Gatves tvarkę rangovai privalės taisyti savo darbo „broką“

keliaiGintarė MARTINAITIENĖ

Šakių rajono savivaldybė, nesikęsdama nuolatinių gyventojų skundų bei matydama, jog kelių būklė Šakių mieste yra ypač bloga, nors dar tik trečia žiema po sutvarkytų kelių pridavimo, inicijavo susitikimą su atsakingais asmenimis, kad situacija būtų ištaisyta.

Nuotr. Važinėjant probleminėmis gatvėmis buvo fiksuojami labiausiai matomi pažeidimai. Atšilus orams komisija dar kartą apžiūrės gatves, tačiau atsakomybės rangovai neišvengs – defektai turės būti ištaisyti, nesvarbu, kiek jiems tai kainuos.

Kovo 8 dieną administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio kabinete susitiko Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas, pavaduotojas Vytautas Bacevičius, Šakių seniūnas Alfonsas Jakas, UAB „Evikta“ techninės priežiūros inžinierius Mindaugas Murauskas, UAB „A. Žilinskas ir KO“ vandentvarkos departamento direktorius Jonas Kursevičius, UAB „Kamesta“ statybos darbų vadovas Dainius Simonavičius.
 
Susitikimo pradžioje administracijos direktorius J. Puodžiukaitis kalbėjo, kad susidariusią problemą reikia spręsti kuo skubiau. „Nors po kelių pridavimo dar tik trečia žiema, bet kai kuriose vietose po šios žiemos situacija katastrofiška. Yra gatvių kur akis bado ne tik duobės, suskilęs asfaltas, bet ir įsmukimai, iškilimai, net siekiantys automobilių apačias. Žmonės nuolat skundžiasi, tad kuo greičiau bus pradėtos ištaisyti klaidos, tuo geriau“, - kalbėjo J. Puodžiukaitis. Be to, dėl tam tikrų pažeidimų jau ir anksčiau buvo surašyti pažeidimų protokolai. Kaip aiškino Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis UAB „Kamestai“ protokolas buvo surašytas 2008 metų lapkričio mėnesį, o UAB „A. Žilinskas ir KO“ - 2009 metų birželį. Tačiau po kiekvienos žiemos situacija tik prastėja, tad trauktis nėra kur – reikia taisyti klaidas.  

Tačiau, kaip paaiškėjo susitikimo metu, problema ne tik asfalte atsiradusiose duobėse. UAB „Šakių vandenys“ vadovas V. Litinskas informavo, kad po UAB „Kamesta“ įvykdyto vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo Šakių mieste, Siesarties gatvėje iki Emiliavos gatvės, buvo pažeistos esamos lietaus drenažo sistemos. Dėl to yra semiami šios gatvės gyventojų namų valdų sklypai ir pastebimas didelis paviršinio vandens patekimas į nuotekų šulinius. „Padėtis yra kritinė, todėl prašome skubiai imtis priemonių šiems trūkumams pašalinti“, - konstatavo V. Litinskas.

Tad kodėl susidarė tokia situacija, kad praėjus vos keleriems metams po darbų pabaigos, net ne specialistams, bet paprastiems miestelėnams kyla aibė klausimų ir akis bado nekokybiškai atlikti darbai. „Jei aš gerai suprantu, tai buvo netinkamai supilti reikalingi žvyro ar smėlio sluoksniai, o žiemą nuo įšalo kilnojasi ir trūkinėja asfaltas, atsiranda duobės“, - mintimis dalijosi J. Puodžiukaitis. Iš esmės jam pritarė ir UAB „Evikta“ techninės priežiūros inžinierius M. Murauskas. „Gal iki vamzdžio smėlis supiltas ir gerai, bet jei yra tankintas, o taip būti lyg ir neturėjo, negerai. Nemažai lemia ir tai, ar molinga vieta. Be to, nereikėjo skubėti asfaltuoti, dar buvo galima laukti, kad susigulėtų, kelis kartus pavažinėti, suvoluoti, būtų susistovėję ir taip neįvykę“, - kalbėjo M. Murauskas. Jis kalbėjo ir tai, kad realiai susitikime kaltų nėra. „Čia atsiųsti tie, kurie turi paaiškinti visa tai, bet realiai kaltų čia nėra“, - teigė kaunietis. Tačiau yra jie ar ne, savivaldybė nusiteikusi kategoriškai - galioja penkerių metų garantinis laikotarpis, tad situacija bet kuriuo atveju turės būti ištaisyta, nors tai ir ne pats pigiausias malonumas. Galbūt apie kokybę ir didesnę atsakomybę reikėjo galvoti tuomet, kai asfaltavo, pylė sluoksnius ir skubėjo...

„Žinoma, tai brangus dalykas, bet defektinėse vietose didesnėmis atkarpomis, o ne lopais reikės lupti asfaltą, atstatyti sluoksnius ir asfaltuoti iš naujo“, - kalbėjo M. Murauskas. Jis patarė dar palaukti kol atšils orai, visiškai nutirps sniegas ir išeis įšalas. Tada reikės visas problemines vietas apžiūrėti dar kartą, surašyti aktą ir pradėti taisymo darbus. „Manyčiau, kad rangovai darbų grafikus turėtų derinti su seniūnais, tačiau tai vėlgi neturėtų vykti skubos tvarka, o parinktas laikas turėtų būti protingas, kad nepasikartotų dabartinė situacija“, - teigė techninės priežiūros inžinierius.

Važinėjant probleminėmis gatvėmis jos buvo fotografuojamos, fiksuojami matomi pažeidimai. Pasak K. Kuncaičio, atšilus orams visa komisija dar kartą važiuos, apžiūrės bei surašys aktą, o vėliau turės būti pradėti darbai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.