Darbdavys ir darbuotojas tapo nesutaikomais priešais

drevininkaitisGiedrė PLEČKAITYTĖ

60 - metis šakietis Vincas Alfonsas Drevininkaitis visais įmanomais būdais stengėsi paviešinti savo problemą. Kodėl jam reikalingas viešumas, vyriškis aiškino: „Tegul visuomenė žino, kokie pas mus yra žmonės. Aš - už teisybę“. Teisybės ieškotojas į teismą padavė savo buvusį darbdavį UAB „MediResta“ direktorių Juozą Medvecką, kuris, pasak vyriškio, praėjusių metų birželį neteisingai jį atleido iš darbo.

Nuotr. Buvęs UAB „MediResta“ darbuotojas V. A. Drevininkaitis šiuo metu bylinėjasi su savo darbdaviu J. Medvecku dėl, anot ieškovo, neteisingo atleidimo iš darbo.

Atsisakė dirbti papildomus darbus

V. A. Drevininkaitis UAB „MediResta“ dirbo nuo 1996 metų. Su mumis pasikalbėti sutikęs verslininkas J. Medveckas tikino, kad iš pradžių A. V. Drevininkaitis buvo paklusnus darbuotojas, vykdė visus nurodymus. „Kai jis atėjo čia dirbti, tai man visi sakė: „Priėmei siaubą“. Tai toks jis ir buvo. Kad jis šaukia, rėkia – tai čia jo ginklas“,- kalbėjo J. Medveckas.
 
Nesutarimai tarp darbdavio ir darbuotojo prasidėjo nuo tada, kai V. A Drevininkaitis keliskart atsisakė atlikti jam pavestus papildomus darbus. Kaip jis teigė, bendrovėje 14 metų sargavęs nuolat gaudavo papildomų darbų: pjauti žolę, surinkti šakas, kūrenti krosnį. Šiuos darbus be problemų jis atlikdavo ilgą laiką, kol galiausiai pasakė, kad jo atliekamoms pareigoms papildomi darbai neturi būti skiriami.

Iki atleidimo V. A. Drevininkaitis iš darbdavių gavo kelis įspėjimus dėl darbų nevykdymo. „Jis turėjo griežtą papeikimą ir įspėjimą, jeigu ateityje kartosis panašūs pažeidimai, bus atleistas iš darbo“,- patvirtino J. Medveckas. Papeikimą už neatliktus darbus V. A Drevininkaitis gavo ir birželio 21 dieną. Vyriškis, pajutęs, jog gali netekti darbo, tos pačios dienos laisvu metu kreipėsi į Valstybinės darbo inspekcijos Marijampolės skyrių, kad išsiaiškintų, ką jis turi dirbti.

Tuo tarpu darbdavys susidariusią situaciją komentavo taip: „Vieną dieną nedaro, kitą - tai už ką aš turiu pinigus mokėti. Jis man sako nieko nedarysiąs. Šiais laikais darbų nėra. Drevininkaitis – dievas, aš turiu aplink jį šokinėti. To nė su vienu nebuvo ir nebus. Jeigu aš būčiau dirbęs, tai būčiau atleidęs pagal tarnybinį pranešimą su įrašu į knygelę“, - sakė J. Medveckas.

Birželio 22 dieną V. A. Drevininkaitis buvo iškviestas į administraciją susipažinti su siūlomomis naujomis darbo sąlygomis. „Dėl blogos sveikatos siūlė dirbti pagal naujas darbo sąlygas: dvi valandas per dieną, penkias dienas per savaitę. Pagalvojau, ką aš gausiu už tas dvi valandas? Dešimt litų už dieną. Sakau, ačiū, aš nesiskundžiu dėl sargavimo. Kaip dirbau, taip ir dirbsiu toliau“,- pasakojo V. A. Drevininkaitis. Nesutikęs su nauju pasiūlymu, pasak vyriškio, jis buvo iškviestas pas direktorių J. Medvecką, nors tuo metu dėl nedarbingumo oficialiai jį vadavo bendrovės komercijos direktorius Giedrius Vilčinskas. Tąkart, kaip pasakojo teisybės ieškotojas, pasišnekėjęs su darbdaviu, jis atsisakė pasirašyti naują darbo sutartį ir susitarė, kad situaciją išspręs po ilgojo Joninių savaitgalio.

Tačiau oficialiai direktorių vadavęs G. Vilčinskas įsakymą atleisti V. A. Drevininkaitį dėl sveikatos pasirašė birželio 23 dieną.

Apie atleidimą sužinojo iš medikų

„Po budėjimo, birželio 28 dieną, nueinu į kontorą, kur vėl kiša popierius. Sakau ne, Jolitėle, turiu pagalvoti. Sakau, šiandien einu į ligoninę, nes labai blogai jaučiuosi. Nežinau, kaip bus, ar guldys mane, ar ką. Jeigu ateisiu, duosiu žinią“,- įvykio aplinkybes toliau aiškino vyriškis. Šakių Sodros skyrius tos pačios dienos ankstyvą rytą buvo informuotas apie V. A. Drevininkaičio atleidimą iš darbo nuo birželio 23 dienos.

Kitą dieną dėl pablogėjusios sveikatos V. A. Drevininkaitis kreipėsi į Šakių medikus ir jam tada buvo sėkmingai išduota nedarbingumo pažyma. Nuo susirgimo pradžios net tris kartus jam buvo pratęstas nedarbingumo pažymėjimas. „Pirmasis nedarbingumo pažymėjimas buvo išrašytas elektroniniu būdu, kaip dabar daroma, birželio 29 dieną ir tęsėsi iki liepos 2 dienos. Liepos 2 dieną, kai jis atvyko pas gydytoją, vėl tęsė nuo liepos 3 iki 9 dienos. Dar kartą buvo pratęsta nuo liepos 10 iki 16 dienos. Bet liepos 16 dieną, gydytojui pratęsus pažymą dar 7 dienoms, to padaryti nepavyko. Sistemoje atsirado langas, kad asmuo nedraustas“,- teigė Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro darbuotoja Džiuljeta Zymonienė. Kodėl taip atsitiko, kad dar kelis kartus pavyko išduoti nedarbingumo pažymėjimą, specialistė negalėjo paaiškinti. „Mes tokių dalykų nežinome. Tai gali atsakyti tik Sodra, kiek laiko asmuo, atliestas iš darbo, dar yra draudžiamas“,- teigė Dž. Zymonienė.

Susidariusią situaciją paprašėme pakometuoti Šakių Sodros direktorės pavaduotoją Kęstutį Dundulį: „Čia toks labai įdomus atvejis. Pagal mane arba medikai neatidžiai pažiūrėjo, arba techninis nesklandumas. Paprastai gydytojams išduoti tokį nedarbingumo pažymėjimą neleidžia programa, bet ten yra numatyti kiti atvejai, kai nereikia vadovautis mūsų duomenų baze“.

Teisybės ieško teisme

Iš medikų sužinojęs apie atleidimą, V. A. Drevininkaitis ypač pasipiktino ir nutarė teisybės ieškoti  teisme. Teisminių ginčų metu vyriškis, įrodinėdamas savo tiesą, susidūrė su kita problema, nes negali įrodyti, kad visus tuos metus jis dirbo sargu. „Jie motyvuoja, kad aš dirbau darbininku. Tai jie padarė specialiai, kad nereikėtų mokesčių mokėti. Sargo atlyginimas turi būti ohoho. Už tai, ką dirbome papildomai, mokėjo iš kišenės“, - pasakojo V. A. Drevininkaitis. Jis negali susitaikyti su tuo, kad teisme galimai melagingus parodymus duoda buvę bendradarbiai, neigiantys, kad jis dirbo naktimis sargu. J. Medveckas irgi kategoriškai neigia, kad jis dirbo sargu. Paklausus, kaip saugoma teritorija, jis atsakė: „Kaip ir visur. Visa teritorija aptverta, yra viskas užrakinama. Sargų mes neturime“. Tuo tarpu daugelis V. A. Drevininkaitį pažįstančių žmonių liudija, kad jis tikrai dirbo sargu. „Tikrai galiu paliudyti, kad Drevininkaitis dirbo naktimis, o savaitgaliais dirbdavo ir paromis. Dienomis jis nedirbo“, - patvirtino šakietis Romas Liudžius.

Kovo 17 dieną Šakių rajono apylinkės teismas skelbs nuosprendį didelių aistrų sulaukusioje byloje. Jeigu teismo sprendimas bus nepalankus, V. A. Drevininkaitis, susipažinęs su nutartimi, žada, negailėdamas sveikatos, bylinėtis toliau. Šiame teisme jis kovoja be advokato pagalbos. „Matot, advokatai gina nusikaltėlius, kurie yra valstybės kenkėjai. Drąsiai einu vienas“,- teigė V. A. Drevininkaitis, teisme siekiantis prisiteisti po 5 tūkst. litų iš kievieno melagingai teisme liudijusio asmens, kurių, pasak jo, yra net aštuoni. Taip pat siekia prisiteisti 5 tūkst. litų moralinės žalos atlyginimą. Buvusio darbuotojo ieškinį verslininkas pavadino absurdišku.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.