Baseinas - ne savivaldybės, o privačiose rankose?

baseinas5Gintarė MARTINAITIENĖ

Pristačius Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro plaukimo baseino veiklos analizę ir 15 metų perspektyvos viziją paaiškėjo, kad pagal ES reikalavimus, gavus finansavimą iš jos paramos fondų, rajono savivaldybė privalo rasti plaukimo baseino eksploatuotoją. Tam galimi trys variantai, iš kurių vieną rajono valdžia iškart atmeta, nes žmonėms baseinas, tikėtina, būtų sunkiau prieinamas.

Nuotr. Kol kas rajono valdžia nėra galutinai apsisprendusi, kokiu būdu, kaip to reikalauja ES, baseinui ras eksploatuotoją. Manoma, kad jis galėtų būti nuomojamas.

Ar ne absurdas, kad savivaldybė, įsisavinusi lėšas ir įgyvendinusi projektą prarastų teisę į savo objektą?

Bendrovės „Nacionalinių projektų rengimas“ partnerė Rūta Kastanauskienė pristatė jos atstovaujamos įmonės parengtą Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro plaukimo baseino veiklos analizę ir 15 metų ateities perspektyvas. Paaiškėjo, kad gavusi paramos lėšų iš ES Regioninės plėtros fondo plaukimo baseino statyboms, rajono savivaldybė tuo pačiu prarado teisę eksploatuoti savo pačios turtą - plaukimo baseiną.
 
Koncesija nepriimtina

R. Kastanauskienė pristatė tris būdus, kaip rajono savivaldybė galėtų įvykdyti ES įpareigojimus: pasirašyti sutartis koncesijos pagrindais, nuomoti arba operatoriaus paslaugas pirkti viešojo konkurso būdu. Bet kuriuo atveju, rajono savivaldybė bent jau kuriam laikui prarastų teises į laisvą naudojimąsi plaukimo baseinu. Visgi vieną iš būdų savivaldybė privalės pasirinkti. Siūlomą koncesiją rajono valdžia atmetė. Mat koncesijos sutartimi privačiam subjektui (greičiausiai verslo įmonei) būtų suteikiama teisė laikinai įgyvendinti tam tikras funkcijas ir teikti paslaugas. Tačiau, kaip aiškino rajono vadovas Juozas Bertašius, taip būtų perleidžiamas ne tik visas turtas, bet dar ir taikomas taip vadinamas koncesijos mokestis, kurį turėtų sumokėti rajono savivaldybė. Pagal skaičiavimus jis galėtų būti apie 50 tūkst. litų per metus.

Planuoja nuomoti

Kaip aiškina rajono valdžia, jiems būtų priimtiniausias nuomojimas verslo įmonei. Manoma, kad tai ir pats paprasčiausias būdas savivaldybei perleisti objektą, kaip to reikalauja ES. Be to, priešingai nei koncesijos sutartimi, nebūtų taikomas mokestis ir tikimasi, kad nuomojant bus galima sutartyje apibrėžti tam tikras sąlygas, apribojimus. „Mes visada aiškinome, kad baseinas turi būti prieinamas paprastiems žmonėms. Tam jis ir buvo statomas. Manome, kad koncesijos sutartis mums būtų nepalankiausia ir labai atitolintų galimybes paprastiems žmonėms naudotis baseinu. Tad ieškosime, kaip spręsti susidariusią situaciją“, - aiškino J. Bertašius. Tikslus pasirinkimo variantas bus teikiamas ateinančio mėnesio tarybos posėdžiui.

Ne amžina

Baseinas – sudėtinė beveik ketverius metus įgyvendinto projekto dalis. Pirmiausiai buvo pastatyta sporto salė, vėliau statomas ir įrenginėjamas baseinas. Bendra projekto vertė yra beveik 17 mln. litų. Rajono vadovas, paklaustas kaip vertina tokias ES sąlygas teigė, jog tai savotiškas absurdas. „Kaip įmanydami iš įvairiausių fondų rinkome pinigus, kaip įmanydami stengėmės pritraukti lėšas. Kažkas kažką sumąsto ir reikia vykdyti“, - teigė J. Bertašius. Visgi ES prievolė nėra amžina. Netgi nėra nurodytas terminas, per kurį objekto valdymas turi būti perduotas verslo įmonei. Visos ES prievolės galioja penkerius metus nuo objekto eksploatavimo pradžios. Tad jau 2016 metų vasarį rajono savivaldybė nebeturės jokių prievolių ir įsipareigojimų ES.

Pateisino lūkesčius

Jau statant Jaunimo kūrybos ir sporto centrą buvo viliamasi, kad jis taps traukos objektu. Ne kartą rašėme, kad šis objektas lūkesčius pateisino netgi labiau nei tikėtasi. Sporto salėje vyko Lietuvos ir netgi Baltijos krepšinio lygų rungtynės, o baseine lankosi ne tik šakiečiai, bet žmonės atvyksta ir iš Jurbarko, Kauno, Marijampolės, Tauragės ar kitų gretimų regionų. Pasak jaunimo kūrybos ir sporto centro administratoriaus Roberto Sako, nuo vasario, kai pradėjo veikti baseinas, iki dabar, už jame teikiamas paslaugas yra surinkta 126 tūkst. 380 litų, už sporto salę, jos nuomą, bilietus į varžybas, treniruoklius per šiuos metus surinkta 31 tūkst. litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.