudės visi, nes netrukus nesupirks pieno iš tų gamintojų, kurie nedalyvauja sveikos bandos statuso gavime“,- teigė J. Žemaitis. Šiuo metu statuso gavime dalyvauja penkis ir daugiau galvijų auginantys ūkininkai. Manoma, jog ne mažai nepatogumų turės tie žmonės, kurie ūkiuose laiko po vieną, dvi, tris karves ir savo reikmėms melžia pieną bei neša parduoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.