Viešaisiais darbais siekiama sumažinti ilgalaikių bedarbių skaičių

Praėjusį ketvirtadienį Šakių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Juozo Puodžiukaičio darbo kabinete vykusiame seniūnų pasitarime apie nedarbą ir viešųjų darbų programą kalbėjo Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriaus vedėja Aldona Stasiulienė. Ji ragino seniūnus bendradarbiauti, siekiant garantuoti ilgalaikių bedarbių įdarbinimą.

Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriaus vedėja A. Stasiulienė seniūnų susirinkime sakė, kad nedarbas rajone šiuo metu siekia 13,45 proc. „Šiek tiek pradeda mažėti bedarbių. Jų įregistruota 2889“, - teigė A. Stasiulienė. Pati didžiausia bedarbystė yra Gelgaudiškio seniūnijoje, kurioje nedarbas siekia 20,6 proc. Kudirkos Naumiestyje nedarbo lygis yra 15,2 proc.  Slavikuose – 15,8 proc.,  Žvirgždaičiuose – 18,8 proc., Barzduose – 18,4 proc.

Kaip žinia, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Darbo biržos vadovybė yra davusi įsakymą net 20 proc. sumažinti bedarbių skaičių. Tad viešųjų darbų programa bus siekiama įgyvendinti minėtųjų institucijų keliamus uždavinius. Pagal šiais metais patvirtintą ir įgyvendinamą viešųjų darbų programą numatyta, kad rajone viešuosius darbus dirbti bus nukreipti 554 asmenys. Šiuo metu viešuosius darbus jau dirba 67 žmonės.  

Seniūnų susirinkime kalbėjusi A. Stasiulienė pabrėžė, kad ne visus žmones galima nukreipti viešiesiems darbams, nes šis projektas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis, todėl tie, kurie pernai dalyvavo viešuosiuose darbuose, šiemet juose dalyvauti negalės.
 
Viešuosius darbus dirbti pirmiausiai bus nukreipti ilgalaikiai bedarbiai, kurių Marijampolės teritorinės darbo biržos Šakių skyriuje yra net 45 proc. Pasak Šakių darbo biržos skyriaus vedėjos, pirmiausiai į šią priemonę turi būti priimami ilgalaikiai bedarbiai. „Rinkimės iš ilgalaikių bedarbių pačius geriausius ir pirmiausiai gaunančius socialines išmokas. Mes taip pat turime vadovybės nurodymą, kad reikia mažinti socialinių išmokų mokėtojų skaičių, kad žmonės ir užsidirbtų, ir sugrįžtų į darbo rinką“,- sakė A. Stasiulienė. Vedėja į seniūnus kreipėsi su prašymu gerai ir sutelktai bendradarbiauti, nes seniūnai geriausiai pažįsta nedirbančius asmenis. Vedėja taip pat patikino, jog mažinant nedarbą labai svarbu, kad žmonės dirbtų legaliai. „Jūs puikiai žinote savo seniūnijose dirbančius ir kuo užsiimančius žmones. Galbūt žmonės dirba nelegaliai, aš turiu galimybę per viešuosius darbus pasiūlyti jiems priemonę. Kaip rodo praktika, daugelis tokių žmonių atsisako Darbo biržos paslaugų arba iš karto pasiima verslo liudijimą. Dirbantys nelegaliai žmonės tikrai turi galimybę susimokėti 72 litus ligonių kasoms ir kviečiu jų nedangstyti“,- kalbėjo A. Stasiulienė.

Pagal planuojamus atlikti darbus sutartys jau pasirašinėjamos su rajono seniūnijomis. Sutartys bus pasirašomos iki rugpjūčio 31 dienos. Viešuosiuose darbuose dalyvauja 35 įmonės, tarp kurių mokyklos, darželiai, „Šakių vandenys”.

„Draugas“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.