Kredito unija Zanavykų bankelis veikia stabiliai

zanavyku_bankelisGiedrė PLEČKAITYTĖ

Kovo 25 dieną Šakių kultūros namuose vyko Kredito unijos Zanavykų bankelio valdybos bei komitetų atstovų ataskaitinis susirinkimas, kuriame bankelio nariams buvo pristatyta išsami praėjusių metų veiklos ataskaita. Šiandien Zanavykų bankelis džiaugiasi sėkmingai įveikęs praėjusius – krizinius metus.  

Nuotr. Penktadienį Šakių kultūros centre vyko Kredito unijos Zanavykų bankelis narių susirinkimas, sukvietęs gausų būrį bankelio narių.

Tradiciškai kasmet Kredito unija Zanavykų bankelis organizuoja ataskaitinį, visuotinį bankelio narių susirinkimą. Penktadienį Šakių kultūros centre vykusiame KU Zanavykų bankelis narių visuotiniame susirinkime išsamią veiklos ataskaitą pristatė bankelio valdybos pirmininkė Aušrelė Pukinskienė. Susirinkusiems kalbėdama apie praėjusius 2010 metus ji priminė, kad pernai pagrindinis Zanavykų bankelio tikslas buvo padidinti paskolų ir narių skaičių bei didinti aktyvą – tai yra bankelio turtą. 2010 metais buvo planuota turėti 3650 narių, tačiau iki metų pabaigos bankelio gretose buvo 3622 nariai. „Plano neįvykdėme, bet šiandien, aktyvių narių dėka, mūsų gretose yra 3700 narių. Tai įrodo, kad bankelio likimas yra tik jo narių rankose. Jeigu jūs ką nors nusprendžiate ir imate daryti, tai darome visi kartu“,- pabrėžė valdybos pirmininkė. Per susirinkime aptartus praėjusius metus į Zanavykų bankelio bendriją įstojo 116 naujų narių. Žinoma, dalis žmonių iš unijos ir išstojo. „Galvodami apie tai, kad mes sau keliame viziją, jog Zanavykų bankelis - bendruomeniška, turtinga Šakių ir kaimyninių rajonų kredito unija, vienijanti finansiškai, dvasiškai vieningus narius. Mums svarbus kiekvienas narys“,- pabrėžė A. Pukinskienė. Beje, Zanavykų bankelis nuolat vykdo įvairias akcijas, kurių metu iš į uniją stojančių narių neimamas 30 litų stojamasis mokestis. Pernai metais per velykinę akciją įstojo 22, per kalėdinę – 31, per žemdirbių šventę – 8, per savo gimtadienius įstojo 7 žmonės.
 
Kaip žinia, prieš 13 metų, Zanavykų bankelio kūrimosi pradžioje, buvo 60 narių, kurie sunešė 18 tūkst. litų turtą. Dabar bankelio turtas siekia 30 mln. litų, nors per praėjusius metus buvo siekta sukaupti dar keliais milijonais litų didesnį turtą. Zanavykų bankelio veikloje numatyta, kad bent 70 proc. viso turto būtų suteikta paskoloms. Kaip teigė A. Pukinskienė, paskolų grąžinimas kol kas vyksta sėkmingai ir vėluojančiųjų atiduoti jas yra mažas procentas. Bankelio veikloje pastebima tendencija, kad mažėja išduotų paskolų kiekis, bet didėja išduodamų paskolų dydis. Per dvejus metus vidutinis paskolos dydis nuo 20 išaugo iki 26 tūkst. litų. Išduotų paskolų nuo 583 sumažėjo iki 494.

Bendras vaizdas šalies mastu

Šiais metais Lietuvos centrinė kredito unija apjungė 61 kredito uniją. Tarp jų Zanavykų bankelis, turėdamas 30 mln. litų aktyvą, užima 10 vietą. Šalyje turtingiausia Vilniaus kredito unija ir užima pirmą vietą. Dar praėjusių metų pabaigoje Zanavykų bankelis, turėjęs 3622 narius, šalies mastu užima septintą vietą, pirmoje vietoje - Panevėžio kredito unija.  

Penktadienį vykusiame susirinkime Zanavykų bankelis paskelbė 103 lojalumo programos narius. Jie buvo apdovanoti įvairiais prizais. Arūnui Vaičiūnui ir Vytautui Kaunui už ilgametę ir aktyvią narystę buvo įteikti vertingi prizai – nešiojami kompiuteriai. Taip pat specialiu prizu pagerbta 3700-ji narė, kuria tapo Šakių seniūnijos gyventoja Virginija Ratkevičienė. Metų unijos darbuotoja šiemet tapo KU Zanavykų bankelis Kudirkos Naumiesčio nutolusios kasos vadybininkė Jūratė Atkočaitienė.

Praėjusią savaitę tarptautinė kredito unijų konferencija vyko ir LR Seime. Manoma, jog tolimesnė kredito unijos veikla šalyje priklausys nuo politikų. Šiuo metu yra registruotos ir pateiktos svarstyti kredito unijos įstatymo pataisos, kurios palengvintų kredito unijų veiklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.